V štabu Zoran Jankovića v objavi slike ne vidijo nič spornega. Foto: Miha Fras
V štabu Zoran Jankovića v objavi slike ne vidijo nič spornega. Foto: Miha Fras

Lista Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija je v svojem promocijskem predvolilnem časopisu Bolje objavila arhivsko fotografijo ljubljanskega župana na obisku pri osnovnošolcih, na kateri se jasno vidijo njihovi obrazi, piše Žurnal24.

Brez dovoljenj, a nič spornega
Za kršitev bi šlo v primeru, če nihče od staršev fotografiranih otrok ne bi podpisal soglasja k objavi in fotografiranju, je pa "v vsakem primeru etično sporno", menijo strokovnjaki.
Odzvali so se tudi v volilnem štabu Zorana Jankovića. "Dnevna praksa dokumentiranja številnih dogodkov je takšna, da se za dokumentarne posnetke ne iščejo dovoljenja, ampak so namenjeni predvsem za spomin vseh navzočih," so pojasnili. Izrecnih dovoljenj za objavo v predvolilne namene torej nimajo.

Gre za fotografijo, ki jo je fotograf Miha Fras odstopil agenciji Arih, ki je sestavila predvolilni časopis in hkrati zagotavljajo da "fotografije otrok nikoli ne bi uporabili v oglasne namene ". Dotična fotografija pa zanje ni sporna

So kršili pravice otrok?
To pa bi po besedah namestnika varuhinje človekovih pravic Jerneja Rovška lahko pomenilo kršitev otrokovih pravic. Da je za tovrstno objav potrebno dovoljenje staršev, se strinja tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.