V stranki SMS - Zeleni so predstavili problematiko šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Foto: MMC RTV SLO/K. P.
V stranki SMS - Zeleni so predstavili problematiko šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Foto: MMC RTV SLO/K. P.

V stranki SMS - Zeleni so predstavili problematiko šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6), ki mu sicer v stranki odločno nasprotujejo.

Kot je pojasnil Vili Kovačič, je bistvo poročila CE Delft, da projekt ne ustreza minimalnim ekonomskim kriterijem in da sta Evropska banka za obnovo in razvoj ter Evropska investicijska banka, ki sta dali posojilo za ta projekt, osramočeni.

Rešitev v posodobitvi četrtega in petega bloka
Kovačič še meni, da je alternativna rešitev v posodobitvi četrtega in petega bloka, po njegovi oceni celo za desetkrat nižjo ceno in cenejšo električno energijo. Kot je poudaril, so v njihovi skupini Davkoplačevalci se ne damo namreč izračunali, da bi obnova omenjenih dveh blokov stala 130 milijonov evrov.

TEŠ 6 je trenutno po njegovih besedah na četrtini izvedbenih del, zato ni prepozno za ustavitev. "Ko bodo poroštva ponovno padla v parlamentu ali z referendumom, se bo projekt moral ustaviti. Bolje prej kot pozneje," je poudaril.

Prihranek v enem letu - milijarda evrov
Kovačič je še dodal, da bi za že plačan denar za TEŠ 6 lahko kupili drugo opremo, prihranek pa investirali v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, pametna omrežja in disperzirano energetsko oskrbo. Kovačič, ki je sicer kandidat SMS - Zelenih v Šoštanju in Velenju, je tudi prepričan, da se bo tako prihranila milijarda evrov v enem letu, v 15 letih pa še dodatni dve milijardi.

Po mnenju Andreja Magajne pa nezanimanje zasebnih vlagateljev, ki so po njegovem mnenju dobili prave informacije o TEŠ-u 6, za projekt kaže, da je ta nerentabilen.

V stranki sicer menijo, da investicijska cena 1,3 milijarde evrov, ki jo za projekt navaja TEŠ, ni dokončna. Po njihovem mnenju je treba navesti številke po tekočih cenah, saj naj bi se plačila izvajala po tekočih cenah, ravno tako se bodo povečali stroški financiranja.