Premoženje kandidatov za predsednika vlade in zahteva po transparentnosti le-tega je ena glavnih predvolilnih tem. Foto: BoBo
Premoženje kandidatov za predsednika vlade in zahteva po transparentnosti le-tega je ena glavnih predvolilnih tem. Foto: BoBo
Borut Pahor
Borut Pahor je razkril dokumente o svojem premoženju. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Vse premoženje, ki ga je navedel Gregor Virant, je skupna lastnina oziroma je drugi skupni lastnik Virantova soproga. Foto: BoBo

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je namreč danes na vprašanje POP TV-ja, ali je pripravljen slediti Janševi pobudi in javno razkriti svoje pogodbe, odgovoril: "Za razliko od njega, ki govori, bi, in to je njegov problem. Sem jaz že vse pokazal, tako da, kdor želi, vključno z njim, lahko vse pogleda. Naj pove, pa bom dal pogodbe prinest."

Ob tem ni jasno, kdo naj bi vse te pogodbe, ki jih je, kot sam pravi, že pokazal, dejansko videl, velja pa tudi poudariti, da Janković javnosti kljub našim večkratnim prošnjam ni želel razkriti poročila o premoženju, ki ga je poslal na protikorupcijsko komisijo.

Janša pozval k razkritju pogodb
Premoženje kandidatov za predsednika vlade in zahteva po transparentnosti le-tega je sicer ena glavnih predvolilnih tem. Predsednik SDS-a Janez Janša je tako na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil, da je pripravljen v prihodnjih dneh zbrati vse pogodbe v povezavi z nakupi svojih nepremičnin in preostalega premoženja ter jih predstaviti javnosti, vendar le, če to storijo tudi vsi drugi kandidati, ki se potegujejo za mesto predsednika vlade.

Po objavi članka smo prejeli še odziv Pozitivne Slovenije. "Zoran Janković je svoje pogodbe že pokazal. Vsi kandidati jih lahko pogledajo brez pogojevanja, da oni njemu pokažejo svoje," so zapisali.
Odgovorili smo jim, da nismo spraševali po tem, ali je pogodbe Janković pripravljen pokazati ostalim kandidatom, ampak javnosti. Ob tem smo jim ponovno poslali vprašanje, ali se je Zoran Janković pripravljen odzvati na poziv Janeza Janše in javnosti razkriti vse pogodbe o nakupu nepremičnin, kreditne pogodbe in pogodbe o pridobitvi ostalega premoženja.

Na MMC-ju smo se zato obrnili na Boruta Pahorja (SD), Gregorja Viranta (Lista Virant) in Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija) in jih povprašali, ali so se pripravljeni odzvati na Janšev poziv in javnosti razkriti vse svoje pogodbe o nakupu nepremičnin, kreditne pogodbe in pogodbe o pridobitvi drugega premoženja.

"Gregor Virant sporoča, da je to pripravljen razkriti. Tako za svojo edino nepremičnino kot tudi dohodninske napovedi za nazaj," so nam sporočili iz Liste Virant. Poklical nas je tudi Pahorjev svetovalec za odnose z javnostmi Denis Sarkić in nam zagotovil, da je tudi predsednik SD-ja pripravljen razkriti vse svoje pogodbe. Kasneje je to za Slovensko tiskovno agencijo tudi storil.

Tako Gregor Virant kot Borut Pahor sta svoje pogodbe pokazala Slovenski tiskovni agenciji.

Pahor lastnik dveh nepremičnin
Predsednik SD-ja Borut Pahor je razkril pogodbi o lastništvu njegovih dveh nepremičnin. Kot je razvidno iz pogodb, je Pahor lastnik, dedič ene tretjine stanovanjske hiše v Šempetru pri Novi Gorici, katere vrednost je okoli 171.600 evrov, ter lastnik treh četrtin stanovanja v Ljubljani, čigar vrednost je ocenjena na 195.000 evrov. Pahor posojil za nepremičnine nima.

Virant ima v lasti hišo v Dobu
Gregor Virant, predsednik istoimenske liste, ima v lasti hišo v Dobu pri Domžalah v velikosti 300 kvadratnih metrov, s 1322 kvadratnimi metri parcele. Vrednost nepremičnine je 290.739 evrov, izhaja iz izjave o premoženjskem stanju. Virant ima tudi posojilo v višini 20.000 evrov.

Virant ima sicer 123.000 evrov prihrankov na transakcijskem računu, v depozitih, vzajemnih skladih in naložbenih računih. Ima premostitveno posojilo v višini 20.000 evrov, ki ga je potreboval za vračilo nadomestila ministrske plače. Posojilo je zavarovano z vezano vlogo na banki. Drugih posojil Virant nima, zagotavlja v izjavi o premoženjskem stanju.

Jankovićeva pojasnila smo čakali zaman
Pri Jankoviću pa se zgodba ponavlja. Znova smo namreč ostali brez odgovora na naše vprašanje. Kot smo že poročali, nam Janković ni odgovoril na novinarsko vprašanje, kako visok kredit je najel za nakup delnic Mercatorja in koliko je bila vredna hiša, ki jo je za kredit zastavil. Želeli smo namreč izvedeti, ali ni morebiti odobreno posojilo presegalo vrednosti zastavljene nepremičnine, kot je to znano pri številnih tajkunskih posojilih.

Novinarji MMC-ja se bomo jutri odpravili na štabe strank Pozitivna Slovenija, SD, Lista Virant in SDS in si tam ogledali vse pogodbe predsednikov strank.