Zver je prepričan, da lahko z Romano Jordan Cizlej prispevata k boljšemu volilnemu izidu SDS-a. Foto: BoBo
Zver je prepričan, da lahko z Romano Jordan Cizlej prispevata k boljšemu volilnemu izidu SDS-a. Foto: BoBo
Romana Jordan Cizelj
Romana Jordan Cizlej se zavzema predvsem za trajnostni razvoj. Foto: EPA

SDS-ova evropska poslanca Romana Jordan Cizelj in Milan Zver sta na novinarski konferenci spregovorila o razlogih za kandidaturo, dosežkih v Evropskem parlamentu in prenosu izkušenj z evropskega prizorišča na delo v DZ.

Zver: Položaj v Soveniji že dolgo ni bil tako težak
Zver je uvodoma povedal, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka, vendar z Jordan Cizljevo kljub temu mislita, da sta se odločila prav. Poudaril je, da njuna dejavna vloga na državnozborskih volitvah nikakor ne pomeni zmanjševanja pomena evropskega parlamenta ali nezaupnice volilnemu telesu, ki ju je izvolilo.

"Situacija v Sloveniji že dolgo ni bila tako težka. To je bil eden glavnih motivov, da sva se na volitvah pridružila SDS-u, ki poskuša združiti vse svoje moči, da potegne Slovenijo iz krize," je pojasnil in dodal, da sta z Jordan Cizljevo prepričana, da lahko s svojim angažmajem pripomoreta k boljšemu volilnemu izidu SDS-a.

V nadaljevanju je Zver izpostavil, da je v EP-ju kot skrbel, da je bil SDS vključen v politično dogajanje na evropskem prizorišču, kot evropski poslanec pa je bil dejaven v odboru za kulturo, v okviru katerega je opravljal tudi funkcijo poročevalca za poročilo Mladi in mobilnost, in odboru za kmetijstvo.

"Z Romano Jordan Cizelj sva v dveh letih in pol v EP-ju nabrala ogromno političnih in strokovnih izkušenj. Spoznala sva področne politike, pri katerih sva sodelovala, in lahko rečem, da stopava na slovensko politično sceno na teh volitvah bolje pripravljena kot kadar koli prej," je zatrdil Zver. Poudaril je še, da doslej še nikoli ni bilo toliko politikov iz Evropske ljudske stranke vpetih v volilno kampanjo katere od njej sorodnih strank na nacionalni ravni. "Evropska politika stavi na SDS in računa, da bo stranka zmagala in popeljala Slovenijo iz krize," je dodal.

Romana Jordan Cizelj: Iz krize ne moremo priti le z restriktivnimi ukrepi
Jordan Cizljeva je dejala, da Evropa intenzivno išče rešitve za izhod iz krize in je na dobri poti, Slovenija pa pri tem stopica za njo. Poudarila je, da si želi, da bi Slovenija čim učinkoviteje prišla iz krize, kar pa je po njenem mogoče le v sinergiji z evropskimi ukrepi.

Kot strokovnjakinja za področje okolja in energetike je opozorila na pomen trajnostnega razvoja. "Iz gospodarsko-finančne krize namreč ne moremo priti le z restriktivnimi ukrepi, ampak le če bomo uvajali okolje, ki bo pospeševalo odpiranje novih delovnih mest s spremembo obstoječe paradigme," je dejala. Pri pripravi stališč EP-ja do strategij trajnostnega razvoja je sicer sodelovala sama.

Povedala je, da ji je delo v EP-ju prineslo vsebinsko širši pogled na dogajanje, poleg tega pa je sodelovala tudi pri nastajanju evropskih politik, kar se ji zdi nujno potrebno, če želimo, da bi Slovenija od njih odnesla kar največ koristi. "Prav to je najina vloga, iskanje, kako še dejavneje sooblikovati evropsko politiko, kako najti pot do še več sinergij in kako prenesti duh sodelovanja z evropskega parketa v nacionalno politiko," je še pojasnila.