Costner ima sedem otrok, na sliki s hčerko Lily iz prvega zakona. Foto: EPA
Costner ima sedem otrok, na sliki s hčerko Lily iz prvega zakona. Foto: EPA
Kevin je velik ljubitelj golfa, udeležuje pa se tudi tekmovanj. Foto: EPA
Igralec je leta 2010 obiskal Slovenijo v sklopu družabno-dobrodelnega dogodka Diners Cluba. Poleg Ljubljane je obiskal tudi Piran, ki ga je povsem očaral. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Hollywoodski zvezdnik se je rodil 18. januarja 1955 v Lynwoodu v ameriški zvezni državi Kalifornija. Bil je najmlajši izmed treh bratov. Po končani srednji šoli se je odločil za študij tržništva in financ, v sebi pa je gojil skrito željo, da bi postal igralec, česar ni vedela niti njegova takratna žena Cindy Silva.

Burton ga je spodbudil, naj bo igralec
Za njegovo igralsko kariero je delno zaslužen pokojni igralec Richard Burton, ki sta ga Cindy in Kevin spoznala na letalu, ko sta se vračala s svojega poročnega potovanja. Čeprav je Burton zakupil vse sedeže okoli sebe, da ga drugi potniki ne bi motili, je s Costnerjem izmenjal nekaj besed. Takrat še neznanega Kevina je zanimalo, ali se bo moral tudi sam spopasti z dramami, kakršne je kot zvezdnik doživljal Burton, če se odloči postati igralec. Veliki hollywoodski igralec pa mu je odgovoril: "Ti imaš zelene oči, jaz imam zelene oči. Mislim, da bo vse v redu s tabo." Na koncu mu je zaželel še vso srečo, in Costner se je takrat odločil, da bo poskusil uspeti kot igralec.

Veliki uspeh s filmom Pleše z volkovi
Svojo igralsko kariero je začel z vlogo v mehkem pornografskem filmu in že takrat je dejal, da je bilo to prvič in zadnjič. Prvo opaznejšo vlogo mu je priskrbel prijatelj in režiser Lawrence Kasdan v filmu Silverado (1985), leta 1987 pa je doživel preboj med zvezde s filmoma Nedotakljivi in Brez izhoda. Sloves odličnega igralca je potrdil v Bullu Durhamu (1988) in Field of Dreams (1989), leta 1989 pa je ustanovil lastno producentsko podjetje in dosegel mednarodni uspeh s filmom Pleše z volkovi, ki ga je sam produciral in režiral ter prevzel tudi glavno vlogo poročnika Johna J. Dunbara. Za film Pleše z volkovi je leta prejel oskarja za režijo in najboljši film, film pa je skupno dobil sedem oskarjev in več drugih nagrad ter sodi med najuspešnejše ameriške kinematografske stvaritve.

Sledili so še filmi Robin Hood: Princ tatov, J.F.K., Jekleni mož, Ljubezen v steklenički, Spopad na zahodu, Tri dni za uboj, 3000 milj do Gracelanda, Agent Ryan, Črno ali belo, Gospod Brooks, Jezne in zaljubljene ter Kačji pastir, letos pa v kinematografe prihaja akcijska drama Criminal (Zločinec).

Costnerju so še posebej blizu vesterni, ki jih je posnel kar nekaj, med njegove najbolj legendarne filme pa spada tudi Telesni stražar, v katerem je zaigral ob boku pevke Whitney Houston. Romantična drama govori o telesnem stražarju, ki se zaljubi v svojo stranko (in obratno), Kevin pa je film tudi produciral.

Ljubezen do glasbe
Z leti je našel veselje tudi v glasbi, saj meni, da mu glasba lahko omogoča močnejše in intimnejše doživetje od filma. K ustanovitvi lastne skupine ga je spodbudila sedanja žena Christine Baumgartner, zaradi katere je začel sodelovanje z Johnom Coinmanom. S skupino Modern West so leta 2008 izdali prvi album z naslovom Untold Truths. Od tedaj so izšli še trije albumi Turn It On, From Where I Stand in Famous for Killing Each Other: Music from and Inspired By Hatfields & McCoys, skupina pa redno koncentrira po Ameriki in Evropi. Leta 2013 so kot posebni gostje nastopili tudi pred svetovnim prvenstvom v alpskem smučanju v Schladmingu v Avstriji.

Zasebno življenje
Kevin je eden izmed tistih "bolj dolgočasnih" zvezdnikov, saj se je že po končanem kolidžu poročil s Cindyjo Silvo, s katero sta bila par skoraj 20 let. V zakonu so se jima rodili trije otroci, Anne Clayton, Lily McCall in Joseph Tedrick. Dolgoletna partnerja sta se ločila leta 1994, Kevin pa se je zapletel v kratko razmerje z Bridget Rooney, plod katerega je njun sin Liam. V samskem obdobju so ga povezovali s številnimi zvezdnicami, kot so Elle Macpherson, Courteney Cox in Carla Bruni, potem pa se je leta 2000 ustalil z manekenko in oblikovalko torbic Christine Baumgartner, s katero ima prav tako tri otroke, najmlajši je star le štiri leta.