Burno razmerje med Baratom in Dohertyjem je (bilo) gonilna sila ustvarjanja Libertinesov. Foto:
Burno razmerje med Baratom in Dohertyjem je (bilo) gonilna sila ustvarjanja Libertinesov. Foto:
Oboževalci so navdušeno pozdravili vrnitev razvpitega dvojca s skupino na odre. Foto: NME

Have we enough to keep it together? Or do we just keep on pretending And hope our luck is never ending

Iz besedila pesmi Can't Stand Me Now

Pete Doherty, Carl Barat, John Hassall in Gary Powell so v koncertnem prizorišču HMV Forum v londonskem Kentish Townu odigrali 21 pesmi, med katerimi so bile tudi Horrorshow, Can't Stand Me Now, Death On The Stairs in Up The Bracket. Največ navdušenja sta poželi The Good Old Days in What A Waster v dolgem dodatku, med katerim so oboževalci po pisanju NME-ja ponoreli.

Veliko komunikacije z občinstvom ni bilo, po zadnji pesmi I Get Along pa so se vsi štirje člani skupine dolgo objemali. Težko pričakovani nastop britanskih rockerjev sta si ogledala tudi razvpita Amy Winehouse in Ryan Jarman iz skupine The Cribs.

Po šestih letih obujeno prijateljstvo
Carl Barat
in Gary Powell sta med pripravami na koncerte za revijo NME povedala, da je skupina "spet odkrila staro kemijo". Spet pa je po šestih letih oživelo tudi prijateljstvo med člani kvarteta, je povedal Barat: "Po šestih letih zastoja smo se vrnili na vaje in bilo je, kot da se tistih šest let ne bi nikoli zgodilo." Naslednjič bodo The Libertines na odru združeni že ta konec tedna na festivalih v Leedsu in Readingu.

The Libertines so nastali leta 1997, gonilna sila zasedbe sta bila Barat in Doherty. V začetku 21. stoletja je skupina dosegla kultni status, zaradi burnega zasebnega življenja pa tudi razvpitost. Oba njihova albuma - Up the Bracket iz leta 2002 in The Libertines iz leta 2004 - je produciral Mick Jones iz legendarne britanske punkzasedbe The Clash.

A njihovo kritiško priznano glasbeno ustvarjanje je pogosto zasenčilo prav burno zasebno življenje, predvsem Dohertyjeva odvisnost od mamil, ki je pripeljala do številnih trenj in nato do razpada skupine. Doherty je sicer trdil, da so razpadu botrovali spori med njim in Baratom, ki naj ne bi bili povezani z njegovimi težavami z mamili. Marca letos pa je The Libertines uspelo zgladiti osebna nesoglasja in naznanili so vnovično združitev.

"Zakaj si ne najameta sobe, zaboga?"
Prav nestanovitno in strastno razmerje med Baratom in Dohertyjem je bilo bistven del njihove glasbe in nastopov, mnogi so namigovali tudi na romantično zvezo med njima, kar pa sta večkrat zanikala. Roger Sargent, prijatelj in fotograf skupine, je njun odnos nekoč opisal kot "prvo ljubezen in vse ljubosumje in obsesivnost, ki jo spremlja". "Med njima obstaja vez, intelektualna in duhovna, kakršne še nisem videl ... včasih pomisliš, zakaj si ne najameta sobe, zaboga?"

Člani zasedbe so po razpadu Libertinesov nato ustanovili lastne zasedbe z različnimi stopnjami uspeha - najbolje je šlo prav Dohertyju z njegovimi Babyshambles in Baratu z Dirty Pretty Things.

Spodaj poslušajte skladbo Libertinesov Can't Stand Me Now, ki opisuje postopni razpad prijateljstva med Baratom in Dohertyjem in njuno razmerje, ki se ves čas sprehaja po tanki meji med ljubeznijo in sovraštvom.

Have we enough to keep it together? Or do we just keep on pretending And hope our luck is never ending

Iz besedila pesmi Can't Stand Me Now