Anđa bo skupaj z drugimi člani zasedbe Kisha nastopila v soboto v ljubljanski Cvetličarni. Foto: Matjaž Banič
Anđa bo skupaj z drugimi člani zasedbe Kisha nastopila v soboto v ljubljanski Cvetličarni. Foto: Matjaž Banič
Anđa Marić
Simpatični Anđi nikoli ne zmanjka energije. Foto: MMC RTV SLO

Nostalgično obarvan projekt z madžarskimi besedili je prišel na glasbeno prizorišče pred letom dni in za zdaj so ga slišali poleg Slovenije še na Madžarskem, Hrvaškem in v Moldaviji. "Sprejem je bil izjemno pozitiven. Moldavcem in Hrvatom se jezik zdi kot portugalščina in francoščina, zato so nas primerjali z glasbo dive Cesarie Evore, kar je kompliment. Tudi na Hrvaškem smo prejeli same pohvale, kar je bilo zame prvič," je v smehu za MMC pred sobotnim koncertom Kishe v ljubljanski Cvetličarni povedala Anđa.

Na Madžarskem so jih sprejeli z odprtimi rokami
Ker gre za madžarska besedila je imela pred nastopom pri naših severovzhodnih sosedih največ treme, a očitno po nepotrebnem. Direktor madžarske podružnice založbe EMI Music ji je namreč ponudil pisanje besedil tudi za druge izvajalce, a je Anđa zaradi obilice dela to odklonila. "Po prvem koncertu v Budimpešti in iz kritik albuma sem izvedela, da jim je moj način pisanja zelo všeč. Je drugačen, ker razmišljam v Hrvaščini, živim v Sloveniji in sem se z madžarščino neobremenjeno "igrala". Največji kompliment smo dobili za uglasbitev pesmi madžarskega pisca Adyja Endreja. Bili smo prvi, ki smo si to upali narediti," pravi Anđa.

Njihovo občinstvo je staro med sedem in 87 let
Glasbo "iz babičinega radia" kot pravijo ustvarjalci, poslušajo vse generacije, stari med sedem in 87 let. "Moj sin je večinoma najmlajši 'fan', moja babi in njene prijateljice pa najstarejše, kar me zelo veseli," pravi. Projekta so se z Janezom Dovčem, Igorjem Matkovićem, Robertom Piklom, Krešimirjem Tomcem in VJ-jem Rasto, lotili za svoj užitek, ne zaradi komercialnega uspeha. "Hoteli smo narediti album za deževne dni, izlete z avtomobilom ali soudtrack za kuhanje nedeljskega kosila. Naša glasba je melanholičen downtempo, ki starejši publiki približuje elektroniko, mlajši pa harmoniko, trobento in klasične inštrumente. Všeč mi je, da imamo zelo raznoliko publiko," pravi.

Sicer ne ve, kako je nastopiti pred polnim stadionom ljudi, a predvideva, da je to "krona vseh občutkov, ki jih glasbenik lahko izkusi na odru". Po drugi strani pa ima raje nastope v manjših klubih, ker se lažje poveže z občinstvom.

Kisha ni le glasbena izkušnja, ampak tudi vizualna, za kar skrbi VJ Rasta. Trenutno jim največ preglavic dela projekcija podnapisov, ki obiskovalcem omogočajo razumevanje skladb. "Če mi pa to ne uspe, bom delila letake s prevodi," pravi energična Anđa, ki bo tudi to soboto za "udomačitev" odra poklicala na pomoč cvetličarja.

Zdaj čaka, da kdo odkrije še njen igralski talent
Potem bo na vrsti hrvaško prizorišče. "Pripravljamo prvi singel v hrvaščini in že tudi drugi album, ki bo nastajal praktično na prihajajočih koncertih, saj bomo lahko skladbe malce 'stestirali' pred občinstvom," še pravi Anđa, ki se najbolje počuti v vlogi mame. "Potem sem pevka ... Rada pa bi bila še igralka, a še vedno čakam, da me nekdo 'odkrije'," je v smehu sklenila za MMC.