PSY je z Gangnam Stylom na vrhu najbolj gledanih videospotov. Foto: EPA
PSY je z Gangnam Stylom na vrhu najbolj gledanih videospotov. Foto: EPA

prvi videoposnetek presegel milijardo ogledov.

Gangnam Style je bil na portalu YouTube objavljen šele 15. julija, že 24. novembra pa je z 805 milijoni ogledov prehitel Justina Bieberja in njegovo pesem Baby. "Uspeh PSY-ja je izjemen dokaz, da poslušljive melodije in edinstvene plesne poteze privlačijo poslušalce po vsem svetu," so na YouTubu zapisali v svoji izjavi za javnosti.

Ob tem so še pojasnili, da je bila v preteklosti glasbena distribucija omejena predvsem na regije. "Glasba drugih izjemnih umetnikov je bila težje dostopna. Toda ob platformi, kot je YouTube, ljudje s svojimi prsti odkrivajo in delijo izjemno glasbo z vsega sveta. Tudi če gre za glasbenike, kot sta Michel Teló in Gotye."

Temni oblaki nad sijem uspeha
Toda PSY se je vsaj v zadnjih tednih bolj kot z uspehom ubadal s pojasnjevanjem svojih preteklih dejanj. 34-letni zabavljač je namreč leta 2004 med protesti proti ameriški vojaški navzočnosti v Iraku po obglavljenju južnokorejskega misijonarja zarapal skupaj s skupino N.E.X.T. pesem Dear America. PSY se je za besedni izliv proti Združenim državam Amerike pozneje opravičil. "Za vedno bom obžaloval, če sem s svojimi besedami povzročil kakršno koli bolečino," je sklenil v svoji izjavi za javnost.