Razstavna postavitev na 7000 kvadratnih metrih je razdeljena na tri tematske sklope: Naše korenine, Naša zgodba in Tvoja zgodba. Foto: Reuters
Razstavna postavitev na 7000 kvadratnih metrih je razdeljena na tri tematske sklope: Naše korenine, Naša zgodba in Tvoja zgodba. Foto: Reuters
Ingvar Kamprad, Ikea
Nekaj senc na zgodovino Ikee meče Kampradovo članstvo v švedski nacistični stranki. Foto: EPA

Odprtje muzeja v majhnem mestu Almhult na jugu Švedske je naletelo tako na navdušenje kot tudi številne pomisleke. Nekaterim se zdi sporen z nacizmom povezani del preteklosti ustanovitelja podjetja Ingvarja Kamprada, spet drugi v muzeju prepoznavajo le novo marketinško potezo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Nekaj senc na zgodovino Ikee namreč meče Kampradovo članstvo v švedski nacistični stranki do leta 1948. Kamprad sicer svojo odločitev pripisuje mladostniški naivnosti in norosti. Švedska profesorica zgodovine oblikovanja Sara Kristoffersson opozarja še na druge kontroverznosti Ikee. Med drugim se sprašuje, ali nizke cene, ki jih oglašujejo kot demokratične, ne vodijo v pretirano potrošnjo.

"Ustvariti boljši vsakdan za čim več ljudi"
Muzej so postavili v prostorih prve Ikeine trgovine, ki so jo v Almhultu odprli leta 1958 in je močno zaznamovala življenje 9.000 prebivalcev tega kraja.

Razstavna postavitev na 7.000 kvadratnih metrih je razdeljena na tri tematske sklope: Naše korenine, Naša zgodba in Tvoja zgodba. Uvodni razstavni sklop obiskovalca seznani z začetki podjetja. Tako je mogoče izvedeti, kako si je ustanovitelj Ikee zamislil podjetje. Že na začetku razstavne poti je prikazana Kampradova slika in njegov moto: "Ustvariti boljši vsakdan za čim več ljudi". Danes 90-letni Kamprad, ki je odrasel v revni soseski, je še vedno znan po svoji skromnosti, čeprav lastnika 330 Ikeinih trgovin po vsem svetu uvrščajo med najbogatejše Zemljane, piše AFP.

V drugem delu muzeja si je mogoče ogledati nekaj najbolj priljubljenih Ikeinih izdelkov, pa tudi nekaj najmanj posrečenih, denimo kavč, ki so ga morali vpoklicati, ker je spuščal zrak. Na ogled je tudi stalna razstava kuhinj prihodnosti in restavracija, ki ponuja Ikeine znamenitne mesne kroglice.