Klara in Jan sta tudi evropska prvaka med dvojicami. Foto: Plesna zveza Slovenije
Klara in Jan sta tudi evropska prvaka med dvojicami. Foto: Plesna zveza Slovenije

Poudarek dajem čustvom in temu, da je zgodba na odru dobro zaigrana. Težim k temu, da bi se moj nastop vedno dotaknil ljudi.

Klara Lainšček
Koreografijo sta pripravila skupaj z Mitjo Popovskim. Foto: Plesna zveza Slovenije

19-letna plesalka iz Ljubljane in 17-letni plesalec, rojen v Bohinju, sta se s plesom začela ukvarjati že v rosnih letih. "Sprva je bil ples rekreacija in zabava, toda kmalu je to preraslo v veliko več in zdaj si ne predstavljam življenja brez plesa in glasbe," je za MMC povedal Jan in dodal: "Ni ravno tehtnega razloga, zakaj sem začel trenirati prav show dance. V Bohinju ni bilo druge izbire. Vendar sem zdaj vesel, da ni bilo druge izbire (smeh)."

Klara pa je svojo plesno pot začela v plesni šoli Kazina, kjer trenira še danes: "Jaz sem se prvič srečala s plesom pri petih letih, ko sta me mami in oči vpisala v Kazino. Potem ko so zadeve začele postajati vse bolj resne, smo začeli tekmovati in bolj resno ustvarjati, sem se v ples dokončno zaljubila in kaj kmalu ugotovila, da je to tisto, kar me najbolj osrečuje in čemur bom zvesta do konca življenja - za kar sem bila rojena, bi lahko rekli."

Celoten pogovor s plesalcema si lahko preberete spodaj.

Za kaj gre pri show plesu, kakšen ples je to?
Klara:
V show kategorijo lahko uvrstimo marsikaj, predvsem pa ima vsak svoje predstave o njem. Načeloma lahko tu tekmuješ tudi z modern ali street kategorijo, najpomembneje je, da imaš zgodbo. Meni osebno je najpomembneje, da ima koreografija smisel, da je polna čustev in da je na odru zgodba dobro zaigrana, da se dotakne ljudi.
Jan: Show dance plesi prvotno izvirajo iz jazza, vendar smo pri show disciplini lahko bolj ustvarjalni na področju kostuma, scene, rekvizitov. Ni določena vrsta glasbe, tako da je lahko od rock do narodno-zabavne glasbe, vendar je priporočljivo, da se glasba vsaj malo ujema z zgodbo.

Kaj vama je pri tem plesu najbolj všeč?
Jan:
Pri tem plesu najbolj občudujem, da je poleg dobre koreografije in tehnike pomembna tudi dobra igra. Show dance močno temelji na igri.
Klara: Meni osebno je najpomembneje, da ima koreografija dobro, smiselno zgodbo. Poudarek dajem čustvom in temu, da je zgodba na odru dobro zaigrana. Težim k temu, da bi se moj nastop vedno dotaknil ljudi.

Kaj je pri tem plesu najzahtevnejše, čemu morate posvetiti največ časa?
Klara:
Vsak se posveča drugemu. Pravijo, da sodniki najbolj gledajo na to, ali je zgodba dobra, polovico ocene namenijo le temu. Ampak moraš še vedno imeti dobro tehniko, najbolj pa jih lahko prepričaš s svojo prezenco na odru.
Jan: Ne vem točno, kaj bi bilo lahko najzahtevnejše, toda mislim, da je na prvem mestu tehnika. Vendar ko tehnike osvojiš, moraš veliko vložiti v igro in v to, kako bi se skozi gib izrazil, da boš jasno povedal zgodbo gledalcem in sodnikom.

Kako so potekale priprave na SP v show danceu?
Jan:
Priprave na svetovno sva z Klaro vzela zelo resno, ker sva tudi sama koreografa točke poleg Mitje Popovskega. Veliko sva vadila, tako da sva lahko točko odlično odplesala vsak krog. Veliko sva delala na igri, kar nama je vzelo precej časa, saj sva dodelala vse detajle. Vendar treningi niso bili nikoli pusti, saj sva se veliko smejala, ko je nastajala točka.
Klara: Jaz bi samo še dodala, da sva nekajkrat točko odplesala drugim plesalcem iz kluba, da sva videla, kako je zadeva videti na odru, in da sva že pred tekmovanjem dobila čim več fodziva od čim več ljudi.

S čim se sicer še ukvarjata poleg plesa?
Klara:
V prostem času se zelo rada družim s prijatelji in v zadnjem času se veliko ukvarjam s pozitivno psihologijo, prebiram knjige in veliko razmišljam o njej.
Jan: Ker sem na športni gimnaziji Šiška, kjer podpirajo vse vrste športov, nam ponujajo vse vrste dejavnosti. To je seveda odlično, ker vsak šport lahko pripomore, da si boljši pri svojem. Vendar pa se z nobenim drugim športom ne ukvarjam resno.

Poudarek dajem čustvom in temu, da je zgodba na odru dobro zaigrana. Težim k temu, da bi se moj nastop vedno dotaknil ljudi.

Klara Lainšček