Do sodelovanja med Derendo in Vozljem je prišlo na povabilo pevke in avtorja glasbe zmagovalne popevke po mnenju občinstva Matjaža Vlašiča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Do sodelovanja med Derendo in Vozljem je prišlo na povabilo pevke in avtorja glasbe zmagovalne popevke po mnenju občinstva Matjaža Vlašiča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nuša Derenda in Marko Vozelj
Oba pevca sta že slavila na Slovenski popevki v preteklosti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marko Vozelj in Rudi Bučar
Vozelj je svoj uspeh ponovil po letu dni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nuša Derenda
Derenda pa je slavila po nekaj več kot mesecu dni. Foto: RTV SLO

Njuna skladba je na koncu slavila z 2.349 glasovi (od skupaj 7.663 prejetih klicev).

Sanjski razplet za Nušo, ki je julija slavila na Melodijah morja in sonca s skladbo Za stare čase, je znova spisala ob pomoči ustvarjalca številnih zmagovalnih skladb na festivalih v zadnjih letih in hkrati s pomembnim faktorjem pri ustvarjanju njenih skladb Matjažem Vlašičem. Tokrat sta združila moči brez pomoči Vlašičeve soproge Urše, ki se je za 32. Melodije morja in sonca podpisala pod besedilo zmagovalne Nušine pesmi (aranžma je prispeval Raay).

Njeno mesto v mozaiku je na 50. Slovenski popevki zapolnil do sobotnega večera dvakratni zmagovalec Slovenske popevke po mnenju občinstva - Marko Vozelj. "Nekako sva se z Matjažem spomnila na Marka. Menila sva, da bi po interpretaciji in vokalu sodila skupaj in tudi da je pesem napisana na kožo. Njemu je bila," je pojasnila Derenda za MMC.

Vozlja - prvo izbiro Derende in Vlašiča - ki je leta 2008 stopil na samostojno pot, po "presekanju vozla" s člani skupine Čuki, na festival Slovenska popevka veže (poleg zmag) posebna vez, saj je na njej slavil s skladbo Te ni prav v prvem letu svojega samostojnega ustvarjanja. Prvič pa se je na festivalu, tako kot Derenda, predstavil v duetu: "Moraš dolgo in zelo s srcem delati, potem pa pride do takšnih 'dream teamov'," je v smehu za MMC dejal Vozelj.

Po slavju v ljubljanskih Križankah in lani v studiu 1 Televizije Slovenija, ko nam je zatrjeval, da se verjetno ne bo več pojavil na festivalu, pa mu je še tretjič uspelo prepričati občinstvo, da je glasovalo zanj. Medtem ko je Derendi tovrsten podvig uspel drugič - po slavju na ljubljanskem gradu leta 2002 s skladbo Pesek v oči. "Vsak festival ima svojo zgodbo. Nikoli ne greš na njega popolnoma neobremenjen. Je pa res, da če si bolj obremenjen s tem - verjameš v skladbo, veš, da je dobra, ampak nisi čisto prepričan - in razmišljaš o kakšni zmagi, pride do tega. Dobro je nastopiti neobremenjen in vse vzeti kot šov," je razložila Derenda.

Deset let festivalov brez Derende?
Sama je priznala, da je pred dobrim mesecem na MMS-ju imela veliko težav z utrujenimi glasilkami. "Takrat sploh nisem razmišljala, kako bodo gledalci sprejeli skladbo. Zdaj pa sem si rekla, da se ne bom s tem obremenjevala, češ saj ne moreš ves čas zmagovati. Ampak spet se je poklopilo, tako da zdaj ne grem več deset let na noben festival," je dejala v smehu Derenda. V istem trenutku pa je v besedo skočil Vozelj in dejal: "Ne govori tega."

Zmaga ni samoumevna
Za obema glasbenikoma pa je dolga kariera, v kateri sta z nastopi "prečesala" Slovenijo po dolgem in po čez. "Občinstvo za skladbo, ki jim ni všeč, ne bo glasovalo zate," je v ospredje njunega uspeha postavil Vozelj. "Ni vse tako, kot zgleda in nekdo, ki sliši ime Nuša Derenda, takoj reče: 'Oh, ona pa itak vedno zmaguje.' Ni res," je poudarila Derenda.

Šov gre naprej
Pevka kljub zmagam in nastopom na festivalih ne počiva na lovorikah, neutrudno nastopa naprej. Po nastopu na Slovenski popevki v soboto jo je čakal še nastop na poroki v Ankaranu ob enih zjutraj. Vozelj pa po drugi strani priznava, da svoje nastope izbira veliko bolj premišljeno in da so dnevi "iz špila na špil" iz časov Čukov zanj preteklost.

Cel pogovor z njima po razglasitvi si lahko pogledate spodaj. Prav tako pa smo zbrali še nekaj fotoutrinkov z njunega nastopa.