Kronanja nove mis universe so se udeležile tudi njene predhodnice, ki so zavzele prve vrste. Med njimi Iris Mulej, Sabina Remar, Dalila Dragojević, Mirela Korač in Anamaria Avbelj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kronanja nove mis universe so se udeležile tudi njene predhodnice, ki so zavzele prve vrste. Med njimi Iris Mulej, Sabina Remar, Dalila Dragojević, Mirela Korač in Anamaria Avbelj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Urška Bračko
Najsrečnejša tekmovalka med vsemi je bila sinoči Urška Bračko. Ta je poleg lepotnega naslova domov odnesla še štipendijo v vrednosti 20 tisoč evrov za 4-letni študiji na zagrebški fakulteti za ekonomijo in menedžment. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iris Mulej in Danijel Utješanović
Iris Mulej je prišla v spremstvu spremljevalca Danijela Utješanovića. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prireditev je povezovala Kaly Kolonič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vladimir Kraljević in hrvaška predstavnica za mis Universe
Vladimir Kraljević je na izbor pripeljal tudi hrvaško predstavnico za mis universe, kajti v rokah ima licenco tako za slovenski kot hrvaški izbor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Samuel Lucas s hčerko
Med glasbenimi gosti sta nastopila tudi Samuel Lucas in njegova hčerka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenijo, vredna tri milijone ameriških dolarjev," je po kronanju Urške Bračko za MMC dejal lastnik licence Vladimir Kraljević.

20-letna Mariborčanka je sinoči na prestolu nadomestila lansko prvo spremljevalko izbora za mis universe Saro Savnik, ki je okusila življenje "najlepše v vesolju", ko je svojo krono zaradi laganja o izobrazbi morala predati Nina Đurdević. Študentka medijskih in komunikacijskih študij na Fakulteti za družbene vede preteklih dogodkov ni želela komentirati, je bila pa zato veliko bolj zgovorna o svojem prihajajočem mandatu v vlogi mis Universe.

Urška Bračko bo jutri, 21. oktobra, ob 10.00 gostja MMC-jeve spletne klepetalnice.

"Naziv želim čim bolje izkoristiti, vsaj do te mere, kot ga je moja predhodnica. Poskusila se bom udeležiti čim več družabnih dogodkov in spoznati čim več ljudi," je dejala Brečkova, ki jo januarja prihodnje leto čaka nastop na svetovnem izboru v Miamiju.

Pravi, da zelo rada potuje, poleg tega pa se ukvarja v prostem času tudi s športom. Veliko tudi bere. "Zadnja knjiga, ki sem jo prebrala, je bila Silver Linings Playbook," je zatrdila v pogovoru za MMC. Na izbor se je prijavila, ker je iskala nov izziv. Lepotna tekmovanja ji niso tuja, leta 2012 je tekmovala na izboru za mis bikini, toda ostala je brez vidnejšega dosežka. "Takrat še nisem bila dovolj zrela, tako da se mi zdi, da sodelovanje ni bila moja najbolj primerna izbira," je zatrdila Mariborčanka.

Največjo podporo so ji izkazovali prijatelji in družina. Ko smo jo vprašali po fantu, je odvrnila: "Naj za zdaj ostane skrivnost." V Miami tako odhaja s ciljem, da čim bolje predstavi Slovenijo.

Popolna predstavnica po izboru organizatorja
Lastnik licence je ob tem poudaril, da s predstavljanjem ne bo imela večjih težav. "Je lepotica, visoka, plavolasa, mlada, zna angleško - je popolna slovenska lepotica," je poudaril Kraljević. Dodal je: "Slovenska lepota je čista lepota."

Za lento se je potegovalo 14 tekmovalk. Med njimi tudi povratnice. Najtežje delo je čakalo najboljših pet tekmovalk, ki jih je izbrala strokovna komisija (ki so jo v večini sestavljali predstavniki poslovnih partnerjev) Katja Virant, Urška Bračko, Gabriela Lozančič, Barbara Lipej in Dijana Purić.

Nočna mora z vprašanji
Peterica je morala stopiti pred dvorano v Hotelu Union in se spopasti s pogosto najtežjo nalogo - odgovori na vprašanje. Virantova je prebila led z odgovorom na vprašanje, kaj je njen največji strah in kako ga namerava premagati. "Moj največji strah je neuspeh - da se ne bi mogla dovolj potruditi za cilj, ki bi ga želela uresničiti," je odvrnila.

Bračkova se je spopadla z vprašanjem, kaj bi se po njenem mnenju moralo zgoditi, da bi se zmanjšala brezposelnost med mladimi v Sloveniji. "Mislim, da bi se morala spremeniti kadrovska struktura zaposlenih. Še vedno je večinoma zaposlenih veliko starejših ljudi, morali pa bi naprej potisniti mlade kadre, ki si še ne upajo," je odgovorila aktualna mis universe.

Druga spremljevalka Lozančičeva je morala odgovoriti na vprašanje, katera je po njenem mnenju največja nepravičnost v zgodovini človeštva, in si prislužila največji aplavz dvorane: "To, da se ne morejo vsi otroci in mladostniki šolati, kajti izobrazba je na prvem mestu. Po navadi se najboljše ideje skrivajo v glavah tistih, ki jih na žalost ne morejo uresničiti zaradi pomanjkanja izobrazbe."

Lipejeva je v odgovoru ugotavljala, kako bi lahko spravili čim več žensk na vplivne politične položaje. "Veliko je zelo ambicioznih žensk in treba jih je podpreti, odpreti nova delovna mesta in jih potem tudi podpirati," je dejala. Purićeva pa se je srečala z vprašanjem, koliko bi spremenila telesni videz, če bi dobila možnost, da bi lahko podpisala pogodbo z ugledno modno agencijo. "Zelo sem zadovoljna s svojo postavo, tako da bi se spremenila v mejah, da bi ostala zdrava," je odvrnila.

Stara zgodba, nova zmagovalka
Izbor pa ni prinesel večjih presenečenj. Po standardni rutini izhodov: poslovna oblačila, kopalke in večerne obleke ter seriji glasbenih vložkov, ki so služili kot mašilo med posameznimi izhodi, so za najlepše sledile medijske obveznosti, ki pa so bile v primerjavi z zlatimi leti lepotnih izborov v Sloveniji precej kratke.

Nekdanja mis universe Iris Mulej, ki je lento najlepše nosila leta 2002, je priznala, da se je pri dekletih poznala trema. "Dekleta so bila 'luštna'. Mogoče bi se morale malo bolje pripraviti - malo več trenirati. Imele so lepe postave, toda mogoče jim manjka tonus. Poznala pa se je tudi trema pri nekaterih, kar je normalno, saj so prvič stale na odru. Z vsemi izhodi so se odrezale super," je ocenila izbor Mulejeva.

Pri tem je poudarila, da v času, ko je bila sama okronana za najlepšo, ni bilo tolikšne poplave lepotnih tekmovanj. "Zato je bilo manj deklet, od katerih bi lahko dobila nasvete. Tu vidim največjo prednost za vsa dekleta," je dejala.

Nasveti Iris Mulej
O odlikah mis universe pa je poudarila, da sta pomembni tako lepota kot pamet. "In če imaš vse v paketu, lahko naslov zelo dobro izkoristiš." Novopečeni mis svetuje, naj se udeležuje čim več družabnih dogodkov, na katerih jo bodo lahko spoznali mediji in potencialni poslovni partnerji. "Malo mora tudi potrpeti, če se ji kdaj ne bo dalo izpolniti kakšne obveznosti. Drugače pa bo kar zadovoljna, saj jo bodo lepo nosili po rokah," je v smehu povedala Mulejeva.