Pesek, sonce, poležavanje na plaži, deskanje ... božič v Avstraliji. Potem pa popivanje v pubih in rajanje do jutra! Foto: EPA
Pesek, sonce, poležavanje na plaži, deskanje ... božič v Avstraliji. Potem pa popivanje v pubih in rajanje do jutra! Foto: EPA
Elizejske poljane
Elizejske poljane že od 23. novembra utripajo v božičnem okrasju. Foto: EPA
Norveška
Norveška snežna idila. Foto: EPA
Božični otok
Množična selitev rdečih rakov na Božičnem otoku.

Če spadate med tiste srečneže, ki imate že načrtovan (in morda celo rezerviran) božično-novoletni oddih - naj uganemo: Beograd, Praga, Budimpešta ...? - , lepo za vas. Če ste morda med tistimi, ki bodo takrat v službi, poglejte na (edino) svetlo stran: vam vsaj ni treba mrzlično iskati odgovora na TISTO vprašanje.

Če pa ste med tistimi brez zamisli, a s polno denarnico, vam ponujamo štiri predloge, kako preživeti nekaj prostih dni okrog božiča in prihoda novega leta. V razkošno okrašeni kozmopolitski metropoli, sredi spokojne zimske idile ali pa na daljnih obalah, kjer ujamete še nekaj sonca?

Tom Hall, urednik z Lonely Planeta, je izbral štiri najboljše destinacije za preživljanje božično-novoletnih praznikov.

Pariz
"Mesto luči" je v decembru prava predstava samo po sebi: od izbrano okrašenih izložb prestižnih blagovnic in božičnih tržnic po vsem mestu do spektakularno osvetljenih Elizejskih poljan in Eifflovega stolpa. Ne pozabite se ustaviti še na drsališču Hotel De Ville!

Tudi manjše trgovinice po mestu ponujajo čudovite prizore - sprehodite se po tihih ulicah na Ile St Louis, v Maraisu in Latinski četrti.

Sydney
Sydneyjski božič po navadi pomeni popivanje na plaži Bondi, če pa to ni za vas, obstaja še nekaj krasnih načinov, da si boste (morda prvi) vroči in sončni božič zapomnili za vedno.

Morda si lahko omislite žar na prostem v kakšni votlini in se sprehajate po čudoviti obali narodnega parka sydneyjskega pristanišča. Odprte so restavracije okrog Circular Quaya, za malce drugačno božično večerjo pa se odpravite v kitajsko četrt. Pravo razburjenje pa pride šele dan po božiču, ko se odvija slovita sydneyjska regata.

Norveška
Včasih se zgodi, da doma nimamo belega božiča, na Norveškem (vsaj na severu) pa je božič vedno bel. Bolj proti severu ko se odpravite, več snega je na tleh in pokrajina je vse bolj dih jemajoča. Trajekt Hurtigurten iz Bergena proti severu odpluje vsak dan in enajst dni traja, da doseže arktični Kirkenes na meji z Rusijo. In nato se vrne.

Morda je takšno potovanje le malce predolgo, pa tudi dnevne svetlobe je na voljo le za vzorec, a že dan ali dva plovbe zunaj Bergena se znajdete v pravljični zimski pokrajini.

Božični otok(i)
Veliko otokov po svetu se imenuje Božični otok - od Nove Scotie do Tihega oceana. A le na enem izmed njih se milijoni rdečih rakov selijo z enega konca otoka na drugega. To je Božični otok v Indijskem oceanu, ki spada pod Avstralijo, tja se lahko odpravite večkrat na teden iz Pertha, pa tudi iz malezijske prestolnice Kuala Lumpur.

Če na Božični otok prispete za božič, boste glavno selitev že zamudili, a bo rakov vseeno na pretek - morda jih ujamete med plezanjem na palme in gostijo s kokosi. Na otoku je tudi veliko eksotičnega ptičjega življa in velikanske površine neokrnjenega deževnega pragozda, v katerem se lahko izgubite. Upamo, da ne tudi dobesedno ...