Tako kot za vsake počitnice, ki si jih organizirate na lastno pest, je tudi za kampiranje potrebno natančno načrtovanje. Foto: RTV SLO
Tako kot za vsake počitnice, ki si jih organizirate na lastno pest, je tudi za kampiranje potrebno natančno načrtovanje. Foto: RTV SLO
Količina prtljage, ki jo boste vzeli na počitnice, je odvisna tudi od tega, kako potujete. Foto: EPA
Šotor v dežju
Šotor mora biti postavljen trdno, da vam ga že prvi vetrič ne bo obrnil na glavo. Foto: EPA
Univerzalen švicarski nož
Ena od stvari, ki jih nikakor ne smete pozabiti na kampiranju, je priročen švicarski nož. Foto: EPA

Že dolgo ne velja, da kampirajo le tisti, ki imajo malo bolj plitve žepe, saj so cene za prenočevanje v kampu vsaj na hrvaški obali lahko povsem primerljive z najemom apartmaja, še posebej, če vas na počitnice odhaja več in si lahko strošek najema apartmaja razdelite.

Koliko boste odšteli za prenočevanje?
Kot za vsak strošek tudi za kampiranje velja, da lahko izbirate med bolj in manj dragimi kampi. Ob načrtovanju počitnic se vam zato izplača pobrskati na spletu in povprašati znance, kje so dobri in poceni kampi. Zelo uporabna povezava ob načrtovanju takšnih počitnic je tudi stran Avto-moto zveze Slovenije, kjer si lahko ogledate, koliko stanejo trajekti po Evropi, če vas do cilja loči morje. Če potujete z avtom, vam bo prav prišla tudi informacija o cestninah, tu pa so zbrane tudi povezave na avtomobilske zveze drugih evropskih držav. Koristne informacije o kampih v državi, kamor potujete, lahko po navadi najdete na spletnih straneh nacionalnih turističnih zvez. Za pokušino si lahko kampe v Sloveniji ogledate tukaj, na Hrvaškem pa tukaj.

V Sloveniji do 3.300 tolarjev na noč
V Sloveniji, kjer kampe najdete od Kolpe do Trente, Ljubljane do Obale in Podčetrtka, se v glavni sezoni cene za noč v kampu gibljejo od 1.200 do 3.300 tolarjev, za avto pa boste doplačali še okoli 500 tolarjev. Posebej pa boste doplačali še za električni priključek, po navadi malce več kot za avto. Na Hrvaškem se bodo letos cene za noč v enem od kampov vzdolž hrvaške obale na vrhuncu sezone gibale okoli osmih evrov na osebo.

Kako boste potovali?
Preden spakirate nahrbtnik, šotor in kuhalnik, se vprašajte, kakšnih počitnic si želite - bi radi počivali v mirnem, napol "hotelskem" kampu ali si želite raziskovanja divje narave z vsemi pripadajočimi tegobani in lepotami?

Ko se odločite, da vas hrošček, mravlja ali pajkec sem ter tja ne motita, na živce pa vam gre veliko ljudi, ste že skorajda odločeni za t. i. robinzonsko kampiranje. Kar pomeni, da lahko poiščete kamp v osrčju narave, kjer boste po vsej verjetnosti edini v polmeru 10 kilometrov. Takšen turizem je čedalje pogosteje izkoriščana tržna niša tudi na sosednjem Hrvaškem, kjer vas s čolnom odpeljejo na enega izmed neposeljenih otočkov, čez teden dni ali pa več, če si tega želite, pa vas pridejo iskat. Kaj boste počeli in kako boste preživeli vmes, je povsem odvisno od vas. Seveda se lahko z ribičem/taksistom dogovorite, da vam na dva dni dostavi svež kruh, ni pa nujno.

Druga skrajnost so kampi, ki niti niso videti več tako. Pozabite šotore, premočene v nalivu, in spalne vreče, polne mravelj. Počitnice lahko preživite v letovišču, ki le spominja na kamp. Predvsem v tujini lahko namesto šotora spite v koči, kosila vam ni treba kuhati, ker namesto vas to počne številno osebje, ki se trudi čim bolj kamuflažno zakriti svojo prisotnost. Za popolno sprostitev v osrčju gozdov - npr. ob jezeru - vam ponujajo tudi topliški kompleks s preštevilno ponudbo masaž, v skupni jedilnici pa za čim večje ugodje odraslih med kosilom, na primer, ni zaželena oziroma je celo prepovedana prisotnost otrok do petih let.

Večina kampov je nekje vmes, od vas pa je odvisno, koliko boste zares «delali« na počitnicah. Lahko se tudi odločite, da ne boste kuhali sami, ampak se boste prehranjevali v okoliških restavracijah. Ko ste sprejeli ti dve odločitvi, je čas za nakup opreme.

Kuhate lahko tudi sami
Če nameravate kuhati sami, najprej preverite, ali imajo v kampu električne priključke (večina jih sicer ima, zanje pa boste doplačali kakšen dodaten evro ali dva). Tako boste vedeli, ali kupujete električni kuhalnik ali takšnega na plin. Če boste kampirali le nekaj dni, se vam skoraj bolj izplača nakup plinskega kuhalnika. Na njem lahko skuhate skoraj vse, še posebej dobro pa se skuhajo različne juhice in testenine. Kakor koli, vsaka bolje založena športna trgovina vam bo dala še nekaj dodatnih idej, kaj vzeti na pot in čemu se lahko odpoveste. Če boste na počitnicah sam svoj kuhar, vam svetujemo, da si pripravite natančen jedilnik že vnaprej. Pripravite si spisek, kaj boste na posamezen dan jedli za zajtrk, kosilo in večerjo, ne pozabite všteti še vmesnih prigrizkov. Tako boste vedeli, koliko boste na počitnicah zapravili za hrano, če jo boste nesli s seboj, pa se boste tako izognili nesmiselnemu kopičenju hrane, ki jo boste tako ali tako s počitnic prinesli nazaj domov.

Kakšen šotor kupiti?
Ob nakupu šotora se morate zavedati, da vreme na žalost ni vedno lepo, tako da se prav lahko zgodi, da vas bo presenetil kakšen naliv. Prepričajte se, da je šotor trden, kakovosten, da se ne premoči, je zračen in da se lahko postavi in razstavi. Njegova velikost je odvisna od tega, kako dolgo boste kampirali in koliko vas je, seveda pa boste kupili lažji in manjši šotor, če na pot odhajate z nahrbtnikom, kot če se boste na počitnice odpeljali s svojim avtom - takrat si lahko privoščite večji in težji šotor. Ne pozabite niti na udobno spalno vrečo. Zanjo odštejte raje kakšen tolar ali evro več, saj je dober spanec bistven za lepe počitnice.

Deset nujnih stvari
Za konec vam za lažjo odločitev, kaj se vam na kampiranje izplača vzeti, ponujamo še zbran spisek desetih stvari, brez katerih nikakor ne gre. To so: 1. zemljevid, 2. orodje (na primer majhno kladivo in lopata, vrv za obešanje perila …), 3. plastenka vode, 4. manjša zaloga hrane, 5. oblačila v primeru dežja, 6. vžigalnik, 7. komplet prve pomoči, 8. univerzalen švicarski nož, 9. svetilka in dodatne baterije, 10. krema za sončenje in sončna očala.

A.S.