Če nočete končati pod bikovimi kopiti, je treba znati hitro teči, visoko plezati ali pa ostati na kakem balkonu. Foto: Reuters
Če nočete končati pod bikovimi kopiti, je treba znati hitro teči, visoko plezati ali pa ostati na kakem balkonu. Foto: Reuters
Če med morskim psom in vami ni kletke, to niso adrenalinske, ampak samomorilske počitnice. Foto: RTV SLO
Vsekakor ne boste prvi, ki v svojem odnosu išče globlje metafizične uvide. Foto: Reuters
Edino pravo prevozno sredstvo v puščavi - kamela. Foto: EPA

Sledeči seznam so sestavili na spletni strani AskMen. Kar koli boste že letos na počitnicah počeli, spodnji seznam predlogov gotovo ni primeren za tiste z živčno predispozicijo in šibkim srcem.

1. Treking v južno bazo Mount Everesta (Nepal)
Alpinisti priporočajo, da pot začnete v Katmanduju, od tam pa se prebijete do Lukle, po dolini Khumbu in proti južni bazi. Poleg dih jemajočih razgledov na zasnežene gore boste lahko srečali še vasice šerp, bazar v Namcheju in vrsto budističnih samostanov.

2. Peš po velikem Kitajskem zidu
Najdaljša zgradba, kar jih je človeštvo kdaj postavilo (ki pa, še enkrat ponavljamo, ni vidna iz vesolja!), se razteza na 10,139 kilometra, med Shanhaiguanom na vzhodu in Lop Nurjem na zahodu. Tisti, ki so del te poti že kdaj opravili, opozarjajo, da je zanjo treba več kondicije, kot je morda videti na prvi pogled.

3. Vzpon po inkovskih poteh (Peru)
Po 45 kilometrih plezanja v Ande se boste "prigrizli" do razvalin znamenitega inkovskega mesta Macchu Pichu (obenem pa lahko z mačeto v roki in zelenjem nad glavo izživite kako tarzansko fantazijo).

4. Treking na kameli (Maroko)
S svojo kamelo se pobliže seznanite in jo zajahajte v Marakešu, od tam pa jo po starodavni "kamelji poti" uberete prek puščave do sipin pri Erg Chebbiju. Noči preživite v oazah ob prasketanju tabornega ognja.

5. Skakanje s padalom v tandemu (Velika Britanija)
Mi tukaj dodajamo, da se vam morda ni treba podati niti do Anglije, saj imamo - v nasprotju s Kitajskim zidom - letala in inštruktorje tudi pri nas.

6. Potapljanje v kletki (Južnoafriška republika)
Pri tej točki je ključni del priprav to, da si nikakor pred odhodom od doma ne ogledate Žrela. Je pa res, da boste ob svojem prvem srečanju z zverino varno "pospravljeni" v jekleni kletki.

7. Skakanje z elastiko v Zimbabveju
Seveda bi človek lepoto Viktorijinih slapov občudoval tudi z obale, ampak zakaj, če jih lahko vidiš obrnjen na glavo. Z elastiko se nad reko Zambezi skače z bližnjega mostu.

8. Vožnja z motorjem po Avtocesti 1 (ZDA)
Kerouac za novo tisočletje. Vožnja od Los Angelesa do San Francisca združi čudovito naravo z najnovejšo tehnološko "igračko".

9. Tek z biki v Pamploni (Španija)
Vsekakor se izognite četici pijanih Američanov, ki jo navadno izkupi. Pravila igre so sicer preprosta: treba je teči, kolikor te noge nesejo, in se pred napadom katerega od šestih razjarjenih bikov rešiti z odskokom na stransko uličico.

10. Ribarjenje na ledu (Kanada)
Če ste si kdaj želeli ribjo večerjo sami potegniti iz ledu, imate morda najboljše pogoje za to v Ontariu. Voda je čista, rib je veliko in, kar je še najpomembneje, led je debel.

Ana Jurc