V Berlinu vsako leto postavijo skoraj trideset božičnih sejmov. Foto: EPA
V Berlinu vsako leto postavijo skoraj trideset božičnih sejmov. Foto: EPA

Bliža se december in v številnih mestih so že prižgali praznične lučke ter postavili božične sejme, na katerih lahko obiskovalci kupijo darila zase ali za prijatelje, se posladkajo z božičnimi pecivi in pogrejejo s kuhanim vinom ali punčem.

Kot najbolj slaven božični sejem v Nemčiji, deželi, iz katere pravzaprav izvirajo vsi božični sejmi, velja sejem v Nürnbergu. Gre za enega največjih in verjetno tudi najboljši sejmov, kjer vsako leto na glavnem mestnem trgu postavijo okoli 180 stojnic in jih oblečejo v tipične rdeče in bele prte. Na njih poleg nemških jedi in kuhanega vina ponujajo izrezljane lesene igrače in glasbene skrinjice, ročno izdelane sveče ter druge ročno izdelane umetnine. Posebnost tega sejma pa je ingverjev kruh in klobase Nürnberger Bratwürste.

V večjih nemških mestih se obiskovalci lahko odločajo med različnimi sejmi. V Berlinu vsako leto postavijo skoraj trideset božičnih sejmov, le enemu pa domačini pravijo elitni sejem. Sejmu na Gendarmenmarktu. V Kölnu je kar šest božičnih sejmov, največji je na Neumarktu, najbolj poseben pa je ‘lebdeči božični sejem’ na ladji na reki Ren.

Številni sejmi so na voljo tudi v avstrijski prestolnici, kjer je na vseh 21 sejmih skupaj postavljenih več kot 1000 stojnic. Največji med njimi je sejem pred mestno hišo, imenovan Christkindlmarkt. Prvič so ga priredili leta 1975, poleg velike izbire daril in kulinarične ponudbe pa ponuja tudi raznolik program za vse generacije. Adventne sejme v Avstriji bo glede na anketo letos obiskalo 3,9 milijona Dunajčanov, 3,6 milijona obiskovalcev iz drugih zveznih dežel in kar 500.000 gostov iz tujine.

Nekaj utrinkov s sejmov si lahko ogledate spodaj.