Spodbudne rezultate na področju turizma opažajo tako v Mariboru kot tudi v partnerskih mestih EPK-ja. Foto: BoBo
Spodbudne rezultate na področju turizma opažajo tako v Mariboru kot tudi v partnerskih mestih EPK-ja. Foto: BoBo

V prvih enajstih mesecih letošnjega leta so v Zavodu za turizem Maribor-Pohorje na območju mesta Maribor imeli namreč 232.112 nočitev, kar je za petino več kot v enakem lanskem obdobju - samo v novembru je bil obisk višji kar za 92 odstotkov, od tega pa so 81 odstotkov nočitev ustvarili tuji gostje.

V Mariboru se je močno povečalo tudi število dnevnih obiskovalcev - njihovo število se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za 61 odstotkov, v juniju pa kar za 92 odstotkov. Rekorderji so Avstrijci, sledijo Slovenci, Nemci in Hrvati, med gosti pa so bili tudi Rusi, Italijani, Francozi, Američani.

Zadovoljni tudi v partnerskih mestih
Spodbudne rezultate imajo tudi v partnerskih mestih EPK-ja. V Slovenj Gradcu so v prvih devetih mesecih imeli za 26 odstotkov več nočitev kot v enakem lanskem obdobju, od tega so dve tretjini nočitev ustvarili tuji gostje, dobro tretjino pa domači, zato pričakujejo, da bo letošnje leto rekordno v zadnjih 20 letih, kar se tiče ustvarjenih nočitev.

V Velenju so v prvih desetih mesecih letos imeli za tri odstotke več nočitev kot v enakem lanskem obdobju, na Ptuju pa pol odstotka več nočitev. V Murski Soboti je v prvih desetih mesecih sicer nekoliko manj nočitev kot v enakem obdobju lani, saj so se zmanjšale nočitve domačih gostov, a se je število nočitev tujih gostov povečalo za skoraj deset odstotkov. Le v Novem mestu ni bilo večjega porasta nočitev, a po besedah organizatorjev se je število obiskovalcev na dogodkih povečalo za več kot 40 odstotkov.

Največ avstrijskih gostov
Med tujimi obiskovalci jih je bilo daleč največ iz Avstrije, več kot 5.000. V turistični sezoni so imeli izjemen porast gostov iz Francije, veliko je bilo tudi gostov iz Velike Britanije in Španije. Presenetljivo veliko je bilo tudi število gostov iz Severne Amerike in Avstralije. Da oddaljenost za obisk Maribora, če ta gosti projekt EPK, ni nobena ovira, pričajo še gosti z Nove Zelandije, Vietnama in drugih oddaljenih krajev, so sporočili iz zavoda Maribor 2012.

Dodali so, da je tudi javnomnenjska raziskava pokazala, da prebivalci Slovenije menijo, da je Maribor oživel prav zaradi evropskega "kulturnega prestolovanja".