Fundacija Poti miru v Posočju že od ustanovitve decembra 2000 obnavlja in ohranja zgodovinsko in kulturno dediščino iz obdobja prve svetovne vojne v Posočju (na fotografiji italijanska kostnica iz prve svetovne vojne). Foto: BoBo
Fundacija Poti miru v Posočju že od ustanovitve decembra 2000 obnavlja in ohranja zgodovinsko in kulturno dediščino iz obdobja prve svetovne vojne v Posočju (na fotografiji italijanska kostnica iz prve svetovne vojne). Foto: BoBo
Ustanova je veliko prispevala k temu, da je bil dolini Soče leta 2008 podeljen naziv Evropske destinacije odličnosti. Foto: BoBo

Svetovno združenje turističnih novinarjev in piscev (FIJET) je Fundaciji Poti miru, ki skrbi za dediščino soške fronte, ki se je ohranila v naravi v Zgornjem Posočju, podelila prestižno nagrado zlato jabolko (Golden Apple) za večletno uspešno delo pri projektu. Nagrado jim bodo podelili danes ob 19.00 na slovesnosti v Kobaridu.

Več o fundaciji lahko izveste na uradni spletni strani.

Neprofitna in nevladna ustanova Fundacija Poti miru v Posočju že od ustanovitve decembra 2000 obnavlja in ohranja zgodovinsko in kulturno dediščino iz obdobja prve svetovne vojne v Posočju in predstavlja to dediščino v študijske, turistične in vzgojno-izobraževalne namene, so zapisali v obrazložitvi nagrade. Pri svojem delu vsa leta dobro sodeluje s številnimi lokalnimi, regionalnimi, državnimi in mednarodnimi institucijami.

Pomembna turistična infrastruktura in ponudba
Leta 2007 je dediščino soške fronte ter naravne znamenitosti povezala v okrog 100 kilometrov dolgo Pot miru v Zgornjem Posočju, ki se je z njeno koordinacijo in zglednim sodelovanjem z občinami in s partnerji na obeh straneh meje jeseni 2011 razširila po celotni nekdanji frontni črti vse do morja.

Pot miru od Alp do Jadrana je postala pomembna turistična infrastruktura in ponudba, kar je za kraje, kjer je sonaravni turizem največja razvojna priložnost, izrednega pomena.

Ustanova s Potjo miru postaja primer inovativnega in integralnega študijsko-izobraževalnega in turističnega produkta, za kar je v zadnjih letih prejela več domačih in mednarodnih priznanj, med drugim je veliko prispevala k temu, da je bil dolini Soče leta 2008 podeljen naziv evropske destinacije odličnosti.

Pred podelitvijo na štruklje?
Dogajanje v Kobaridu bo danes res pestro, saj bodo v sklopu Kobariškega sejma med 16.00 in 18.00 pripravili Štrukljado. Raznoliko ponudbo kobariških štrukljev bodo poleg kobariških gostincev ponudili tudi učenci osnovne šole iz Kobarida, ki bodo skupaj s starejšimi domačinkami obiskovalcem predstavili pripravo štrukljev.

"Tradicija izdelave štrukljev živi, saj jih pripravljajo v domačih kuhinjah, obenem so tudi stalnica na menijih lokalnih restavracij in gostiln," so zapisali organizatorji v povabilo na Kobariško.