Pogled z letala na Slano jezero. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled z letala na Slano jezero. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sanjsko lep Antelope Island. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Gre le za svojevrsten presežek narave. Največje slano jezero na zahodni polobli, četrto največje termalno jezero na svetu in 37. največje jezero na svetu.
Velikost jezera, ki ga neločljivo povezujemo z ameriško zvezno državo Utah in njegovo prestolnico, po jezeru imenovano Salt Lake City, zaradi plitkosti sicer precej niha.
V povprečnem letu meri okoli 4.400 kvadratnih kilometrov, rekordno majhno je bilo leta 1963 z 2.460 kvadratnimi kilometri, rekordno velikost pa doseglo leta 1987 z 8.500 kvadratnimi kilometri.
Glede na gladino jezera se spreminja tudi njegova slanost: ta se giblje med 5 in 27 odstotki (oz. 50-270 promilov). Za primerjavo, povprečna slanost morja je 3,5 odstotka (35 promilov), Mrtvo morje pa dosega 30,7 odstotka.
Jezero je največji ostanek Lake Bonnevilla, pluvialnega jezera, ki je v prazgodovinskih časih pokrivalo večino zahodnega Utaha. Čeprav Salt Lake imenujejo tudi "Mrtvo morje Amerike", pa jezero ponuja življenjski prostor velikemu številu ptic, rakcev in vodnih ptic.
Med bizoni na Antelope Islandu
Jezero je ena izmed priljubljenih turističnih točk - tako za tujce kot tudi za domačine, ki se do njega v kolonah vozijo s svojimi čolni. Za Severno Ameriko je skupaj s slanimi ravnicami Boneville na zahodni strani to, kar je Salar de Uyuni za Bolivijo.

Tu med številnimi otoki in otočki leži tudi Antelope Island, s 109 kvadratnimi kilometri največji med otoki in v celoti razglašen za "state park" (zvezni nacionalni park).
Otok (oz. polotok ob zelo nizkih ravneh gladine jezera) je bivališče antilop, ameriških bizonov, kojotov, risov in, seveda, nepreglednega števila ptic.

V spodnji galeriji pa še nekaj fotografij Velikega slanega jezera in otoka Antelope Island iz zraka in s tal.