Na otoku, velikem za polovico Slovenije (10.990 kvadratnih kilometrov), živi več kot dva milijona prebivalcev. Foto:
Na otoku, velikem za polovico Slovenije (10.990 kvadratnih kilometrov), živi več kot dva milijona prebivalcev. Foto:
Glavno mesto Jamajke je Kingston. Poleg Jamajčanov v njem najdemo še Kitajce in Indijce.
Montego Bay
Turiste privabljajo peščene plaže, kakor je ta v Montego Bayu.
Potniška ladja
Veliko turistov na Jamajko privablja tudi seksualni turizem. V zimskih mesecih sem zahajajo predvsem Američanke, medtem ko v poletnih mesecih tropske plaže zasedejo Evropejke. Foto: EPA

Na vzhodu Jamajke se dvigajo prek 2000 metrov visoki vrhovi Modrega gorovja (Blue Mountains). Na večjem delu otoka prevladuje tropsko rastlinstvo, le na najbolj sušnih območjih se razprostirajo savane z nizkim grmičevjem in redkim drevjem.


Domačini potomci sužnjev
Od leta 1872 je glavno mesto Jamajke Kingston; zdaj živi v njem dobra četrtina Jamajčanov. Na otoku, velikem za polovico Slovenije (10.990 kvadratnih kilometrov), živi več kot dva milijona prebivalcev. Domačini so večinoma potomci osvobojenih sužnjev, večina belcev pa se je po razglasitvi neodvisnosti odselila. Na otoku živi še nekaj Kitajcev in Indijcev, ki so jih sem kot ceneno delovno silo po odpravi suženjstva pripeljali plantažniki.

Slavni beli rum
Od nekdanjih velikih plantaž jih je ostalo le še nekaj. Na njih prevladuje pridelovanje banan in sladkornega trsta. Eden od produktov sladkornega trsta so alkoholne pijače; svetovno znan je jamajški rum. Izdelujejo več vrst belega in rjavega ruma ter raznih likerjev, narejenih na osnovi ruma in kave ali eksotičnega sadja.

S kmetijstvom se ukvarja le dobra petina vsega zaposlenega prebivalstva. Skoraj tri četrtine kmetijske pridelave odpade na majhne kmetije z manj kot 2 ha obdelovalnimi zemljišči. Med rudnimi bogastvi je najpomembnejši boksit, zaradi katerega se je razvila barvna metalurgija.

Dežela morja in sonca
Jamajka je še vedno priljubljena med bogataši, vendar si lahko malo manj razkošen oddih privoščijo tudi povsem vsakdanji ljubitelji morja in sonca. Danes se turisti odločajo predvsem za varno zavetje hotelskih kompleksov. Najlepše plaže, ki so običajno pogoj za razvoj masovnega turizma, se razprostirajo na severu otoka. Tu je tudi med tujci najbolj znani Montego Bay, ki velja za glavno turistično središče Jamajke.

Turiste privabljajo predvsem sonce, bele peščene obale in vroča karibska zabava z obvezno glasbo. Kljub gradnji velikih turističnih središč je na otoku še vedno dovolj prostora tudi za ljubitelje samotnih kotičkov. Predvsem južna obala se ponaša s številnimi peščenimi zalivi, ob katerih so namesto hotelov zrasli le preprosti bungalovi. V njih v družbi z domačimi ribiči dneve ali celo tedne lenarijo ljubitelji lagodnega življenja. In prav to je tisti pravi tropski raj, kakršnega turisti v urejenih hotelih le stežka doživijo...

Na Jamajko tudi po seks
Vedno večjo razsežnost dobiva tako imenovani seksualni turizem. Ob visoki stopnji brezposelnosti so za mnoge postavne domačine bela dekleta nenadomestljiv vir zabave, lagodnega življenja in predvsem denarja. Vsaka nova "ljubezen" jim omogoči udobno streho nad glavo, nekajtedensko pohajkovanje po lokalih, najem avtomobila, kakšno darilce in še kaj.

Najbolj navdušena dekleta temnopolte ljubimce odpeljejo kar v svojo domovino, vendar se le malokatero znanstvo konča s srečnim življenjem v dvoje. V zimskih mesecih sem zahajajo predvsem Američanke, medtem ko v poletnih mesecih tropske plaže zasedejo Evropejke. Med njimi je največ Nemk, ki si tu brez zadržkov privoščijo seksualni turizem, podobno kot njihovi moški kolegi na Tajskem.