Vijugasta cesta preko mistične skalne puščave. Foto: Blaž Kosovel
Vijugasta cesta preko mistične skalne puščave. Foto: Blaž Kosovel

Na jugovzhodu Kalifornije, v bližini Arizone in Mehike, leži zelo svojevrsten Narodni park Joshua Tree. Njegovo ime bo najbrž najprej priklicalo v spomin skupino U2 z njihovim istoimenskim albumom, kar pa ni nobeno naključje, saj so fotografije za ovitek nastale ravno tam.

Park je v bistvu stičišče dveh puščav: na zahodu je višja in hladnejša puščava Mojave, katere glavna značilnost so griči iz golih skal, dobesedno nametani po pusti pokrajini. Zaradi svojih oblik so tudi zelo priljubljeni med plezalci. V puščavi Mojave pa raste tudi Joshua Tree, sorodnika drevesa življenja, po kateri je park tudi dobil ime.

A pustimo fotografijam, naj govorijo zase ...

Blaž Kosovel


Kupi skalovja, pometani po pusti pokrajini puščave Mojave. Foto: Blaž Kosovel
Prostor za malico na žgočem suhem soncu v družbi skal, v katerih lahko ugledamo raznovrstne oblike. Foto: Blaž Kosovel
Mistično doživetje v tišini ogromnih skal. Foto: Blaž Kosovel
»Yucca brevifolia« je dobila svoje ime »Josha tree« od skupine mormonov, ki je v sredini 19. stoletja prečkala puščavo Mojave. Posebna oblika drevesa jih je spomnila na biblično zgodbo o Jozuetu, ki steguje svoje roke k nebu, da bi po Božjem ukazu zadržal sonce na nebu. Že mnogo predtem pa so liste rastline uporabljali Indijanci za izdelavo sandalov in košev, semena in cvetne popke pa za prehrano. Tam, kjer raste Joshua tree, pa je drugače tudi meja, do koder sega puščava Mojave. Foto: Blaž Kosovel
Pot, ki pelje iz puščave Mojave proti nižjeležeči puščavi Kolorado. Foto: Blaž Kosovel
Naravni vrt Cholla kaktusov v puščavi Kolorado. Foto: Blaž Kosovel
Še bližnji pogled na Cholla kaktuse. Foto: Blaž Kosovel
Za konec še pozdrav z vrha! Foto: Blaž Kosovel