Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Kot so sporočili z Mestne občine Koper, bo prenova zajela tudi postavitev novega podesta, ki bo namenjen zaščiti uteži pred padcem in novi prezentaciji uteži. Dela bodo zajela še obdelavo tlakov, sten in stropov, zamenjavo mrež na odprtinah v stolpu ter prenovo električne inštalacije in razsvetljave.

Vrednost celotne naložbe je ocenjena na približno 450.000 evrov z DDV-jem. Od tega bo 185.000 prispevalo ministrstvo za kulturo na podlagi javnega razpisa iz programa za sanacijo najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov v Sloveniji.

Predvidena je tudi prenova urnega mehanizma v zvoniku, ki zdaj ne deluje, ter njegova povezava s kazalci na uri in z zvonovi na vrhu 50 metrov visokega stolpa. Prenovljena bosta tudi dva od skupno sedmih zvonov.

Priljubljena znamenitost Kopra

Zvonik na Titovem trgu je ena od najbolj priljubljenih znamenitosti Kopra. Kot piše na spletni strani Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper, naj bi ga zgradili že v 12. stoletju, a o tem ni zanesljivih podatkov. Rekonstruiran naj bi bil med letoma 1418 in 1480, današnjo podobo pa je dobil leta 1664.

Velika ura sredi stolpa naj bi izhajala iz leta 1463. Stolp je bil včasih samostojna zgradba, leta 1488 pa so ga spojili s cerkvijo Marijinega vnebovzetja. Zvon sv. Nazarija v zvoniku je najstarejši delujoči zvon v Sloveniji. Ulit je bil leta 1333 v Benetkah.

Koprski zvonik čaka temeljita obnova