V 174 metrov visoki stavbi bo prebivalo pet ljudi. Se bodo sploh našli med seboj? Foto: EPA
V 174 metrov visoki stavbi bo prebivalo pet ljudi. Se bodo sploh našli med seboj? Foto: EPA
Družina Ambani
Kjer je denar, so tudi spori - isti večer kot Mukeš je zabavo pripravil tudi njegov brat Anil, ki z drugimi družinskimi člani živi v neki 14-nadstropni stavbi. Brata sta namreč v sporu vse od smrti njunega Dirubaja leta 2002, saj ni zapustil oporoke, zato se njegova sinova še danes prepirata, kako naj si razdelita njegovo premoženje. Foto: EPA

Nesramno bogati indijski poslovnež je na svoje stroške v Mumbaju dal zase, svojo ženo in tri otroke zgraditi točno tak stolp, ki ga imenuje dom. Kar 174 metrov visoka stavba vprašljive arhitekturne vrednosti, saj ji zelo visoki stropi dajejo res neobičajno podobo, je tako postala najdražji dom na svetu.

Cena: milijarda evrov
Ambanijevi so se v novo bivališče vselili prejšnji mesec, zdaj pa so priredili še veličastno zabavo ob vselitvi za mnoge indijske pomembneže, ki so ostali brez besed ob vsem razkošju, ki so mu bili priča v stolpnici. Nekateri so Ambanijevo bivališče, ki ponuja tudi podzemno garažo za 160 avtomobilov, opisali kar z besedami, da gre za "Tadž Mahal 21. stoletja". Nova "igračka" milijarderja, ki jo je plačal iz lastnega žepa, naj bi bila vredna okoli milijardo evrov.

Ambanijeva gradnja - stolpnico je po bajeslovnem otoku poimenoval Antilia - je za mnoge sporna tudi zato, ker kričeče opozarja na ogromen prepad med najbogatejšim in najrevnejšim slojem ljudi ne le v Mumbaju, pač pa v vsej Indiji. Stolpnica se namreč bohoti neposredno ob najrevnejših predelih mesta, t. i. slumih, v katerih naj bi živela kar polovica izmed 18 milijonov prebivalcev mesta.

Umetnine, cvetje, marmor
A Ambani je za take pomisleke gluh. V svojem domu je že zaposlil kar 600 uslužbencev, ki bodo skrbeli za vzdrževanje, čiščenje in upravljanje "pošasti", prvi račun za elektriko pa je septembra znašal astronomskih 116.000 evrov.

80 povabljencev na vselitveno zabavo je z odprtimi usti občudovalo vse bogastvo, ena izmed njih, bollywoodska igralka Preity Zinta, pa je nato novinarjem zaupala: "Antilia premore največjo, najbolj bleščečo plesno dvorano v Indiji. Palača v Versaillesu je v primerjavo z njo samo njena uboga, skromna sorodnica. Ogromno je marmorja, bujnih vrtov, z lotosovimi cvetovi obdanih romantičnih bazenov in prekrasen tempelj. Videti je umetnost, kipe in slike, ogromen bar. Tadž Mahal velja za eno izmed svetovnih čudes, a ne dvomim, da bo Antilia kmalu imenovana za eno izmed novih čudes sodobne Indije," ni skrivala navdušenja.

Saj daje delo revnim ...
Dodala je še, da je celotna podoba in notranja oprema izbrana po osebnem Ambanijevem okusu, ki je večkrat poudaril, naj se ljudje ne zmrdujejo nad njegovo razsipnostjo in uživanjem. "Poglejte na stvar z druge strani - z gradnjo takega nebotičnika je revnim omogočil veliko novih delovnih mest, s tem pa je prispeval tudi k trdnejšemu gospodarstvu," je prepričana. Stolp je sicer zgrajen po načelih vaastu, indijski tradiciji, ki je podobna kitajskemu feng šuiju.

53-letni Ambani je po podatkih revije Forbes daleč najbogatejši Indijec, njegovo premoženje pa je ocenjeno na več kot 20 milijard evrov. Je predsednik enega največjih konglomeratov na svetu, družbe Reliance Industries.