Tako zelo vplivna, a (po mnenju mnogih) tako zelo ... neumna. Foto: EPA
Tako zelo vplivna, a (po mnenju mnogih) tako zelo ... neumna. Foto: EPA
Zinedine Zidane si lahko oddahne - nagrado mu je izpred nosu odnesel Dick Cheney. Foto: EPA

Podelitev nagrad - glasovanje poteka prek spleta - nadzorujeta Glavna organizacija, ki razkriva očitne "zabiteže" (znana pod angleško kratico MORON), in Akademija za razkrivanje vsesplošne neumnosti (ARSE).

Šampion George W. Bush
Med drugim so podelili nagrade v kategorijah najneumnejši mož leta, najneumnejša izjava leta in najneumnejši trenutek leta. Med letošnjimi nominiranci so se znašli tudi Mel Gibson, Britney Spears in redni gost na tovrstnih seznamih, ameriški predsednik George W. Bush. Medtem ko je na lanski podelitvi "blestela" Paris Hilton, ki je bila nominirana v petih kategorijah in je osvojila naslov najneumnejše ženske leta, so na letošnjem seznamu prevladovali politiki.

Nekatere bo morda presenetilo, da je Georgeu W. Bushu uspelo prejeti več glasov od po kavčih skakajočega Toma Cruisa in čudaškega Michaela Jacksona. GWB je tako zmagoslavno prejel nagrado za posameznika, ki je najbolj intenzivno izgubil stik z realnostjo.

Cheney neumnejši od Zidana?
A to še ni konec nagrad za ameriško vlado. "Duby", kot ljubkovalno rečejo ameriškemu predsedniku, se je znašel v dobri družbi svojega podpredsednika Dicka Cheneyja, ki je premagal Zinedina Zidana v kategoriji za najneumnejši trenutek leta. (Naj vas spomnimo, francoski nogometni as se je v finalu nogometnega prvenstva pustil razdražiti italijanskemu "mesarju" Materazziju.) Cheney je namreč po nesreči v obraz ustrelil svojega prijatelja Harryja Whittingtona, ki prav tako ni ostal praznih rok. Njegovo javno opravičilo Cheneyju, ker mu je "povzročil toliko težav s tem, ko je bil ustreljen", mu je prineslo nagrado za najneumnejšo izjavo leta.