Krono je odvzel čivavi Spiku iz Ohia, ki je leta 2022 poginila, stara 23 let in sedem dni. Najstarejši zapisani pes je bil sicer avstralski Bluey, ki je poginil leta 1939 v starosti 29 let in pet mesecev. Foto: AP
Krono je odvzel čivavi Spiku iz Ohia, ki je leta 2022 poginila, stara 23 let in sedem dni. Najstarejši zapisani pes je bil sicer avstralski Bluey, ki je poginil leta 1939 v starosti 29 let in pet mesecev. Foto: AP

Portugalskega psa Bobija je lani Guinnessova knjiga rekordov okronala za najstarejšega psa na svetu in najstarejšega psa, ki je kadar koli živel. Umrl je lanskega oktobra v starosti 31 let in 165 dni. Bobi je pripadal pasmi, ki se imenuje alentejski planinski pes (rafeiro do alentejo) in jo uporabljajo kot čuvaje živine in drobnice, povprečno pričakovano življenjsko dobo pa imajo od 12 do 14 let.

Sorodna novica Je pes Bobi res dočakal neverjetno starost 31 let in 165 dni?

Čeprav naj bi bila njegova starost potrjena v uradnem registru portugalske zveze veterinarjev, kjer naj bi bilo zapisano, da se je skotil leta 1992, je sum v strokovnjakih vzbudilo tudi dejstvo, da podatki o hišnih živalih v portugalski nacionalni zbirki običajno temeljijo na trditvah lastnikov. Poleg tega so genetski testi, ki jih je opravil, zgolj potrdili, da je res star, ne pa tudi, koliko natančno je star. Pojavila so se tudi vprašanja o starih fotografijah hišnega ljubljenčka, na katerih so bile vidne drugačne lise na njegovem kožuhu, nekateri so namigovali, da gre za povsem drugega psa.

"Nihče od mojih veterinarskih kolegov ne verjame, da je bil Bobi dejansko star 31 let," je dejal britanski veterinar Danny Chambers in dodal, da je ta pasja starost enaka 200 človeškim letom. V svoji praksi naj bi se občasno srečeval tudi z zelo starimi psi, vendar so to običajno manjše pasme in v primerjavi z Bobijem nimajo čezmerne telesne teže. Tako je tudi on zahteval neizpodbitne dokaze.

Guinnessova knjiga rekordov je že hitro po njegovi smrti naznanila, da bo zadevo raziskala, zdaj pa je tudi uradno sprožila preiskavo, obenem pa je Bobiju začasno odvzela naziv dvojnega rekorderja. "Ko bomo razjasnili vsa dejstva, bomo ugotovitve sporočili," je zagotovil tiskovni predstavnik knjige svetovnih rekorderjev in dodal, da do nadaljnjega ne sprejemajo prijav za naslov najstarejšega psa na svetu in psa, ki je kadar koli živel, poroča BBC.

"Vse bi bilo drugače, če bi rekel, da je tri desetletja jedel hrano za hišne ljubljenčke"

Leonel Costa, skrbnik poginulega kosmatinca, ki je vse življenje živel pri družini Costa v vasi Conqueiros blizu zahodne portugalske obale, meni, da se je pojavil negativni odziv zato, ker je Bobijevo dolgoživost pripisal prehranjevanju, podobnemu človeški prehrani. To je po njegovih besedah v nasprotju s priporočili številnih veterinarjev, elita pa tako želi izpodbijati njegovo zgodbo.

"Vse bi bilo drugače, če bi rekel, da je tri desetletja jedel hrano za hišne ljubljenčke," je dejal Costa in dodal, da so bile vse zahteve, kar je Guinnessova knjiga rekordov zahtevala za potrditev Bobijeve starosti, izpolnjeno.

Po besedah družine Costa je k dolgemu življenju Bobija prispevalo tudi mirno okolje in dejstvo, da ga niso nikoli privezovali ter se je prosto gibal v naravnem okolju okoli hiše. Obenem naj bi imel tudi dobre gene – njegova mati je namreč dočakala 18 let.