Angelina Jolie je Afganistan prvič obiskala marca leta 2011. Foto: EPA
Angelina Jolie je Afganistan prvič obiskala marca leta 2011. Foto: EPA
Angelina Jolie
V Kongu pred dnevi. Foto: EPA

Igralka je kot ambasadorka dobre volje Visokega komisariata Združenih narodov za begunce izredno dejavna, saj je obiskala že številna krizna žarišča sveta. Konec marca se je za nekaj dni mudila tudi v begunskem taborišču Nzulo v bližini Gome v Demokratični republiki Kongo, kjer je želela preveriti, kako mednarodne službe skrbijo za nenasilje nad ženskami in dekleti.

Izobrazba je osnova
Ko se je vrnila iz Afrike, pa je že napovedala nov projekt. Razkrila je, da je novembra v predmestju afganistanske prestolnice Kabul financirala odprtje osnovne šole izključno za deklice, ki jo obiskuje med 200 in 300 šolark, številne med njimi so begunke. Na steni šole je posebna tabla, ki so jo deklice izdelale v zahvalo svoji donatorici. Že leta 2010 pa je Joliejeva podarila denar še za eno dekliško šolo, ki stoji na vzhodu Afganistana.

Ti dve šoli sta menda le začetek njene zgodbe, saj si 37-letna igralka, režiserka, partnerica Brada Pitta in mati šestih otrok želi v tej nemirni azijski državi odpreti še več dekliških šol. V ta namen bo na prodaj ponudila svojo linijo nakita Style of Jolie, ki jo je oblikovala s priznanim zlatarjem Robertom Procopom. Slednji je izdelal tudi zaročni prstan, ki ga je Brad svoji izvoljenki na prstanec nataknil aprila lani.

"Pri ustvarjanju nakita sem izživela svojo umetniško žilico, gnalo pa me je tudi zavedanje, da bom na tak način pomagala otrokom, ki to pomoč resnično zelo potrebujejo," je dejala, Procop pa je dodal: "V čast mi je bilo, da sem lahko sodeloval z Angie, saj oba trdno verjameva, da ima vsak otrok na tem svetu pravico do izobrazbe." Cene kosov še niso znane, v ameriške veleblagovnice pa bo nakit prišel četrtega aprila.

Zgodba z nesrečnim koncem
Angelina sicer ni prva zvezdnica, ki je v tretjem svetu odprla šolo. Za tak korak sta se pred leti odločili že Madonna in Oprah Winfrey, ki sta financirali gradnjo šol v Malaviju oziroma Južnoafriški republiki, a se nobena izmed teh zgodb ni končala srečno. Madonnin projekt se je zapletel zaradi nepojasnjenih stroškov in slabega vodenja šole, osebje v šoli Oprah Winfrey pa je bilo zaradi obtožb o napadih in zlorabah otrok aretirano.