Katherine Heigl s svojim emmyjem, ko ji je svet (beri: Hollywood) ležal pred nogami. Foto: EPA
Katherine Heigl s svojim emmyjem, ko ji je svet (beri: Hollywood) ležal pred nogami. Foto: EPA
Z likom Izzie Stevens v Talentih v belem si je Heiglova pridobila številne oboževalce in oboževalke, ki pa so jo po njenem odhodu iz nadaljevanke zapustili. Foto: ABC
Še pred dvema letoma se je zdelo, da je Katherine trdno na prestolu ameriške ljubljenke. Foto: EPA
Igralka se je redno uvrščala na sezname najbolj vročih in seksapilnih. Foto: FHM
Heiglova je pridobila sloves težavne igralke, s katero noben igralec noče ponovno delati. (Na sliki z Gerardom Butlerjem.) Foto: EPA
Z možem Joshem Kelleyjem sta posvojila korejsko deklico. Foto: EPA
Nekoč je snemala uspešnice - danes je nihče več noče najeti. Foto: EPA

Danes 33-letna Heiglova slavo dolguje zdravniški nadaljevanki Talenti v belem (Grey's Anatomy), v kateri je igrala med letoma 2005 in 2010.
Njen lik je bil eden ključnih; zanj je leta 2007 celo prejela emmyja in bila dvakrat nominirana za zlati globus (2007, 2008). Istega leta je nastopila tudi v uspešnici Judda Apatowa Napumpana (Knocked Up), kar ji je ob številnih uvrstitvah na sezname najbolj seksi zvezdnic zagotovilo tudi status nove ameriške ljubljenke. Saj veste, nova Meg Ryan, nova Julia Roberts, nova Reese Witherspoon.

A po vsakem vrhuncu navadno sledi padec. In padec Heiglove je bil boleč, zanj pa se ima večinoma zahvaliti svoji ... netaktnosti. Najprej je leta 2008 na lastno pest umaknila svoje ime s seznama kandidatov za emmyje, ker se ji je zdelo, da si njeno delo v Talentih za tisto sezono nagrade ne zasluži. "Zdelo se mi je, da letos nisem dobila materiala, ki bi si zaslužil nominacijo za emmy, in da bi ohranila integriteto organizacije, sem umaknila svoje ime iz tekme. Nočem tudi morebiti odvzeti priložnosti kaki igralki, ki pa je tak material dobila."

Ustvarjalka nadaljevanke Shonda Rhimes, s katero sta si že prej večkrat prišli navzkriž, nad to potezo milo rečeno ni bila navdušena, Heiglova pa je bila od takrat dalje tudi javno označena za "težavno".
O seksističnem filmu
A jamo si je dokončno izkopala z izjavami o svoji vlogi v Napumpani: "Malce seksističen je. Ženske prikazuje kot prepirljivke, brez smisla za humor in zadrgnjene, moške pa kot prikupne in zabavne. S tem sem imela kar nekaj težav. Igram popolno prasico, ne razumem, zakaj tako ubija zabavo?"

Heiglova, ki je nekoč veljala za igralko, katere ime lahko lastnoročno poskrbi za uspešnico in ki zanjo lahko zahteva 13 milijonov dolarjev, je čez noč postala igralka, s katero ni želel delati nihče v Hollywoodu. Leta 2010 je po hudih sporih odkorakala iz nadaljevanke, ki ji je prinesla status prvokategornice - uradno, da bi se posvetila materinstvu (leta 2009 je s soprogom, glasbenikom Joshem Kelleyjem posvojila duševno prizadeto južnokorejsko deklico). Nato je zavrnila vlogo v filmu Valentinovo, potem ko ji niso hoteli plačati treh milijonov dolarjev za šest minut dolgo vlogo (vlogo je dobila Julia Roberts).

Katherine na respiratorju
"Treni-z-očmi-in-jih-boš-zamudil" filma, kot sta Killers in Life As We Know It (oba 2010), sta prinesla precej manj denarja kot njene prejšnje kinouspešnice. Med promocijo slednjega je Heiglova celo priznala, da ima težavo s priljudnostjo. Njen zadnji film, One for the Money, je bil polomija, ki ima na IMDB-ju mizerno oceno 4,9. In v Heiglovi se je očitno le prebudil alarm, saj se je spustila celo do te ravni, da je javno dejala, da bi se bila pripravljena vrniti v Talente, če bi jo hoteli nazaj.
"Katherine ni na nobenih seznamih več," je za New York Magazine kruto resnico podal nek ugleden filmski agent. "Na respiratorju je. Ni več 'tisto' dekle." Pod 'tisto' ima agent v mislih kar nekaj let mlajše Emmo Stone, Amando Seyfried, Milo Kunis in celo alternativnejšo Mio Wasikowsko, ki so v zadnjih letih zavzele mesto Heiglove.
V zasebnih pogovorih šefi studiov o Heiglovi zaradi njenega koleričnega temperamenta ne govorijo kot o ženski, ampak kot o slabem vremenskem pojavu - "orkanu Heigl". Vodja trženja v neimenovanem studiu je neposreden: "Iskreno povedano, ne vem, kakšna je še njena cena. Delati z njo ni ravno ... lahko."
Gledalce odbija
Še njeni najzvestejši oboževalci, ki jih je na svojo stran pridobila z likom dr. Izzie Stevens, jo zapuščajo, za distributerje filma One For the Money pa se zdi, da načrtno skrivajo ime Heiglove zaradi promocijskih namenov, saj se zavedajo, da so na prav to ime vezane težave, da prav to ime ne le da ne privablja več, ampak celo odbija.
Tržna direktorica, ki je delala kot svetovalka pri filmu Silvestrovo v New Yorku, razlaga, da je izvedla preizkus. Ljudje so na plakatu obkrožali obraze, ki so jim bili všeč, ki so se jim zdeli nevtralni in ki jim niso bili všeč (v filmu namreč igra cela paleta zvezdnikov) - Heiglova ljudem izrazito ni bila všeč.

Težava je jasna celo Heiglovi sami, kar je še toliko bolj zaskrbljujoče, meni New York Magazine. Decembra je v intervjuju za Elle priznala: "Nikdar nisem zares bila ameriška ljubljenka, a mislim, da so za kako minuto ravno to hoteli od mene. In za sekundo so mislili, da morda pa sem to. A nato sem odprla usta in bilo je jasno, da nisem."
Publicisti menijo, da Heiglovi v dani situaciji ne preostane kaj veliko, razen da počaka, da se "radioaktivnost poleže" in se nato čez nekaj (precej) časa spet pojavi v kakšnem kakovostnem neodvisnem filmu ali seriji.

"Smehljaj se, ne kritiziraj."
A zanimivejše od pregleda "zločinov", ki jih je Katherine Heigl zagrešila, se je poglobiti v te zločine. Številne igralke, ki snemajo en polom za drugim, namreč ostajajo ameriške ljubljenke (Jennifer Aniston). A te igralke se niso nikdar pregrešile in si drznile kritizirati te filme.
Julie Gerstein s spletne strani The Frisky tako piše, da sama nikakor ni bila oboževalka Heiglove in da bi si One for the Money verjetno ogledala le pod prisilo. Zdi pa se ji, da Hollywood do igralke ni pošten in da se kaj takega moškemu igralcu ne bi nikdar pripetilo (Brad Pitt je denimo svoj film Hudičevo seme iz leta 1997 precej bolj kritiziral, pa se ob njegove izjave ni obregnil nihče; "težavni" značaj pri igralcih očitno ni taka težava kot pri igralkah).

Pisec Entertainment Weeklyja Mark Harris je izpostavil cel seznam pravil, ki jih morajo upoštevati igralke . Med njimi so: Imej "pozitivno telesno samopodobo", a tudi ubijalsko telo. Staraj se dostojanstveno, a nikdar se ne postaraj. Ne imej gubic, a ne uporabljaj botoksa. Bodi skromna, a ko osvojiš nagrado, jokaj, kot da je zlat kipec osebno darilo iz nebes.
Izrazi zaskrbljenost glede ogljikovih izpustov, a ne bodi "politična". Ne kritiziraj nikogar. Smehljaj se pred kamerami.
Gersteinova pa k temu dodaja: Ohranjaj držo globoke hvaležnosti za vse, medtem ko nikakor ne izražaj mnenj o ničemer.