Mis sveta 2011 je postala mis Venezuele, 21-letna Ivian Sarcos. Foto: Reuters
Mis sveta 2011 je postala mis Venezuele, 21-letna Ivian Sarcos. Foto: Reuters
Mis sveta, mis Venezuele, Filipinov, Portorika
Slovenska misica Lana Mahnič Jekoš (skrajno levo) se je stisnila k šopku najlepših treh - Filipinke, Venezuelke in Portoričanke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mis sveta
Med "najboljših 7" so prišle mis Koreje, Venezuele, Anglije, Filipinov, Portorika, Južnoafriške republike in Škotske. Foto: Reuters
Miss sveta 2010
Lansko zmagovalko mis ZDA Alexandrio Mills je torej nasledila mis Venezuele. Foto: EPA
Lana Mahnič Jekoš
Lana Mahnič Jekoš na odru finalnega izbora za mis sveta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Venezuela je tako postala država, ki se ponaša z največ zmagami v 60-letni zgodovini tega tekmovanja, prva spremljevalka je postala mis Filipinov, 21-letna Gwendoline Ruais, druga spremljevalka pa mis Portorika, 19-letna Amanda Perez.

Za naslov najlepše Zemljanke se je potegovalo 113 lepotic, med "najboljših 7" pa so nazadnje prišle mis Koreje, Venezuele, Anglije, Filipinov, Portorika, Južnoafriške republike in (srečne sedmice) Škotske. Mis športa je postala mis Dominikanske republike, mis plaže je mis Anglije, mis mode je postala mis Kazahstana, naslov mis "lepota z namenom" pa sta si razdelili mis Gane in Indonezije.

Prireditev sta povezovala Jason Cook (stari znanec iz legendarne žajfnice Days of our lives) in Angela Chow (voditeljica oddaje Good morning China), šov se je začel z nastopom plesne skupine Diversity (zmagovalci oddaje Britain's Got talent), na odru pa sta se zvrstila še skupina Blue in umetnik Ramin Karimloo iz muzikala Phantom of the opera.

V Londonu je tudi MMC, ki je za vas v živo spremljal izbor za mis sveta 2011, obširno fotoreportažo novinarke Klavdije Kopina in fotografa Sandija Fišerja pa si boste lahko ogledali in prebrali jutri!

Žirijo so sestavljali: Denise Perrier (mis sveta leta 1953), Antigone Costanda (leta 1954), Ann Sidney (leta 1966), Cindy Breakspeare (leta 1976), Linda Petursdottir (1988), Agbani Darego (leta 2001), Zhang Zi Lin (leta 2007), Ksenia Suhinova (leta 2008), Kaiane Aldorino (leta 2009) ter še lastnica licence za Miss sveta Julia Morley in njena ekipa.

Kaj pa naša predstavnica?
Cilj 21-letne Grosupeljčanke, ki zastopa barve Slovenije v Londonu, je bil preprost. "Da predstavim Slovenijo v najboljši luči," je bila v pogovoru za MMC pred finalnim izborom odločna Lana Mahnič Jekoš. Medtem ko se končuje njena londonska dogodivščina, so Lanine misli že na sončni strani Alp. O čem razmišlja? "O smučanju na Krvavcu! O izboru niti ne premišljujem," je iskrena Lana.

Lana se je tem pridružila 19 Slovenkam, ki so v preteklosti predstavljale Slovenijo na prestižnem odru izbora za mis sveta (in lanski predstavnici Sandri Adam, ki je zaradi zdravstvenih težav predčasno zapustila izbor v Sanji na Kitajskem). Slovenijo so v preteklosti tako zastopale Vesna Musić, Teja Skarza, Nataša Abram, Metka Albreht, Janja Zupan, Teja Boškin, Alenka Vindiš, Maja Šimec, Miša Novak, Neda Gačnik, Maša Merc, Rebeka Dremelj, Nataša Krajnc, Tina Zajc, Živa Vadnov, Sanja Grohar, Iris Mulej, Tadeja Ternar in Tina Petelin.

Izbor za mis sveta je bil letos še posebej slovesen, saj je praznoval 60. obletnico obstoja. Medtem ko so se v teh letih iz tekmovanja izrodili številne neprecenljive šale, ki vedno nasmejejo človeka do solz, in stereotipi, je vloga misic, ki nadaljujejo dolgoletno tradicijo svojih predhodnic, preprosta: javnosti sporočiti, da njihovo poslanstvo ni le mahanje in nasmihanje fotografskim objektivom ter neprestano poudarjanje "o zavzemanju miru na svetu".

"Takšna prepričanja oziroma napačne predstave me resnično spravijo v slabo voljo. Vsaka izmed deklet, ki sem jih tu spoznala, ima zelo visoke ambicije, večina je študentk, ki govorijo več kot dva jezika, druge imajo kljub mladosti za sabo že uspešne kariere, tretje se trudijo, da bi uresničile svoje želje in ambicije tako kot vsi ljudje. Taki očitki so zastareli, saj so se dekleta od takrat, ko so morda bila nekatera res obremenjena samo s svojo zunanjo lepoto, resnično spremenila. Po svoje bi rekla, da tu na Miss World niso zbrana najlepša dekleta s sveta, temveč dekleta, ki spoštujejo same sebe, svojo notranjo in zunanjo lepoto in si želijo tudi spremeniti svet na bolje. Čeprav se to morda sliši nerealno, sem prepričana, da bi bila večina presenečena nad dobrodelnimi projekti, ki se jih je lotila večina deklet. Veliko deklet ima podporo svoje države, tudi predsednika, tako da imajo moč veliko spremeniti in pomagati svojim državam. Tu govorim seveda o bolj nerazvitih državah. Večina nas je tu, da naredimo nekaj iz sebe, uresničimo svoje želje, ambicije in najpomembneje, da živimo svoje sanje," je mnenja slovenska predstavnica na izboru.