Makedonski pevec z angelskim glasom in njegov voznik Georgij Georgijevski sta bila več kot le prijatelja, bila sta kot brata. Zaradi povzročitve prometne nesreče, ki je oktobra 2007 vzela pevčevo življenje, mora Georgij zdaj za dve leti v zapor. Foto: EPA
Makedonski pevec z angelskim glasom in njegov voznik Georgij Georgijevski sta bila več kot le prijatelja, bila sta kot brata. Zaradi povzročitve prometne nesreče, ki je oktobra 2007 vzela pevčevo življenje, mora Georgij zdaj za dve leti v zapor. Foto: EPA
Toše
Toše se je usidral v srca svojih oboževalcev, ki jih ni bilo malo. Foto: EPA
Pogreb
Tošeta so pokopali z državniškimi častmi. Foto: EPA

Makedonsko prizivno sodišče je namreč potrdilo konec leta 2009 izrečeno sodbo - Georgijevski, ki je bil za volanom touarega, je zakrivil prometno nesrečo 16. oktobra 2007 na hrvaški avtocesti Zagreb-Lipovac. V nesreči pri Novi Gradiški je priljubljeni 26-letni pevec umrl, njegova menedžerka Ljiljana Petrović pa je bila lažje poškodovana.

Takrat 32-letni Georgijevski naj bi med vožnjo zaspal in zato trčil v zadnji del tovornjaka, nato pa je vozilo odbilo še v zaščitno ograjo. Georgijevski naj bi vozil s preveliko hitrostjo, upošteval pa naj ne bi niti varnostne razdalje. Njegova odvetnica Silvana Džilvidžijeva je trdila, da njena stranka ni kriva, ker nikoli ni bilo potrjeno, da je terensko vozilo touareg vozilo 152 kilometrov na uro in da voznik ni imel potrebne varnostne razdalje. In še vedno ne namerava odnehati, saj je napovedala, da bo zdaj vložila pritožbo še na vrhovno sodišče. "Mislim, da za to obsodbo stojijo drugi, ne pa pravni motivi, na primer nabiranje političnih točk," je izjavila po obsodbi.

Georgijevskega je popolnoma strlo
Povsem izmučeni Georgijevski, ki ga prijatelji kličejo Đole, se je na novico odzval povsem vdan v usodo: "Izgubil sem brata, izgubil sem del sebe, moja bolečina je večja od katere koli kazni, ki mi jo lahko naloži sodišče. Ta bolečina, ki jo nosim v sebi, bo ostala z mano do smrti," je povedal. Toše in Georgij sta bila namreč najboljša prijatelja, poznala sta se tako rekoč vse življenje, Toše ga je klical kar "brat", občutek krivde zaradi nesreče pa je Georgija povsem razjedel, poskušal je storiti celo samomor.

Najbližji ga niso krivili
Tošetovi starši sinovega prijatelja niso nikoli krivili za nesrečo - policiji so takoj povedali, da ga ne nameravajo tožiti, ob strani je Georgiju stala tudi Tošetova srčna izbranka, rokometašica Andrijana Budimir: "Ne, ne krivim ga, "Đole" je moj prijatelj, in kar se je zgodilo, je bila božja usoda. Prepričana sem, da bi "Đole", če bi lahko izbiral, umrl namesto Tošeta, saj sta bila neločljiva, raje ga je imel kot sebe," je povedala v intervjuju po tragičnem dogodku.

Velik med največjimi
Najpopularnejši makedonski pevec Toše Proeski se je rodil 25. januarja 1981 v Prilepu v osrednji Makedoniji. Njegov prvi pomembnejši nastop je bil na otroškem festivalu Melfest v Prilepu, kjer je zmagal dvakrat zapored v letih 1996 in 1997. Mnogi so že takrat prepoznali njegov talent, ki je mladeniča kmalu izsteril med zvezde. Čija si, Ako me pogledaš u oči, Da l' si sretnija, Igra bez granica, Jedina, Ko ti to grize obraze, Ledena, Pratim te, Srce nije kamen in Vezi me za sebe so le nekatere od njegovih uspešnic, s katerimi se je usidral v srca svojih oboževalcev.

Odlična slovenščina!
Blestel je tudi v duetih - s Tonyjem Cetinskim je zapel Lagala nas mala, z Antonijo Šola Volim osmjeh tvoj, naša Anja Rupel pa se mu je pridružila v pesmi Krajnje vrijeme. Tošeta so občudovali in oboževali tudi pri nas, na veliko veselje vseh je pesem Moja si posnel tudi v slovenščini, njegova izgovorjava v tej pesmi pa je bila naravnost brilijantna. Svojo Makedonijo je leta 2004 zastopal tudi na Evroviziji, pesem Life pa je tam zapel v angleščini.

Pogreb z vsemi častmi
Po tragični smrti mladega pevca, ki je slovel po svoji dobrodelnosti in odprtosti do ljudi, se je Makedonija zavila v črno in začelo se je množično žalovanje za priljubljenim zvezdnikom. Ob navzočnosti večtisočglave množice ljud so ga pokopali z državniškimi častmi, oboževalci pa so njegovo zadnje počivališče nato spremenili v pravo svetišče, ko so ga zasuli s svečami, cvetjem, plišastimi igračkami, sporočilci, fotografijami in drugiimi spominki.