Foto: AP
Foto: AP

Vojvoda in vojvodinja Cambriška sta za nedeljo načrtovala obisk plantaže kakava ob vznožju pogorja Maya, a sta bila prisiljena obisk odpovedati zaradi protesta vaščanov glede kolonializma. Prav tako so domačini nasprotovali, da bi par s svojim helikopterjem pristal na lokalnem nogometnem igrišču.

Vaščani v Indian Creeku so v petek protestirali s transparenti z napisi "Princ William, zapusti našo deželo".

Ljudstvo Q'eqehi Maya je v sporu z okoljevarstveno organizacijo Flora and Fauna International in lokalno vlado glede pravic do uporabe 4850 hektarjev zemlje. Sebastian Shol, poglavar vasi Indian Creek, je za Daily Mail povedal, da lahko kraljevski par "pristane kjer koli, samo na naši zemlji ne".

Vaški mladinski vodja Dionisio Shol pa: "Nas to zaradi obravnave, ki smo je bili deležni, zares osebno prizadene. Organizator nam je sporočil, da jim moramo pustiti uporabo nogometnega igrišča in da prihajajo ljudje v našo vas, ki mora zato biti lepa. Deljenje ukazov vodjem naše skupnosti tej ni bilo prav nič všeč."

Vir iz Kensingtonske palače je za Daily Mail potrdil, da je bil obisk odpovedan zaradi "občutljivih zadev", povezanih s skupnostjo v Indian Creeku, zato bo par zdaj obiskal drugo lokacijo.

Oglasila se je tudi belizejska vlada, ki je sporočila, da je bil Indian Creek "ena od več lokacij, o katerih se je razpravljalo". "Zaradi perečih težav, povezanih z vasjo, je belizejska vlada aktivirala svoj zasilni načrt in izbrala drugo lokacijo, da bi vojvodi in vojvodinji prikazali družinsko obrt ljudstva Maya v industriji kakava," so sporočili.