Večina obiskovalcev je prišla na letošnji festival že prvi dan in tam ostala do nedelje. Foto: Metalcamp.com
Večina obiskovalcev je prišla na letošnji festival že prvi dan in tam ostala do nedelje. Foto: Metalcamp.com
Rock Otočec 2010
Soulfly
Prvo ime letošnjega Metalcampa je zasedba Soulfly pod vodstvom Brazilca Maxa Cavalera, ki jo je ustanovil leta 1997, potem ko je zapustil Sepulturo. Foto: EPA

Sedem dni v metalskem paradižu je letos privabilo po besedah ene izmed organizatork festivala Ane Lipec približno toliko obiskovalcev kot preteklo leto, morda celo kakšen odstotek več. "Tedenskih kart je bilo prodanih tam okoli 9.000. Potem pa smo imeli kakšen dan 1.000 ali celo kakšen dan do 2.000 dnevnih obiskovalcev. Bilo nas je tam okoli 10.000, morda celo 11.000," je za MMC dejala Ana.

"Sicer je pa tako, meni so na festivalu veliko govorili, da ni videti toliko, ampak smo imeli tako lepo vreme. Končno. Po tistem lanskem letu, ki je bil precej težek s tistimi sedmimi deževnimi dnevi. Letos je bilo res idealno," je še pojasnila Ana.

Metalci z vsega sveta. združite se!
Festival, ki so ga na začetku (leta 2004) oglaševali po vseh bližnjih evropskih državah in že takoj naslednje leto po vseh metalsko pomembnih medijih po svetu, danes vabi obiskovalce z vseh vetrov. "Metalcamp ima že od začetka 80 odstotkov obiskovalcev s tujine," je zatrdila Ana. Letos so po njenih besedah znova prišli obiskovalci z Avstralije in Nove Zelandije, kar si organizatorji štejejo kot velik kompliment.

"Na Metalcamp hodijo ljudje z obeh Amerik. Na primer Brazilija in Argentina sta bili zelo dobro zastopani iz Južne Amerike. Kanadčani so nas celo obiskali letos. Potem pa dobro zastopana kar vsa Evropa, ne bom posebno izpostavljala nikogar. Bi pa izpostavila naše stalne obiskovalce iz Izraela, pa Urugvaj moram letos še omeniti," je pojasnila Ana.

Najbolj postranska stvar na svetu na Metalcampu
Tudi Metalcamp, podobno kot letošnji Rock Otočec in festival Exit, ni minil brez nogometa. "Tudi metalci ne moremo čisto brez športa," se je pošalila Ana. Tako so na malem odru čez dan predvajali nogometne tekme. "Plaža je bila zelo aktivna, ker je bila Soča nujna popestritev, ker smo se zadnjih par dni že zelo kuhali, tako da je festival stekel zelo dobro," je zatrdila Ana in priznala, da je temu tako predvsem na račun utečene organizacijske ekipe.

Najbolj odmevne skupine niso razočarale
Dogajanje je potekalo na dveh odrih – malem in velikem. Ana, ki si zaradi organizacijskih obveznosti ni uspela ogledati vseh nastopov, je izpostavila predvsem nastope Soulflyjev in Cannibal Corps. "Devil Driver so naredili eden največjih 'wall of death', to je ko publiko razdelijo na dva konca in jih potem pripravijo, da skačejo eden proti drugemu. To ni nič nasilnega, ampak je nekaj, kar se zgodi na takem večjem prizorišču. Je tako zelo močna zadeva, za videti," je razložila Ana.

Festival znotraj festivala
Posebnost letošnjega Metalcampa pa je bil festival znotraj festivala – Magic Circle, ki je potekal v nedeljo. "To je zato, ker je do nas pristopila skupina Manowar, ki si je zelo želela nastopiti na Metalcampu, je pa tako, da je skupina najbolj aktualna v Nemčiji in tam vlečejo mase ljudi," je dejala Ana.

Organizatorji tako preprosto niso videli Manowar kot skupino, ki bi sodila na festival. "Ker imajo zelo specifično publiko, ki so bolj za power metal in imajo bolj ozek pogled in so bolj specifična publika. Medtem, ko je publika Metalcampa večina sestavljena praktično iz oboževalcev, ki imajo radi vse glasbene zvrsti in si potem zberejo en del, ki jim najbolj odgovarja. Tako da je Magic Circle potekal v njihovi organizaciji" je še pojasnila Ana.

Je sedem dni metalskega raja dovolj?
Po dveh prespanih nočeh pa organizatorji že strmijo v prihodnost. "Ne vemo, ali je sedem dni zdaj dovolj. Ker vedno zapademo v manjšo postmetalsko depresijo. Namreč, ko se nam pridruži 94 skupin je to kar ena neverjetna akcija, ko ves čas festivala prihajajo novi bendi, novi prijatelji, kolegi. Vedno se nekaj dogaja, vsak je vedno v gibanju, gleda, kje se kaj dogaja, in ko se to enkrat neha, je to kar en šok," je malce v šali še dodala Ana in povedala, da ostajajo na konceptu tradicionalnih sedmih dni in edinih metalskih počitnicah.