Hočevar je za MMC priznal, da je izvedel, da bo prejel nagrado, le teden pred podelitvijo. Ves čas prireditve je preždel v sobi za odrom in na koncu s svojim zahvalnim govorom v smeh spravil ves Cankarjev dom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hočevar je za MMC priznal, da je izvedel, da bo prejel nagrado, le teden pred podelitvijo. Ves čas prireditve je preždel v sobi za odrom in na koncu s svojim zahvalnim govorom v smeh spravil ves Cankarjev dom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Hočevar - Rifle in Miha Hočevar
Rifletu je čestital tudi njegov sin Miha Hočevar, ki je domov odnesel viktorja za posebne dosežke, in sicer za uspeh filma Gremo mi po svoje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janez Hočevar - Rifle
Hočevar je prejel nagrado iz rok Dragana Buliča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Podelitev viktorja za življenjsko delo Janezu Hočevarju - Rifletu

"Kar se mene tiče, zaradi mene ni treba vstajati. Ko pa bo prišel letošnji dobitnik viktorja za življenjsko delo, pa lahko," je pred predajo kipca letošnjemu nagrajencu povedal lanski - glasbeni novinar in urednik Dragan Bulič. "Ta gospod, ki bo zdaj prišel na oder, je v medijih prisoten kar dobra štiri desetletja. Zagotovo ga vsi poznate," je svojega naslednjika napovedal Bulič.

Igralec, ki je pustil svoje sledi tako v gledališču, radiu, filmu, muzikalu kot operi, je v svojem življenju prejel že številne nagrade. Med njimi so med drugim Borštnikov prstan, sarajevski zlati venec in tri nagrade Prešernovega sklada (če naštejemo samo najvidnejše).

Hočevar je s svojo preprostostjo in svojevrstnim smislom za humor nasmejal vse zbrane z dvema stavkoma, s katerima je želel sporočiti nekaj, kar še nihče ni povedal pred njim. "Jaz sem dal vse od sebe," je nasmejan povedal Hočevar in požel še večji aplavz z drugim stavkom: "Ta nagrada mi bo v veliko spodbudo in izziv v prihodnje."

Dozdajšnji prejemniki viktorja za življenjsko delo:
Viktorji 2009 – Dragan Bulič
Viktorji 2008 – Bernarda Jeklin
Viktorji 2007 – New Swing Quartet
Viktorji 2006 – Jože Hudeček
Viktorji 2005 – Tone Vogrinec
Viktorji 2004 – Jurij Souček
Viktorji 2003 – Elza Budau
Viktorji 2002 – Svetlana Makarovič
Viktorji 2001 - Boštjan Hladnik
Viktorji 2000 – Miki Muster
Viktorji 1999 - Mojmir Sepe
Viktorji 1998 – Jurij Gustinčič
Viktorji 1997 – Jože Privšek
Viktorji 1996 – Nataša Dolenc
Viktorji 1995 – Marjana Deržaj
Viktorji 1994 – Tone Fornezzi - Tof
Viktorji 1993 – Vilko in Slavko Avsenik
Viktorji 1992 – Bojan Adamič

Rifle poln delovnega elana zre v prihodnost
Naočnik in očalnik, Moped šov, Kavarna Astoria, Goslač na strehi, Naša mala klinika in obraz akcije Podarim-dobim so le nekateri projekti, s katerimi se je občinstvu prikupil Hočevar. "Glede na to, da sem še pri sebi, bom še kopal, bom še praskal in bom še čakal - pa ne nagrade. Ker pač uživam v našem poslu," je povedal po sami prireditvi za MMC Hočevar in dodal, da ga je malo strah, da bo počasi odpisan.

Nagrada mu pomeni veliko priznanje. "Viktor ima težo za vsakega ustvarjalca v javnih medijih. Jaz se ukvarjam z igralstvom primarno, ampak sem pa delal tudi veliko stvari v popularni kulturi in raznih drugih medijih - na televiziji, na radiu, v reklamah," je našteval igralec, ki je svojo gledališko kariero začel v drami že med študijem, kjer je delala kot osvetljevalec in statist.

Podelitev viktorja za življenjsko delo si lahko še enkrat ogledate v videu desno.

Bogata igralska kariera
Igralsko pot je nato začel v gledališču Oder57, kjer je nanizal veliko iger, med njimi prepovedano igro Topla greda. Leta 1966 so ga zaposlili v SNG Drama, a se je je leta 1977 Hočevar odločil za svobodni poklic. Igralec, ki je tudi profesor na AGRFT-ju, zadnja leta vztrajno ponavlja, da ni za staro šaro: "V igralskem smislu je pa v svetovni literaturi ogromno vlog, ki so pisana na stara leta. Shakespeare je to, od Leara do vseh drugih vlog, lepo delal, tako da za igralce so vedno vloge. Od petih let naprej do devetdesetih."

Podelitev viktorja za življenjsko delo Janezu Hočevarju - Rifletu