Foto:
Foto:
Zapor Abu Graib v bližini Bagdada, kjer so ameriški vojaki mučili iraške zapornike.

Pred senatnim odborom za oborožene sile je tudi prevzel odgovornost za kršenje pravic Iračanov v zaporu Abu Graib v bližini Bagdada, saj so se zlorabe zgodile pod njegovim vodstvom.

Hkrati je Rumsfeld dejal, da se počuti grozno ob tem, kar se je zgodilo iraškim ujetnikom. Bili so v ameriškem priporu in ZDA bi z njimi morale ravnati pravilno, kar niso, in to je narobe, je še dejal Rumsfeld.

Rumsfeld je še dejal, da bo ustanovljena posebna komisija, ki bo preiskala zlorabe zapornikov.

Mnogi demokrati, med njimi tudi predsedniški kandidat John Kerry, so Rumsfelda že pozvali, naj odstopi, saj je že več mesecev vedel za zlorabe v iraških zaporih.

ZDA obsodile zlorabe
Predstavniški dom ameriškega kongresa je sprejel resolucijo, s katero obsoja zlorabe v iraških zaporih in poziva k natančni preiskavi.

Za resolucijo, ki sicer ni obvezujoča, je glasovalo 365 poslancev, 50 pa jih je bilo proti. Demokrati so resolucijo že kritizirali, ker po njihovem mnenju ni prepričljiva in ne omenja vloge obveščevalnih agentov ter civilnih pogodbenih delavcev pri mučenju iraških zapornikov v zaporu Abu Graib.

Ameriški predsednik George Bush se je v četrtek opravičil za ravnanje svojih vojakov, kot vrhovni poveljnik ameriških oboroženih sil pa ni prevzel odgovornosti.

Mučenje je bilo razširjeno
Mednarodni odbor Rdečega križa je v poročilu zapisal, da je ameriška vojska v Iraku resno kršila pravice iraških zapornikov.

Ameriški časnik Wall Street Journal je zapisal, da je Rdeči križ v 24-stranskem zaupnem poročilu poročal o kršitvah, ki so bile tako razširjene, da je morala za njih vedeti tudi ameriška vojska. V poročilu so zapisali, da so kršitve pravic zapornikov zajemale tudi mučenje, še posebej, ko so zasliševalci poizvedovali ali so hoteli od zapornikov izsiliti priznanja.

Slike mučenja iraških zapornikov so pretresle cel svet, še posebej pa so jih obsodile arabske države.