Foto:
Foto:
Predsednik Fidesa Konrad kuštrin

Predsednik združenja Konrad Kuštrin je dejal, da zahtevajo takojšnjo spremembo zakona o zdravniški službi, sicer bodo s 1. majem začeli delati po zakonu, kar bi zmanjšalo obseg njihovega dela za tretjino.

Kuštrin: Zakon je slab
Predsednik sindikata Konrad Kuštrin meni, da se je o zadevi treba resno pogovoriti. Ena od težav naj bi bila tudi nezakonito delo zdravnikov. Lanska novela zakona o zdravniški službi namreč onemogoča, da bi zdravniki delali skladno z zakonom, saj drugače ponekod sploh ne bi mogli zagotavljati 24-urnega zdravstvenega varstva, opozarja Kuštrin in dodaja, da je zakon slab in da so ga zdravniki prisiljeni kršiti.

Zahteve po višjih plačah
Fides je za jeseni napovedal splošno stavko, če v kolektivni pogodbi za javni sektor zdravniki
ne bodo umeščeni v ustrezen plačilni razred.

Kuštrin je opozoril, da so v letih od začetka Kebrovega mandata ugotovili 20-odstotni padec zdravniških plač. Leta 2000 je bilo namreč razmerje med povprečno plačo v državi in povprečno zdravniško plačo 1:2,82, zdaj pa znaša 1:2,43, je dodal.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Marko Bitenc pa meni, da je trenutno veliko zanimanja za reševanje odprtih vprašanj med državo in zdravniki, kar je pričakovano, saj smo v volilnem letu. Prepričan je, da morajo zdravniške organizacije kljub temu stopnjevati pritisk na vladno stran, saj se glede na dosedanje izkušnje v primerih, ko je njihov pritisk popustil, ni zgodilo nič.