40. izdaja legendarnega Glastonburyja je varno spravljena pod streho. Foto: Reuters
40. izdaja legendarnega Glastonburyja je varno spravljena pod streho. Foto: Reuters
Ljubezen, mir in rokenrol.
Kylie s Scissor Sisters. Foto: EPA

To, in da je izjemno težko nadomeščati U2 na glavnem odru. Lekcijo je dobil Damon Albarn s svojimi Gorillaz.
Glastonbury je vedno slovel po tem, da prinaša okoli 140.000-glavi množici najbolj nepričakovana sodelovanja ali predelave komadov. Lani je, denimo, Jay-Z postregel z uspešnico Oasis Wonderwall.
Letos se je skupini Scissor Sisters na odru pridružila Kylie Minogue, urbane Gorillaz je okrepil legendarni Lou Reed, Muse pa so si izposodili U2-jevega kitarista The Edgea, potem ko so morali irski rockerji svoj nastop odpovedati zaradi Bonove poškodbe hrbta.
Za veliko presenečenje glasbenih kritikov je poskrbela tudi latinskoameriška popzvezdnica Shakira, ki je priredila Islands, temačni komad britanske indiesenzacije The xx.
Kdo je izstopal?
Najboljše ocene so si za svoje nastope prislužili Scissor Sisters, Muse in Pet Shop Boys, ki so impresionirali s svojo dodelano predstavo, ki je prava paša za oči. Med bolj alternativnimi nastopajočimi so najbolj izstopali Florence and The Machine (prejšnji mesec je skupina navdušila tudi v Ljubljani), ki jih mnogi že omenjajo kot glavne nastopajoče za Glastonbury 2011, folkrockerji Mumford and Sons in novinci Avi Buffalo.
Velik plus lahko pripišemo tudi starim mačkom postpunk melodike The National, atmosferičnim Beach House, indierockerjem The xx, Flaming Lips in elektroalternativcem Hot Chip. Enako prepričljivi so bili tudi legenda kantrija Willie Nelson in afriški ritmi v izvedbi Femija Kutija. Eden izmed vrhuncev? Nastop presenečenja v podobi Radioheadovega Thoma Yorka.
Zapuščanje koncerta Gorillaz
O najnižji točki letošnjega festivala so si edini praktično vsi: nastop Gorillaz. Pa fantje pod taktirko vsestranskega in karizmatičnega Damona Albarna niti niso sami krivi. V zadnjem hipu so namreč dobili nehvaležno nalogo vskočiti namesto skupine U2. In če je bil Albarn lani ganjen skoraj do solz zaradi navdušenega sprejema množice, ko je po dolgih letih spet nastopil s skupino Blur, je bil tokrat le - osramočen.
Komadi Gorillaz očitno niso dovolj "ponarodeli" za glastonburyjsko množico, zato so obiskovalci kmalu izgubili zanimanje, poslušalci so dobesedno zapuščali nastop, na pobudo Albarna, da pojejo zraven, je bilo vse tiho, nazadnje pa je še večino občinstva bolj zanimalo plezanje nekega golega moškega po ograji kot skupina na odru.
Štiridnevni festival je v nedeljo zvečer sklenil Stevie Wonder, ki je profesionalno postregel z vsemi največjimi uspešnicami in predelavo pesmi Human Nature Michaela Jacksona (ravno ob začetku lanskega festivala je kralj popa umrl).
Za Britance so imeli sicer nastopi sklepnega dne malce grenak priokus - Angleži so namreč doživeli poraz na svetovnem nogometnem prvenstvu, zato se je zdelo, da je morala večina večernih nastopajočih publiko bolj kot zabavati - tolažiti.