Prvo zaslišanje bo 14. januarja. Foto: Reuters
Prvo zaslišanje bo 14. januarja. Foto: Reuters
Billa Cosbyja so danes privedli pred sodnika, po plačilu varščine milijon ameriških dolarjev pa je že na prostosti. Foto: Reuters
Andrea Constand toži Billa Cosbyja. Foto: Reuters

Čeprav se je že več kot 50 žensk oglasilo in javno priznalo, da jih je spolno napadel Bill Cosby, je to prvič, da se bo moral 78-letni komik zaradi domnevnega spolnega napada zagovarjati na sodišču.

Tožilec okrožja Montgomery v Pensilvaniji Kevin Steele je danes vložil obtožnico proti slavnemu igralcu zaradi nedostojnega spolnega napada pod oteževalnimi okoliščinami, zaradi česar 78-letniku grozi od pet do deset let zaporne kazni.

"Danes smo po preučitvi vseh dokazov sposobni poiskati pravico v imenu žrtev," je na novinarski konferenci povedal tožilec, ki je dodal, da so se pojavili novi dokazi in da je žrtev pripravljena sodelovati. Tožilec je povedal, da se domnevna žrtev Andrea Constand ni mogla upirati, ker je bila omamljena, in pozval tudi druge morebitne podobne žrtve, naj se razkrijejo.

Billa Cosbyja so danes privedli pred sodnika, ki je prebral obtožnico. Po plačilu varščine milijon ameriških dolarjev je Cosby zdaj na prostosti, oblastem pa je moral predati potni list.

Prvo zaslišanje bo 14. januarja.

Obujen primer iz leta 2004
Gre za primer iz leta 2004, ko naj bi Cosby omamil in spolno napadel Andreo Constand.

Nekdanja uslužbenka univerze Temple, kjer je pred desetletji študiral tudi Cosby, ga je leta 2005 prijavila policiji zaradi spolnega napada. Danes 42-letna Andrea Constand, ki je delala za žensko košarkarsko ekipo, pravi, da je šla h Cosbyju, ki ga je imela za mentorja in prijatelja, domov v predmestju Philadelphie po službene nasvete. Tam ji je postregel z vinom in opojnimi sredstvi, nato pa omamljeno na postelji pretipal. V obtožnici se ne omenja, da sta imela spolne odnose, je pa zapisano, da je Cosby Andrei med drugim potisnil prste v mednožje.

Zaradi pomanjkanja dokazov primer takrat ni šel na sodišče, je pa Constandova Cosbyja civilno tožila in se na koncu dogovorila za zunajsodno poravnavo - povedano drugače, Bill je Andrei plačal za molk.

Odpečateni dokumenti
Cosby je v preteklosti povedal, da je bilo vse, kar se je dogajalo med njim in Constandovo, sporazumno, a so odpečateni dokumenti, ki so na dan prišli poleti, pokazali, da ni bilo popolnoma tako. Cosby je leta 2005 na zaslišanju namreč priznal, da si je priskrbel opojna sredstva in jih dal mladim ženskam, s katerimi je želel imeti spolne odnose. Priznal je, da je pomirjevalo podtaknil tudi Constandovi.

Prav odpečateni podatki - to je dosegla tiskovna agencija AP, ki je po poplavi podobnih obtožb sodišče prepričala, da je objavilo zapečateno zaslišanje Cosbyja - so bili podlaga za sedanjo obtožnico.

Prav Andrea pa je spodbudila druge domnevne žrtve, ki želijo, da komik plača za svoja dejanja. Do danes se je oglasilo več kot 50 žensk, ki naj bi jih omamljal in spolno zlorabljal. Televizijski zvezdnik naj bi to počel 40 let, vendar pa je velika večina primerov že zastarala.

Ameriški zvezdnik je najbolj znan po vlogi skrbnega očeta in zdravnika dr. Cliffa Huxtabla iz priljubljene serije The Cosby Show, ki so jo predvajali med letoma 1984 in 1992. Zaradi resnih obtožb številnih žensk je moral odpovedati nekaj stand-up predstav in televizijskih projektov.