Charles Saatchi si želi, 'da se minulo leto ne bi nikoli zgodilo'. Foto: Reuters
Charles Saatchi si želi, 'da se minulo leto ne bi nikoli zgodilo'. Foto: Reuters
Sestri Grillo naj bi brez dovoljenja nadrejenih na veliko zapravljali s kreditno kartico podjetja zakoncev Saatchi. Foto: Reuters
Nigella Lawson se po ločitvi dobro počuti, saj zdaj lahko počne, kar želi. Foto: Reuters

70-letni soustanovitelj oglaševalske agencije Saatchi & Saatchi, zbiratelj umetnin, galerist in mecen je pričal na sojenju zaradi prevare, ki sta je obtoženi njegovi nekdanji uslužbenki Elisabetta "Lisa" Grillo in njena sestra Francesca Grillo. Sestri Grillo sta obtoženi kraje skoraj milijona funtov od Saatchija, medtem ko sta bili osebni asistentki Lawsonove. Zdaj zanikata, da sta kreditno kartico podjetja uporabljali za osebne izdatke. Saatchi je v štirih urah, kolikor je trajalo pričanje, med drugim povedal, da čeprav je redno plačeval račune za kartico, "ni pooblastil njunega trošenja".

Med drugim je razkril, da svojo nekdanjo ženo še vedno "obožuje". Od Nigelle se je ločil julija, kmalu po tem, ko so ju v londonski restavraciji Scott's paparaci zasačili med prepirom, ko jo je grobo prijel za vrat. "Želim si, da se ptreteklo leto ne bi nikoli zgodilo. Če mislite, da v tem položaju uživam, se zelo motite," je povedal na sodišču.

Nigella le ni narkomanka?
Pojasnil je tudi ozadje elektronskega sporočila, ki je pred kratkim pricurljalo v javnost in v katerem je Lawsonovo obtožil, da redno uživa mamila. Dejstvo, da je njuno zasebno dopisovanje zdaj na ogled vsem, je označil za "žalostno napako". Omenjeno elektronsko sporočilo je nekdanji ženi poslal kmalu po tem, ko so se v tabloidih pojavila namigovanja, da je narkomanka.

V pismu Nigelli, ki so ga v celoti prebrali poroti, je med drugim zapisal: "Tvoji izprijenosti se lahko le smejim." Zdaj Saatchi pravi, da je "globoko užaloščen", ker je njuna korespondenca postala kost za glodanje. Dodaja, da nikoli ni videl nobenega dokaza o tem, da je Nigella jemala mamila in da nikoli ni kazala znakov omamljenosti - ne doma ne med delom.

V navzkrižnem zasliševanju je razkril tudi, da je odtujeno soprogo v enem redkih pogovorov po razhodu vprašal, ali je srečna, ona pa mu je odgovorila: "Da, srečna sem, ker nimam več občutka, da moram ves čas prositi za dovoljenje za to, kar počnem."

"Nisem je grabil ali dušil"
Glede prej omenjenega incidenta, ko je Nigello prijel za vrat, pa pravi, da se zaveda, kako je bilo vse skupaj videti, a Nigelle menda nikoli ni grabil ali je dušil, ampak je želel le, da ga pogleda v oči in se osredotoči na njun pogovor.

Pred poroto bo Nigella Lawson, ki bo v začetku naslednjega leta praznovala 54. rojstni dan, pričala 4. decembra. Hči premožnih staršev judovskega rodu - njen oče je konservativni politik in novinar, zdaj član zgornjega doma britanskega parlamenta Nigel Lawson - je na Oxfordu magistrirala iz jezikoslovja, se uveljavila kot novinarka, na prelomu v 21. stoletje pa zaslovela kot tv-kuharica.

Nigellin prvi mož, novinar John Diamond, s katerim sta imela dva otroka, zdaj najstnika, je umrl za rakom na grlu leta 2001. S Charlesom Saatchijem se je poročila leta 2003, številni so se zgražali, ker se je k njemu preselila le devet mesecev po smrti prvega moža. Saatchi, sicer potomec premožnih iraških Judov, ima iz prejšnjega zakona z ameriško umetnostno kritičarko Kay Hartenstein 18-letno hčer Phoebe.