Menda naj bi Kilmer za tumor vedel že od poletja 2014, že dlje časa tudi težko govori in ima močno zatečen vrat. Foto: Reuters
Menda naj bi Kilmer za tumor vedel že od poletja 2014, že dlje časa tudi težko govori in ima močno zatečen vrat. Foto: Reuters
Val Kilmer
Potem ko se je preizkusil v odrskih vlogah, je Kilmerju v 80. letih uspelo tudi v svetu filma. Foto: Reuters

Omenjena sta skupaj zaigrala leta 1996 v filmu The Ghost in the Darkness, ko pa je beseda v nedavnem pogovoru v Londonu nanesla na ta film, je Douglas na vprašanje, kje se zadnje čase skriva Kilmer, odgovoril: "Val je čudovit človek, ki se spopada s tistim, s čimer sem se tudi sam, stvari pa ne kažejo ravno najbolje. V mislih sem z njim. No, to je razlog, zakaj že lep čas niste slišali o njem."

72-letni Michael Douglas se je leta 2010 namreč bojeval z rakom na jeziku, nazadnje pa ga uspešno premagal.

Vztrajno zanikal govorice o bolezni
Govorice, da se 56-letni Kilmer bojuje z rakom na grlu, so se pojavile že na začetku lanskega leta. Kilmerjevi predstavniki za javnost so februarja sporočili, da zdravniki preiskujejo, ali je sum na hudo bolezen utemeljen. Bili naj bi optimistični in upajo, da bo igralec, ki naj bi ga zaradi krvavitve iz grla že operirali, popolnoma okreval, zanj pa po prihodu iz bolnišnice skrbita njegova otroka, so dodali.

A pozneje je igralec v nasprotju z omenjenimi informacijami na omrežju Facebook oboževalcem zatrdil: "Nisem imel tumorja ali operacije tumorja ali kakršne koli operacije ... Imel sem komplikacije, pri katerih je bilo zame najbolje, da sem ostal v bolnišnični oskrbi. Molim za hitro vrnitev. Bog vas blagoslovi, prosim, ne skrbite zame." V bolnišnico je moral spet oktobra, a tudi takrat je vztrajno zanikal, da gre za raka.

Kot so poročali tabloidi, je Valove bližnje vendarle zelo skrbelo, saj naj diagnoze ne bi jemal resno zaradi svojih verskih prepričanj. Že večkrat naj bi ga nagovarjali k obisku zdravnika, a se je upiral, saj je predan vernik cerkve Christian Science, ki uči, da zdravijo molitve, ne pa medicina.

Ko se je pojavila krvavitev in je bilo ogroženo njegovo življenje, pa naj bi se le omehčal glede medicinske pomoči. Menda naj bi za tumor sicer vedel že od poletja 2014, že dlje časa tudi težko govori in ima močno zatečen vrat, zato ne gre nikamor brez šala ali rute.

Pisana filmska kariera
Potem ko se je preizkusil v odrskih vlogah, je Kilmerju v 80. letih uspelo tudi v svetu filma. Po nekaj komičnih in akcijskih vlogah, med drugim tudi v uspešnici s Tomom Cruisom Top Gun, je dobil glavno vlogo v domišljijskem Willowu in si postopoma pridobil spoštovanje kritikov. Blestel je v vlogi Jima Morrisona v biografski drami režiserja Oliverja Stona The Doors in leta 1995 postal tudi filmski Batman.

Za svoj malce nenavadni, po mnenju nekaterih celo "demonični" videz, zaradi katerega se pogosto pojavi v vlogah negativcev, se ima Kilmer zahvaliti indijanskim in mongolskim prednikom.