Prostora na vrhu je le za eno. Neprijeten trenutek, ko je mis Kolumbije (levo) ostala brez krone, mis Filipinov pa je postala zmagovalka. Foto: Reuters
Prostora na vrhu je le za eno. Neprijeten trenutek, ko je mis Kolumbije (levo) ostala brez krone, mis Filipinov pa je postala zmagovalka. Foto: Reuters
Steve Harvey
Voditelj Steve Harvey, ki je povzročil celotni zaplet, je nato pokazal dokaz - listek s končnimi uvrstitvami. Foto: Reuters

Lepotni izbor v Las Vegasu, ki je potekal le dan za izborom za mis sveta v kitajskem letovišču Sanya, se je, vsaj za Slovence, že začel nenavadno - z obvestilom, da se je slovenska predstavnica Ana Haložan ob prihodu v hotelsko sobo tako močno udarila v glavo, da je morala v bolnišnico. Ana se je morala tako odpovedati na tekmovanju, se je pa na finalnem večeru vseeno predstavila in doživela bučen aplavz.

In tudi zaključek 64. izbora za najlepšo "v vesolju", ki ob izboru za mis sveta velja za najpomembnejše lepotno tekmovanje na svetu, je bil zelo nenavaden. Ostali sta le še dve superfinalistki, 21-letna Kolumbijka Ariadna Gutierrez Arevalo in pet let starejša filipinska igralka in manekenka Pia Alonzo Wurtzbach, ki je bila sicer rojena v Stuttgartu v Nemčiji. Kot običajno sta se tresli od pričakovanja in se držali za roke, ko je voditelj razglasil, da je nova lepotna kraljica Ariadna, zato ji je lanska mis Paulina Vega, prav tako Kolumbijka, že predala krono in rože, novookronana mis pa je vznesena mahala občinstvu.

Človeška napaka
Nato pa je prišel preobrat, saj je voditelj Steve Harvey znova spregovoril in dejal, da se je zmotil in razglasil napačno zmagovalko. V vsesplošni zmedi so Ariadni krono vzeli in jo dali Pii, ki je nekaj časa zmedeno pogledovala naokoli, nato pa v nejeveri začela pozirati fotografom. To je prva filipinska mis Universe po več kot 40 letih. Medtem so druge tekmovalke obkrožile nesrečno Kolumbijko, ki je planila v jok, in jo tolažile.

"Iz srca bi se rad opravičil mis Kolumbije in mis Filipinov za svojo velikansko napako. Počutim se grozno," je nato na Twitterju zapisal Harvey, nova mis Universe pa je izjavila le, da je bilo to "zelo netradicionalno okronanje nove mis". Predtem je sicer dejala, da si želi lepotno krono zato, da bi "vplivala na mlade in opozorila na različne bolezni, kot je preventiva pred virusom HIV na Filipinih". Nenavadni zaplet je sprožil pravi vihar tudi na družbenih medijih, kjer so eni sočustvovali s Kolumbijko, drugi čestitali Filipinki, večina pa je izkoristila priložnost za šaljive zapise in fotografije.

Veliko pozornosti so namenili tudi Francozinji Flori Coquerel, ki je bila v času novembrskih terorističnih napadov v Parizu na stadionu Stade de France, na katerem je potekala nogometna tekma med Francijo in Nemčijo. Flora se je prebila celo med najlepšo peterico. Ves čas enomesečnih priprav pa je pozornost s svojo podobo vzbujala tudi netipična mis Japonske Ariana Mijamoto, saj je njen oče temnopolti Američan.

Prvič do zdaj so lahko tudi gledalci odločali o svojih favoritkah, saj so oddajali glasove kandidatkam po izhodih v kopalkah, večernih oblekah in ocenjevali njihove pogovore s strokovno komisijo. Strokovno oko so sicer predstavljali nekdanji zvezdnik ameriške nogometne lige NFL Emmitt Smith, slavni zezdniški blogar Perez Hilton in mis Universe leta 2012 Olivia Culpo.

Brez Donalda Trumpa
Po dolgih letih se na izboru ni prikazal lastnik licence Donald Trump, ki se poteguje za vstop v Belo hišo. Zaradi njegovih spornih opazk o mehiških priseljencih je namreč že pred časom televizija NBC sporočila, da izbora ne bo prenašala, Trump pa je nato prodal televizijske pravice podjetju WME/IMG. Pogodbo s Trumpom je prekinila tudi špansko govoreča televizijska postaja Univision, zato jo nepremičninski mogotec in "najslavnejši slovenski zet" toži za 500 milijonov dolarjev.

Posnetek nenavadnega zaključka izbora si oglejte spodaj. Fotogalerija prihaja v kratkem.