Smučarska proga bo dolga 300 metrov. Foto: YouTube
Smučarska proga bo dolga 300 metrov. Foto: YouTube
Načrt se je uvrstil na ožji seznam kandidatov za svetovne arhitekturne nagrade, ki so jih podelili novembra. Foto: YouTube
Pogled iz zraka. Foto: YouTube

Streha bloka in tla bosta namreč povezana s 300 metrov dolgo smučarsko progo. Predlagani projekt je delo skupine arhitektov pod vodstvom Šohana Matajbekova, ki v veliki meri stoji tudi za urbanistično podobo Astane, navdihnile pa so jih kazahstanske izjemno dolge in mrzle zime.

V prestolnici se povprečne zimske temperature vrtijo okoli -20 stopinj Celzija, zima pa traja od novembra do aprila. Kljub tem zimskim razmeram pa v bližini Astane trenutno ni nobenih smučišč (za olimpijske igre je kandidiral južneje ležeči in večji Almaty). Do zdaj.

Vizionarski večnamenski stanovanjski objekt nosi zgovorno ime Slalom House, v 21 nadstropjih pa se bo razprostiralo 421 stanovanj, pritličje bo rezervirano za trgovine, zunanja stena bloka pa za zunanje smučišče.

Čaka samo še na zeleno luč
Kot poroča Telegraph, so vsi načrti že predloženi, projekt pa čaka samo še na zeleno luč mestnih oblasti. Če ne bo nobenih zadržkov, bo zgradba Slalom House postala prva take vrste na svetu.

Smučarska proga je zasnovana za uporabo vse leto, tudi poleti, saj bo zgrajena iz snowflexa, sintetičnega materiala, ki simulira vse učinke in odzive pravega snega. Smučarji nestanovalci se bodo do vrha proge povzpeli s sedežnico.

Sicer še ni potrjeno, ali bo proga dejansko odprta tudi za širšo javnost, ampak glede na najave projekta, da si z njim želijo ponuditi prebivalcem Astane priložnost za smuko v mestu samem, gre pričakovati, da bo Slalom House sprejemal tudi nestanovalce.

Načrt za stavbo je stroko že navdušil, saj se je Slalom House znašel na ožjem seznamu svetovnih arhitekturnih nagrad (kategorija večstanovanjski objekti prihodnosti), ki so jih podelili v Singapurju med 4. in 6. novembrom. Nagrada je nazadnje šla kanadski stavbi Vancouver House, modernistični in vrtoglavo visok luksuzni stanovanjski objekt danskega arhitekta Bjarkeja Ingelsa iz studia BIG.