Ljubezen do klobukov britansko kraljico spremlja že vse življenje. Foto: EPA
Ljubezen do klobukov britansko kraljico spremlja že vse življenje. Foto: EPA

Od umirjenih slamnikov v pastelnih odtenkih zelene, rumene, marelične in rožnate do s cvetjem okrašenih širokih klobukov in pokrival v živih (in precej opaznih) barvah, kot so turkizna, vijoličasta, rožnata in rdeča - britanska monarhinja si na glavo posadi marsikaj.

85-letna kraljica, ki bo februarja prihodnje leto praznovala diamantni jubilej (60. obletnico od dne, ko je zasedla britanski prestol), že od nekdaj prisega na klobuke. Ti so vedno predstavljali nekakšno pestritev njene sicer precej stroge oprave.

Kostimi vse bolj opazni, klobuki vse bolj pisani
Z leti je Elizabeta svoje kostime (tudi pod vplivom svojega osebnega krojača Hardyja Amiesa, ki je za njeno zunanjo podobo skrbel od prve polovice 50. let pa do leta 2003, ko se je pri 93. letih upokojil) malo "pomladila" in se odločala za vedno bolj žive barve, zato je morala začeti nositi tudi (še) bolj opazne klobuke - ti so (odvisno od priložnosti) pisani, enobarvni, okrašeni s perjem, rožami in drugimi dodatki ali pa preprosti. A nikoli dolgočasni.

Tudi ko državniške obveznosti od nje zahtevajo, da svoje zdaj že sive lase pokrije z na prvi pogled preprostim pokrivalom, ga na svojstven način popestri - pred leti, ko je obiskala Združene arabske emirate in si ogledala tamkajšnjo mošejo, si je čez klobuk zavezala ruto - in tako ostala zvesta tako gostiteljevim običajem kot svojemu slogu oblačenja.

Nekaj fotografij kraljice Elizabete in njenih pokrival si lahko ogledate v spodnji galeriji. Kateri je pa vam najbolj padel v oči?