Zanimivosti
(6)
Nakovali so milijon kovancev, od tega 2.000 kosov v tehniki visokega sijaja, pakiranih v plastični kapsuli, so sporočili iz centralne banke. Foto: Banka Slovenije

Dodaj v

Brenčanje za dva evra: čebele svoje mesto našle tudi na spominskem kovancu

Nakovali so milijon kovancev
8. maj 2018 ob 22:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Banka Slovenije bo dala v prodajo in obtok spominske kovance za dva evra, ki so bili izdani ob svetovnem dnevu čebel, ki bo 20. maja.

Nakovali so milijon kovancev, od tega 2.000 kosov v tehniki visokega sijaja, pakiranih v plastični kapsuli, so sporočili iz centralne banke. V obtok bodo šli v ponedeljek.

Generalna skupščina ZN-a je 20. maj za svetovni dan čebel na predlog Slovenije razglasila konec lanskega decembra. Letos ga bomo počastili prvič, Slovenija bo ob tej priložnosti gostila mednarodno ministrsko konferenco.

Neprecenljivi pomen opraševanja
20. maj je rojstni dan začetnika modernega čebelarstva Antona Janše z Breznice pri Žirovnici na Gorenjskem.

Na ta dan bodo strokovnjaki in čebelarji opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel, na pomen čebel za celotno človeštvo in pozivali h konkretnim dejavnostim za njihovo ohranjanje.

Podatki Organizacije ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO) kažejo, da imajo čebele in drugi opraševalci neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano.

Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu oziroma vsaka tretja žlica hrane.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
vremenko
# 09.05.2018 ob 12:21
Ponosni smo lahko na našo čebelarsko tradicijo. Nekaj čudovitih slik čebeljnakov s Sloveniji: (15 fotografij).
Mikipiki
# 08.05.2018 ob 23:14
Kovanec v čast osvojitve 3. SKL s strani Žoltastih Trotov.
Ahlinka
# 08.05.2018 ob 23:27
Čebele so carice.
Pohvalno in simpatično. Upam, da mi kak kovanec pride pod roke. :)
casar
# 09.05.2018 ob 06:14
<Mislim, da si slovenski čebelarji in slovenska Kranjska sivka zasluži, da je na kovancu čebela. Promocija, ki jo izvajamo čebelarji je za Slovenijo velikega pomena. Prepoznavni smo vsepovsod. Zato priznajmo, da je temu zaslužen tudi sedanji minister ŽIDAN. Če bi se na tak način obnašale še ostale panoge v kmetijstvu bi bilo boljše za slovenske kmete in tudi za nas potrošnike, saj bi vedela kaj jemo in kje je proizvedeno, Ne kot je sedaj saj trgovci in dobavitelji skrivajo izvor pridelave hrane. Slovenski čebelar mora na svojem kozarcu imeti določene podatke za sledljivost katero potrošnik zazna takoj ob nakupu. Na kozarcih medu v trgovini pa so dovolj le nekateri podatki tako, da potrošnik ne ve kdo je ta med proizvedel. Zato bi moralo biti na vsakem kosu tudi proizvajalec hrane. S tem bi se dalo preveriti ali nam trgovci lažejo. Po mojem ni dovolj le država. Saj take zadevi si lahko trgovec izmisli. V sedanji ureditvi kjer ima prednost kapital je to še bolj pomembno.
zamudnik
# 09.05.2018 ob 00:37
Na en strani čebelica, na drugi pa Židan.
exwannabe
# 09.05.2018 ob 10:48
Kako pa kaj zdravila za čebele pa ostanki v medu.....vse so lepo pometli pod preprogo....ampak važno, da PR dela na polno....ludje pa tudi vso PR navlako kupijo....
Kazalo