Svet
Čebele
Združeni narodi so 20. maj z resolucijo potrdili za svetovni dan čebel. Foto: BoBo
Čebele
Na dnevu čebel bodo strokovnjaki opozarjali na pomembnost sožitja med človekom in čebelami, ki z opraševanjem bistveno prispevajo k pridelavi hrane. Foto: Reuters
Škropljenje
Intenzivno kmetijstvo in široka uporaba pesticidov odločilno prispevata k ogroženosti čebel. Foto: BoBo
VIDEO
Na slovensko pobudo nasta...
VIDEO
20. maj na slovensko pobu...

Dodaj v

Združeni narodi so na pobudo Slovenije 20. maj razglasili za svetovni dan čebel

Prvo praznovanje svetovnega dneva čebel bo v Žirovnici
20. december 2017 ob 18:15,
zadnji poseg: 20. december 2017 ob 19:01
New York - MMC RTV SLO, STA

Združeni narodi so na slovensko pobudo 20. maj razglasili za svetovni dan čebel, ki je namenjen zavedanju izjemnega pomena čebel za preživetje človeka. 20. maj je rojstni dan začetnika modernega čebelarstva Antona Janše iz Breznice pri Žirovnici na Gorenjskem.

Generalna skupščina ZN-a je v New Yorku soglasno sprejela resolucijo o razglasitvi svetovnega dneva čebel. Na ta dan bodo strokovnjaki in čebelarji opozarjali na pomembnost ohranjanja čebel, na pomen čebel za celotno človeštvo in pozivali h konkretnim dejavnostim za njihovo ohranjanje.

Podatki Organizacije ZN-a za prehrano in kmetijstvo (FAO) kažejo, da imajo čebele in drugi opraševalci neprecenljivo vrednost pri zagotavljanju svetovne varnosti preskrbe s hrano. Od opraševanja je namreč odvisna kar tretjina vse pridelane hrane na svetu oziroma vsaka tretja žlica hrane.

Razglasitev svetovnega dneva čebel bo slovenska delegacija na čelu s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom proslavila v New Yorku s slovesnim sprejemom v stavbi ZN-a za diplomate držav članic, medije in Slovence v ZDA. Na svetovni dan čebel opozarjajo tudi z razstavo interaktivnega paviljona Čebelji svet, ki je v stavbi ZN-a na ogled do petka.

Maja so čebele najdejavnejše
Glavni pobudnik svetovnega dneva čebel, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, je razglasitev svetovnega dne čebel označil le za prvo etapo več kot triletnega truda. Slovenija je predlagala, da se svetovni dan čebel zaznamuje v maju, ko so čebele na severni polobli najdejavnejše in se začnejo razmnoževati, obenem pa je v tem času potreba po opraševanju največja, na južni polobli pa je tedaj jesen, čas spravila čebeljega pridelka ter s tem dnevi in tedni medu.

Čebele vse bolj ogrožene
Študije ZN-a in Svetovne zveze za varstvo narave kažejo, da se populacije čebel in drugih opraševalcev pomembno zmanjšujejo, zaradi česar čebele in drugi opraševalci postajajo čedalje bolj ogrožene živalske vrste. Na to vplivajo številni dejavniki, ki so posledica človeških dejavnosti: intenzivno kmetijstvo, široka uporaba pesticidov in onesnaževanje z odpadki. Čebele so izpostavljene novim boleznim in škodljivcem, zaradi naraščajočega števila svetovnega prebivalstva se krči njihov življenjski prostor, poleg tega preživetje in razvoj čebel in drugih opraševalcev čedalje bolj ogrožajo tudi podnebne spremembe.

Janša začetnik modernega čebelarstva
20. maj (leta 1937) je tudi rojstni dan Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva in enega največjih strokovnjakov za to področje v svojem času. Bil je prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja na takrat novoustanovljeni šoli za čebelarstvo na Dunaju.

Prvo praznovanje bo v Žirovnici
Razglasitve svetovnega dneva čebel so se razveselili v žirovniški občini, kjer dan čebel vidijo kot priložnost za razvoj turizma. Obnovili so čebelnjak Antona Janše, prihodnje leto bodo zgradili še čebelji park. Prvo praznovanje 20. maja prihodnje leto bo velik logistični izziv za občino, saj pričakujejo od 4.000 do 5.000 ljudi, od tega tudi visoke delegacije. Prireditev bo sestavljena iz slovesne proslave, mednarodne ministrske konference ter svetovnega srečanja na temo, kako pomagati čebelam. Vzporedno s pripravami na prvi svetovni dan čebel nastaja tudi program odličnosti v čebelarstvu, stekle pa so tudi že priprave za ustanovitev slovenske čebelarske akademije.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
wiki
# 20.12.2017 ob 18:23
zelo lepo. upam, da bo dejansko pomagalo pri ohranjanju in reševanju čebel.
Eleanor
# 20.12.2017 ob 18:32
Odlične novice. Upajmo, da bo Slovenija to znala izkoristiti tudi za namene turizma, prepoznavnosti in gospodarstva. Mislim, da se premalo ljudi zaveda, kako velik korak je to.

ST - čudovite ehinaceje imate, so tudi ene mojih najljubših rož.
mihajloo
# 20.12.2017 ob 18:27
@drg Je tako! Naježim se samo ko pomislim na besedilo. Pre-krasno! :)

Einstein: "Če čebele izginejo iz obličja zemlje, človeku ostanejo le še štiri leta življenja."
ST11
# 20.12.2017 ob 18:26
Super!
DrKult
# 20.12.2017 ob 18:40
Zelo dobra novica!
Bivši uporabnik
# 20.12.2017 ob 18:36

ST11
# 20.12.2017 ob 18:30
Prijavi neprimerno vsebino
Z mojega vrta.

Cvetovi ameriskega slamnika so vse poletje rezervirani le za cebele.


In čmrlje :)
Ples
# 20.12.2017 ob 19:08
Glavni pobudnik svetovnega dneva čebel, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč
Čestitke in bravo!
Polo23
# 20.12.2017 ob 18:42
Premalo se zavedamo pomena opraševalcev za človeka, še posebej čmrljev in čebel samotark. Pomagamo jim lahko s sajenjem medovitih rastlin, ki cvetijo čez celo leto.

http://www.ohranimo-cebele.si/default.asp?sif_co=53
drg
# 20.12.2017 ob 18:22
Himna vseh čebelarjev sveta je pa Slakova klasika. ;)
Polo23
# 20.12.2017 ob 19:24
Partizan Miha

Pri meni so tudi rade na origanu. Pa na hibiskusu, kopru, žajblju in hermeliki jih je tudi ogromno. Tudi jaz ne znam prilimat slike...
Partizan Miha
# 20.12.2017 ob 19:20
Čebele so zakon ! Na mojem vrtu imajo najraje cvetove origana, zato ga ne poberem, dokler čisto ne odcveti. Če bi znal prilimat sliko, bi jo.
mihajloo
# 20.12.2017 ob 19:06
@Polo23 res je.

Drugače pa, tisti ki imate vrtove ali pa celo travnike... počakajte s spomladansko košnjo. Ni potrebe po košnji zelenice pred hišo 1.marca. S tem se dela ogromna škoda, če že govorimo o koristi do čebel oz. narave.
Dobro je počakati, da trave odcvetijo, nato pa sledi košnja. Včasih so to dobro vedeli.
Danes pa to zgleda tako, da se kosi prezgodaj, z gnojevko se prekomerno (zažiga) travnike. Rastline nimajo časa niti zrasti kaj šele se oprašiti bodisi z vetrom ali z žuželkami (čebele, čmrlji, divje čebele,...)
Tako se travniki siromašijo in na dolgi rok izgubimo vsi.

Pa še ena zanimiva. Če imate to možnost, lahko postavite sami "čebeljo hišo" ali pa panj, kakor želite. Ne potrebuje praktično nobenih sredstev.
Vrtalnik, sveder nekje od 8 do 12mm, zvrtate luknje v kak večji kos lesa ki/če ga imate viška (čok, poleno,...) Dodatno lahko zvežete slamo v kup in skupaj z lesom oblikujete v neko gmoto... Ne rabi bit fensi :)
S tem ste naredili ogromno. Kmalu boste opazili, kako se te luknje zapolnijo -> Divje čebele bodo vanje namreč odložile ličinke iz katerih bo pognal nov rod čebel. S tem so v luknjicah zaščitene pred plenilci.
Vedeti je potrebno, da divje čebele oprašijo večino vseh žužkocvetk, zato če se le-da se jim tako enostavno pomaga, s tem pravzaprav pomagamo sebi. Občutek je top garantiram :)
Pa še ena zanimiva; za 1kg medu, morajo čebele obiskati okrog 2milijona cvetov... Kraljice.
mihajloo
# 20.12.2017 ob 20:43
@tocco Jes lahko rečem samo blagor, zanimivo! :) Sam sem v poslu ki me iz dneva v dan manj zanima, naveličan vedno bolj... Brez vidnega doprinosa k boljšemu jutri, razžrlo me bo en dan :) Pa nebi zdej o sebi... Srečno vsem! :)
Bivši uporabnik
# 20.12.2017 ob 20:42
Lepo. Ta država rabi optimizma kot Sahara vode.
Bivši uporabnik
# 20.12.2017 ob 20:38
To se sicer lepo sliši, ampak kaj so storili za ohranitev travnikov? Jaz lažje najdem travnik z rožami sredi Ljubljane kot tukaj na obrobju, kjer travnikov kot smo jih poznali že zdavnaj ni več. S pretiranim gnojenjem in špricanjem so uničili že vse, edino doma na vrtovih imamo ljudje rožice
mkermc
# 20.12.2017 ob 19:16
Lepa novica. Čim več takih
Gastrbajtr
# 20.12.2017 ob 20:56
@tocco Jes lahko rečem samo blagor, zanimivo! :) Sam sem v poslu ki me iz dneva v dan manj zanima, naveličan vedno bolj... Brez vidnega doprinosa k boljšemu jutri, razžrlo me bo en dan :) Pa nebi zdej o sebi... Srečno vsem! :)

Pa se začni ukvarjat s čebelarstvom. :-)
oliva
# 20.12.2017 ob 20:30
Bravo, končno nekaj lepega in pravega!!! :)
ST11
# 20.12.2017 ob 19:11
@Eleanor hvala :)
@Ljudstvo, tudi kaksen metulj se najde med njimi, ampak cebele naravnost obozujejo te cvetove ;)
tocco
# 20.12.2017 ob 20:07
Direktno nisem čebelar se pa ukvarjam z medonosnimi rastlinami zato vem :)
Altair
# 20.12.2017 ob 19:52
Bravo g. Noč in čebelice. G. Noč je res podjeten predsednik ČZS, ki ga lahko zavida marsikatera druga organizacija.

Ni dvakrat za reči, da bo enkrat to tudi naš državni praznik...
oliva
# 20.12.2017 ob 20:37
"Ni dvakrat za reči, da bo enkrat to tudi naš državni praznik..."

Po mojem bi moral biti.
(smo med prvimi na naših koncih - AO - Radovljica - čebelarstvo)
Tudi čebele in čebelarstvo so naša značilnost in avtohtonost.
gerza
# 20.12.2017 ob 19:36
Janša začetnik modernega čebelarstva
20. maj (leta 1937) je tudi rojstni dan Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva in enega največjih strokovnjakov za to področje v svojem času. Bil je prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja na takrat novoustanovljeni šoli za čebelarstvo na Dunaju.

Nisem vedel, da je še po 2. svetovni vojni živela Marija Terezija. Hvala RTV.

Janša je bil seveda rojen 20. maja 1734!

Sicer pa odlična novica, lahko smo res ponosni.
kolicek
# 20.12.2017 ob 19:35
20. maj (leta 1937) je tudi rojstni dan Antona Janše, ki velja za pionirja sodobnega čebelarstva in enega največjih strokovnjakov za to področje v svojem času. Bil je prvi učitelj sodobnega čebelarstva na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija imenovala za stalnega učitelja na takrat novoustanovljeni šoli za čebelarstvo na Dunaju.

Koliko let je imela Marija Terezija ko je umrla?
Ples
# 20.12.2017 ob 19:41
Ha ha, tole z letnicami je pa vrhunsko ;)

Mogoče je pisca članka malo pajtlalo, kako bo izpadlo, da je Janšev rojstni dan postal svetovni dan :o)
Ribiič
# 20.12.2017 ob 18:54
Čebelice, čebelice ...
Končno ena dobra novica, ki jo tudi židani troti ne morejo sklaiti
casar
# 20.12.2017 ob 21:29
To je zmaga slovenskega naroda. Ponosni smo lahko na naše čebele in čebelarje . To je dokaz, da z skupnim delom in vztrajnostjo lahko dosežemo nemogoče.

Tisti kateri se vprašate kakšna bo cena medu, vam lahko povem, da za tako kakovost slovenskega medu bi zahodnoevropski narodi dali precej več kot ga pa Slovenski čebelarji zahtevamo od slovenskih kupcev. Naši medovi so nad evropskim povprečjem po kakovosti. Mislim če bomo čebelarji obdržali tako kakovost se ne moremo bati tuje konkurence.

Hvala vsem ki ste pripomogli k razglasitvi 20 maja kot dneva čebel.
Digitalija
# 20.12.2017 ob 21:05
Čebelice v grb in zastavo ...
samburin
# 20.12.2017 ob 20:04
Razumem, da , ko prideš iz prašičje farme v politiko človek ne more kaj prida verjeti in zaupati takemu človeku. Židan bo prosljavljal svetovni dan čebel, doma pa ima Monsanto monopol nad strupenimi škropivi -Round UP in ACTARA, ki sta zelo nevarna človeku kaj šele čebelam. Ta umazana dvoličnost je sicer del folklore saj veste koga.
Digitalija
# 20.12.2017 ob 22:49
Moram priznat, da bolj pozorno in z veseljem kot članek preberem komentarje.
Ori
# 20.12.2017 ob 21:24
Mogoče lahko korporacijska Evropska komisija kot sponzorja pridobi Monsanto?
oliva
# 20.12.2017 ob 20:51
"Lepo. Ta država rabi optimizma kot Sahara vode."

Bravo, točno to!
Mal pozitivnih zdravih 'pospeškov' namesto železne ali betonske bremze. :o) :D
oliva
# 20.12.2017 ob 20:39
"Židan bo prosljavljal svetovni dan čebel, doma pa ima Monsanto monopol nad strupenimi škropivi -Round UP in ACTARA, ki sta zelo nevarna človeku kaj šele čebelam. Ta umazana dvoličnost je sicer del folklore saj veste koga."

Aja, hvala, pokvaril si mi dobro novico in žal imaš tudi prav.
mihajloo
# 20.12.2017 ob 19:28
Tocco, lahko bi z-google-al odgovor na tvoje vprašanje in se pretvarjal.... Ne poznam odgovora na tvoje vprašanje.
Zanima me kam meriš oz kaj bi rad dokazal?
mihajloo
# 20.12.2017 ob 19:14
S čim se ne strinjaš tocco?
čača
# 21.12.2017 ob 10:01
To pa je res lepa novica. :o) Tudi sama sem opazila, da imajo čebele zelo rade origano (oz dobra misel).
Binder Dandet
# 20.12.2017 ob 22:28
Ljudje res ne kapirate, cemu sluzi ocena novice. Ne vsecnosti vsebine, ampak kvaliteti izdelka. Clanek, ki na nacionalnem javnem portalu navaja, da se je Anton Jansa rodil kasneje kot moji stari starsi in da ga je ocitno ze za casa SFRJ Marija Terezija imenovala za ucitelja na Dunaju, je poden od clanka, ker ocitno avtor nima pojma o vsebini. Tu se lepo kaze, kaksni analfabeti objavljajo tu gor. Ce se nekako razumem, da ne more vsak "avtor" poznat vsega sveta, pa da jim niso jasne pretvorbe med merskimi sistemi ipd., pa nimam razumevanja, da nekdo, ki objavlja tu gor, ne ve vsaj priblizno, kdo Anton Jansa je in da ne on ne Marija Terezija ne sodita v 20. Stoletje.
tocco
# 20.12.2017 ob 19:43
Travnik je malce varljiva beseda, ker ti tam ne rastejo samo trave ampak tudi druge vrste, samo s travami, bi bil življnski svet zuželk reven. Seveda pa posajena njiva s travo ni travnik.
tocco
# 20.12.2017 ob 19:38
Hočim ti samo povedati, da botanično gledano trave kot vrste so samooprašne rastline in ne potrebujejo opraševalcev kot so žuželke ali veter. Le nekatere so vetrocvetke pa še bolj izjema kot pravilo. Trave pri nas cvetijo komaj aprila še prej latijo. :) To je vse kar sem ti hotel povedat. Tko, da kot vir hrane si čebele iščejo druge vire akacija, metuljnice itd. :)
GORILA
# 21.12.2017 ob 09:26
Vsa čast čebelicam (domačim in divjim), pa tudi čebelarjem!

Ampak tista Einsteinova...jo pa malo preveč dobesedno jemljete!
Čebele so seveda eden najpomembnejših opraševalcev, predvsem sadja (pa še to se določene jablane, hruške, breskve oprašujejo same), kljub vsemu pa se večina rastlin oprašuje brez čebel (vse trave - tudi žita so vetrocvetke oz. se oprašujejo same, banane naprimer, oprašujejo netopirji, dobro delajo na tem področju tudi metulji...).

Poanta ni v tem, da bi z izginutjem čebel ljudje bili lačni, ampak tako onesnaženi, da bi pocrkali od strupov!
suntzu
# 21.12.2017 ob 07:28
Bravo! Pri nas otroci obiskujejo čebelarski krožek v OŠ. Moram reči, da se tako posredno tudi jaz naučim kaj o čebelah. Super, da bomo imeli tudi dan čebel! Morda pa še jaz nekega dne postavim čebelnjak :)
oliva
# 20.12.2017 ob 20:47
@Partizan Miha:
"Čebele so zakon ! Na mojem vrtu imajo najraje cvetove origana, zato ga ne poberem, dokler čisto ne odcveti. Če bi znal prilimat sliko, bi jo."

A res? Origano? Fantastično. :)

*kako pripopaš fotko: najprej jo obdelaš in shraniš na svojem kompu [s tem mislim recimo pomanjšaš na cca 300x300 in imenuješ], shraniš npr. na namizje. Potem greš na shrani.si in klikneš na opcijo 'prebrskaj' in s te aplikacije izbrskaj svojo fotko in jo shrani - potrdi. Potem boš imel tam že nanizane razne opcije, tudi za forume in samo skopiraš, sicer pa daš med oglata oklepaja [ ] img in /img
mihajloo
# 20.12.2017 ob 19:51
@tocco Da, seveda, tisto z travami sem se slabo izrazil, oz. preveč nerodno "ozko" ko sem omenjal še košnjo...
Drugače pa ne, nisem čebelar, jih pa poznam nekaj. Drugače sem pa ljubitelj narave in vsega živega, živim na vasi.
Tocco ti si čebelar? Vidim da veš kar nekaj.. :)
tocco
# 20.12.2017 ob 19:34
Partizan miha je podal lel primer cvetu, ki privlači čebele.
mend055
# 21.12.2017 ob 07:26
Srčno upamo, da bodo čebele pomagale tudi pri reševanju našega ''političnega življenja'' v Sloveniji.
menitosi
# 20.12.2017 ob 23:50
rojstni dan 1937 in Marija Terezija. Sploh še kak izobražen novinar?
tocco
# 20.12.2017 ob 19:27
Drugače se strinjam s tabo si čebelar mogoče?
tocco
# 20.12.2017 ob 19:27
Rastline iz botanične vrste trav so povečini samooprašne nastane pa problem pri drugih vrstah rastlin, ampak odvisno kdaj cvetijo povečini konec marca, začetku aprila(trave-generativna faza-lat) razen nekatere olesenele rastline prej, katere z botanično vrsto trav nimajo skupnega nič. Sicer se pa strinjam z vetrocvetkami. Nekaj povsem drugega so pa posajene trave od naravnih travnikov, ki pa gledano na botanično pestrost vrst nimajo nič skupnega z posajenimi travniki, ki so itak sestavek samo iz nekaterih vrst. Kar se tiče gnojevke požge pri visokih tempraturah in višji koncetraciji UV spektra žarkov.
montebuba
# 21.12.2017 ob 10:51
še to...poleg hiše smo imeli v naselju čudovit travnik z veliko rožami in travniškimi živalmi...žal zadnja leta komunala to kosi...in tam odlaga pokošeno travo :( no je pa poleg potok ki ohranja svoj ekosistem in živa bitja!
montebuba
# 21.12.2017 ob 10:43
Bravo gospodu Noču bravo Slovenija...pozitivna novica! živeli čebelarji!
Kazalo