84-letni Higgs je za veselo novico izvedel med potjo s kosila. Foto: EPA
84-letni Higgs je za veselo novico izvedel med potjo s kosila. Foto: EPA

84-letni Higgs, ki si bo letošnjo Nobelovo nagrado za fiziko razdelil z Belgijcem Francoisom Englertom, namreč nima prenosnega telefona.

Kot je razkril upokojeni profesor iz Edinburga, ga je, medtem ko se je vračal s kosila, sredi ceste zagledala nekdanja soseda, nemudoma ustavila avtomobil in mu čestitala "ob veseli novici".

"O kateri novici govorite?!"
On pa jo je le zmedeno pogledal in vprašal, o kakšni novici govori. Sosedi je to, da je njen nekdanji sosed letošnji Nobelov nagrajenec za fiziko, predtem povedala njena hčerka iz Londona.

Kmalu zatem pa je tudi iz drugih virov izvedel, kaj točno se je zgodilo. "Seveda sem več o tem slišal, ko sem se vrnil domov in začel brati sporočila," je na novinarski konferenci na Univerzi Edinburg, na kateri je prvič po torkovi objavi letošnjih nagrajencev za fiziko spregovoril za javnost, po pisanju britanskega BBC-ja razkril Higgs.

Nagrada za "božji delec"
Na vprašanje, kako se počuti kot dobitnik tako prestižne nagrade, je odgovoril: "Kako se počutim? Ja, no, seveda sem navdušen in odleglo mi je v smislu, da je vsega konec. To se je obetalo že dolgo." Kot je pojasnil, mu je namreč neki prijatelj že davnega leta 1980 povedal, da je bil nominiran za Nobelovo nagrado.

Higgs in Englert bosta nagrado prejela za teoretična spoznanja v povezavi s Higgsovim bozonom - t. i. božjim delcem, ki velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja. Leta 1964 sta namreč neodvisno drug od drugega predlagala teorijo o izvoru mase delcev. Njune ideje so bile nato pred kratkim potrjene z rezultati poskusov v Cernu.

Sporočilo OPCW-ju kar prek Twitterja
Odbor za podelitev Nobelovih nagrad pa je imel težave tudi z "lovom" na dobitnico letošnje Nobelove nagrade za mir, Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW) s sedežem v Haagu.

Vse telefonske linije OPCW-ja so bile zaradi poplave čestitk, ki se je sprožila nemudoma po razglasitvi, prenašani tudi v živo prek spleta, ves čas zasedene. Pri odboru so nato kar na Twitterju OPCW pozvali: "Navežite stik z nami, poskušamo se povezati z vašo pisarno!"