Iskanje Higgsovega bozona je trajalo več let. Zdaj so znanstveniki vedno bolj prepričani, da lahko najdbo potrdijo. Foto: Reuters
Iskanje Higgsovega bozona je trajalo več let. Zdaj so znanstveniki vedno bolj prepričani, da lahko najdbo potrdijo. Foto: Reuters

Iz Cerna (Evropski center za jedrske raziskave) so sporočili, da odkriti delec postaja "vedno bolj podoben Higgsovemu bozonu". Ta je bil do zdaj opisan le v teoriji, znanstveniki iz Cerna pa zdaj pravijo, da dve ključni lastnosti odkritega delca potrjujeta teorijo.

"Obe lastnosti skupaj z merjenimi interakcijami novega delca z drugimi delci močno nakazujeta na to, da je delec Higgsov bozon," so sporočili iz Cerna.

Podrobneje o Higgsovem bozonu v prispevku: "Božji delec", masa vsega stvarstva, dno steklenice šampanjca

"Prvi rezultati so ob upoštevanju vseh zbranih podatkov fantastični. Popolnoma sem prepričan, da imamo opravka s Higgsovim bozonom, čeprav smo še daleč od tega, da bi lahko določili, za katero vrsto tega gre," je bil vzhičen predstavnik CMS-ja Joe Incadela. CMS je sicer ena izmed dveh skupin, ki sta "iskali" Higgsov bozon v Cernu.

Tudi CERN je v izjavi za javnost dejal, da bo zdaj treba ugotoviti, ali je odkriti delec res "Higgs", kar bi zapolnilo še zadnjo neznanko v standardnem modelu o delovanju vesolja na ravni osnovnih delcev, ali pa ugotoviti, ali gre morda za kakšen drug "eksotičen" delec. Če je tako, bi to lahko nakazovalo na obstoj dodatnih prostorskih razsežnosti ali nevidne mase, ki se imenuje temna snov.