WHO je 1. februarja razglasil, da predstavlja virus Zika nevarnost za javno zdravje po vsem svetu. Foto: Reuters
WHO je 1. februarja razglasil, da predstavlja virus Zika nevarnost za javno zdravje po vsem svetu. Foto: Reuters

CDC je objavil nove smernice v zvezi s prenosom virusa Zika s spolnimi odnosi. Moškim, ki potujejo na območja, kjer je virus Zika, svetujejo uporabo kondomov ali vzdržnost med nosečnostjo partnerke.

Odkrili prvi primer prenosa s spolnim odnosom
Virus se običajno pojavlja v Afriki, od lani pa se je razširil po državah Latinske Amerike in Karibov. Ameriški center za nadzor bolezni, ki uradno sodeluje z Brazilijo, se je tako odzval na nedavno potrjen prvi primer okužbe z virusom Zika pri osebi iz ZDA, ki ni potovala na območje z virusom, temveč se je okužila s spolnimi odnosi z okuženim partnerjem.

Kot opozarja CSC, sicer še vedno ni dokazov, da ženske lahko virus prenesejo na spolne partnerje. Ob tem dodaja, da bodo za potrditev morebitnega prenosa virusa s spolnimi odnosi potrebne še številne raziskave. Glavni prenašalec virusa Zika je še vedno komar vrste Aedes, zato strokovnjaki svetujejo nosečnicam, da se na primerne načine zaščitijo pred njihovimi piki.

Osnova - zaščita pred piki komarjev
Na nujnost primerne zaščite je v torek ob obisku v Braziliji, ki jo je virus med državami Latinske Amerike najbolj prizadel, opozorila tudi vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan. Ob tem je izrazila prepričanje, da ta južnoameriška država lahko gosti poletne olimpijske igre, bo pa morala zagotoviti, da bodo tako tekmovalci kot obiskovalci dobili najboljšo mogočo zaščito pred piki komarjev. Chanova je v Braziliji še opozorila, da bo boj z virusom, ki ob okužbi med nosečnostjo domnevno povzroča mikrocefalijo, dolg in težak.

Potrjenih 538 primerov mikrocefalije v Braziliji
V Braziliji je z virusom Ziko okuženih okoli 1,5 milijona ljudi. Večina ima le malo simptomov, a obstaja velika bojazen za nosečnice, ki ob okužbi tvegajo, da se jim rodi otrok z možganskimi okvarami. Odkrili so namreč velik porast primerov mikrocefalije, neobičajno majhne glave pri novorojenčkih. Kot je v torek sporočilo brazilsko ministrstvo za zdravje, so od oktobra lani v državi potrdili mikrocefalijo pri 538 dojenčkih. 120 dojenčkov je zaradi možganskih okvar umrlo.