Brazilijo je virus Zika najbolj prizadel. Okuženih je kar okoli 1,5 milijona ljudi. Foto: Reuters
Brazilijo je virus Zika najbolj prizadel. Okuženih je kar okoli 1,5 milijona ljudi. Foto: Reuters

Raziskovalci v Braziliji, kjer so v zadnjih mesecih opazili ogromen porast primerov mikrocefalije, so v ponedeljek sporočili, da so odkrili navzočnost virusa Zika v možganskem tkivu novorojenčkov.

"Virus Zika povzroča poškodbe možganov in to krepi dokaze o povezavah med Ziko in mikrocefalijo," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala patologinja iz brazilskega združenja za patologijo Lucia Noronha. Njena ekipa z univerze PUC-Parana na jugu Brazilije je bila sicer prva, ki je odkrila Ziko v plodovnici neke nosečnice, kar je sprožilo ugibanja o povezavi med virusom in mikrocefalijo, bolezenskim stanjem, ko se otroci rodijo z nenormalno majhno glavo in možgani.

Preučevali so vzorce možganskih tkiv neke fundacije, ki je te iste vzorce poslala tudi v ZDA, kjer je tamkajšnji center za nadzor bolezni ugotovil enako, in sicer, da je virus Zika navzoč v možganih zarodkov.

Spomnimo, raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so prejšnji teden prvi na svetu dokazali, da okužba z virusom Zika med nosečnostjo povzroča možganske okvare ploda.

Virus najbolj prizadel Brazilijo
Izbruh virusa Zika je med državami Latinske Amerike najbolj prizadel ravno Brazilijo, kjer je okuženih okoli 1,5 milijona ljudi. Čeprav ima večina le malo simptomov, obstaja velika bojazen za nosečnice, ki ob okužbi tvegajo, da se jim rodi otrok z možganskimi okvarami.

Kot navaja brazilsko ministrstvo za zdravje, so med oktobrom lani in februarjem letos ugotovili 462 primerov mikrocefalije, medtem ko povprečje znaša 150 primerov. Pri še 3.852 primerih sumijo na mikrocefalijo.