Andrej Baričič je nepreklicno odstopil z mesta vršilca dolžnosti direktorja UKC-ja. Foto: BoBo
Andrej Baričič je nepreklicno odstopil z mesta vršilca dolžnosti direktorja UKC-ja. Foto: BoBo
false
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pravi, da dogajanje v UKC-ju obžaluje. Foto: BoBo
Andrej Baričič nepreklicno odstopil

Baričič je prekinil pogodbo o zaposlitvi, so pisno sporočili iz UKC-ja, z današnjim dnem pa tako začne teči 15-dnevni odpovedni rok, ki je določen v pogodbi o zaposlitvi.

Da je Baričič odstopil in dal odpoved, so sicer iz UKC-ja Ljubljana sporočili že pred tednom dni, dan po izjavi premierja in predsednika SMC-ja Mira Cerarja, ki je dejal, da tudi v SMC-ju ne podpirajo Baričiča za generalnega direktorja UKC-ja.

Baričič sam pa je v ponedeljek na seji sveta UKC-ja pojasnil, da je ta informacija novinarska raca, je v ponedeljek po seji povedal predsednik sveta UKC-ja Tomaž Glažar.

Še pred informacijo o Baričičevem odstopu prejšnji teden so tudi z ministrstva za zdravje sporočili, da bo UKC predvidoma že na današnji seji imenoval novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja.

Ministrica obžaluje
"Obžalujem, da je prišlo do te situacije v UKC-ju," je za Televizijo Slovenija dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Cerar. Kot je opozorila, sta se že dva ministra pred njo srečevala s problemom v. d.-jevstva, "ki traja že od avgusta 2013".

Kot je dejala, je danes prejela Baričičevo odstopno izjavo, tako da bo opravljal operativna dela še naslednjih 15 dni. V tem času bo svet zavoda sklical sejo in v skladu s statutom in zakona imenoval novega v. d.-ja direktorja, je dejala ministrica.

"Dejstvo je, kot veste, da je nagrajevanje v javnozdravstvenih zavodih takšno, kot je. V primerjavi z neko gospodarsko družbo, kjer ima direktor, ki vodi 7.800 ljudi, plačo med 8.000 in 10.000 tisoč evrov bruto, je v javnem zavodu stanje takšno, kot je, ampak mi se bomo maksimalno potrudili, da dobimo kompetentno in strokovno osebo," je glede tega, kako zahtevno bo najti nekoga, ki bo pripravljen voditi največjo slovensko bolnišnico, dejala ministrica.

Kako odgovarja ministrica na to, da je odstopil njen kandidat, ki ga je podpirala? "Glejte, še enkrat bom ponovila. To je bil kandidat sveta zavoda, ki se je prijavil. Povedala sem že, da je svet zavoda zelo natančno in kompetentno na tajnem glasovanju po predstavitvi strateškega programa UKC-ja glasoval 8 proti 3 in za mene je to potrditev, da je imel g. Baričič dober program, da je prepričal svet zavoda." Kot je dodala, ni imela "nobenega razloga da v to ne bi verjela ali pa spoštovala te odločitve.""So pa kasnejši dogodki, ali pa če hočete izjave v medijih, pokazali druge zadeve, zato je zdaj razplet tak, kot je," je še dejala ministrica.

Kritike od začetka
Baričič se je že takoj od imenovanja za v. d.-ja generalnega direktorja avgusta letos znašel pod številnimi kritikami javnosti in medijev, veliko kritik je letelo na način njegovega komuniciranja.

Kot je prejšnji teden dejal Cerar, so bile tudi Baričičeve izjave razlog, da njegovega imenovanja ne podpirajo niti v SMC-ju. Koalicijski stranki SD in DeSUS sta že prej sporočili, da Baričiča ne podpirata. Vlada sicer o njegovem imenovanju še ni odločala, čeprav skoraj zagotovo ne bo dala soglasja k Baričičevemu imenovanju.

UKC bo moral poiskati novega v. d.-ja generalnega direktorja, po izjasnitvi vlade glede podpore Baričiču pa še ponoviti razpis za generalnega direktorja.

Andrej Baričič nepreklicno odstopil