Bolezni-zdravila - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Bolezni-zdravila - Arhiv
Raziskava Nijz: Matere bolj zaupajo pediatrom kot cepivom " V Sloveniji, kjer imamo dobro precepljenost, smo v zadnjih dvajsetih in tridesetih letih izgubili nekatere nalezljive bolezni, ki jih v tujini še srečujemo ," je ob evropskem in svetovnem dnevu ...
Ponočnjaki umirajo prej kot ljudje, ki radi zgodaj vstajajo Nočno življenje je dolgoročno zdravju škodljivo, potrjuje še ena študija, tokrat na velikem vzorcu ljudi. Ponočnjaki umirajo prej in pogosteje zbolijo.
10 let programa Dora: Pregledanih 180.000 žensk, odkritih 2.000 primerov bolezni Državni presejalni program za raka dojk Dora praznuje 10 let izvajanja. V tem času so slikali 180.000 žensk, pri 2.000 med njimi so odkrili bolezen.
Konoplja: da za zdravljenje, ne za "zadevanje" Marca je več kot 90 zdravnikov in znanstvenikov s področja medicine, mikrobiologije, kemije, farmacije, socialnih ved, ekologije, prava in kriminologije podpisalo Deklaracijo o načelih za regulacijo ...
Avtizem: "Čuden, čudaški in čudovit" Tako avtizem, eno od najhitreje rastočih razvojno nevroloških motenj, v dokumentarnem filmu Posebne zgodbe opiše specialna pedagoginja dr. Branka D. Jurišić.
Z začetkom pomladi in toplejšim vremenom se povečuje dejavnost klopov Število prijavljenih primerov obolelih z boleznimi, ki jih prenašajo klopi, je po podatkih NIJZ-ja v zadnjih dveh letih naraslo. Najpogostejša tovrstna bolezen v Sloveniji je lymska borelioza.
Kako uspešna je Slovenija pri zdravljenju redkih bolezni? Zdravila za zdravljenje redkih bolezni so zelo draga, zdravstvena blagajna pa je v zadnjih letih zmogla slediti razvoju in potrebam.
Preventiva pomembna pri preprečevanju rakavih obolenj Priporočila naj ne obvisijo v zraku, je geslo letošnjega tedna boja proti raku, z geslom želijo organizatorji spomniti, da veliko vlogo pri preprečevanju raka igrajo tudi preventivni ukrepi.
Gojenje medicinske konoplje je v Sloveniji prepovedano, razen če je namenjena kliničnim študijam Avstralska multinacionalka MGC Pharma v sodelovanju z biotehniško fakulteto že goji medicinsko konopljo v raziskovalne namene, pred kratkim pa je dobila omejeno dovoljenje za proizvodnjo zdravil iz ...
Cepljenje proti virusu HPV znižuje število primerov raka na materničnem vratu V Sloveniji se je število novoodkritih rakov na materničnem vratu od začetka delovanja državnega programa Zora prepolovilo.
Rak črevesja in danke še vedno vzame preveč življenj - samo pri nas 700 na leto Za rakom v Sloveniji vsako leto na novo zboli več kot 14.000 ljudi, približno polovica od teh jih umre.
Na Kitajskem potrdili prvi primer virusa ptičje gripe H7N4 pri človeku Kitajske oblasti so sporočile, da so pri 68-letni ženski iz pokrajine Džjangsu potrdili virus ptičje gripe H7N4. Gre za prvi primer tega tipa bolezni pri človeku.
Lani v Evropi trikrat več obolelih za ošpicami V Evropi so lani našteli trikrat večje število obolelih za ošpicami, zaradi nizke precepljenosti pa ugotavljajo vedno nove izbruhe. Največ obolelih je bilo v Romuniji, Italiji, Grčiji in Nemčiji.
Japonka zaradi prisilne sterilizacije toži državo Med letoma 1948 in 1996 je bilo steriliziranih 25.000 Japoncev z duševnimi motnjami ali dednimi boleznimi. Ena izmed teh se je zdaj odločila za tožbo proti državi, kar je prvi takšen primer.
Slovenski raziskovalci odkrili mehanizem, ki verjetno povzroča širjenje raka Raziskovalci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta so prišli do novega odkritja o raku: opozorili so na signalizacijski mehanizem, ki bi lahko bil povezan s širjenjem raka ...
Število obolelih in umrljivost zaradi raka materničnega vratu se še naprej manjšata V okviru evropskega tedna preprečevanja raka materničnega vratu bodo potekali številni dogodki za večjo ozaveščenost.
Opustitev obveznega cepljenja – izrekanje kazni ovirajo dolgotrajni birokratski postopki Za odklanjanje ali onemogočanje obveznega cepljenja otrok so v Sloveniji zagrožene kar visoke kazni, toda, kot pravijo pristojni inšpektorji, inšpekcijski postopki za vse vpletene predstavljajo ...
Proti gripi cepili že 97.000 ljudi, ostaja le še 2.300 odmerkov Zaradi letošnje precej višje precepljenosti so nekaterim izvajalcem že pošle zaloge cepiv. Zjutraj so imeli na NIJZ-ju le še 2.300 odmerkov cepiv na zalogi, a še vedno prejemajo prošnje za dobavo.
Ugovori in dvomi o cepljenju so tako stari kot cepljenje samo Ljudje bodo po odmerku postali goveda, je moral zaradi cepiva na osnovi govejih koz poslušati že Edward Jenner, ko je odkril cepivo proti črnim kozam. Črne koze so pustošile po Evropi že stoletja.
Ošpice: "Ljudje se ne bojijo bolezni, bojijo se cepiv" "Precepljenost zadnje generacije je bila okoli 92-odstotna, predtem pa je bila precepljenost okrog 94-odstotna. Zato tudi ne pričakujemo večjih izbruhov ošpic. Vendar če se bo tako nadaljevalo, bi ...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Kazalo