Bolezni-zdravila - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Bolezni-zdravila - Arhiv
Opustitev obveznega cepljenja – izrekanje kazni ovirajo dolgotrajni birokratski postopki Za odklanjanje ali onemogočanje obveznega cepljenja otrok so v Sloveniji zagrožene kar visoke kazni, toda, kot pravijo pristojni inšpektorji, inšpekcijski postopki za vse vpletene predstavljajo ...
Proti gripi cepili že 97.000 ljudi, ostaja le še 2.300 odmerkov Zaradi letošnje precej višje precepljenosti so nekaterim izvajalcem že pošle zaloge cepiv. Zjutraj so imeli na NIJZ-ju le še 2.300 odmerkov cepiv na zalogi, a še vedno prejemajo prošnje za dobavo.
Ugovori in dvomi o cepljenju so tako stari kot cepljenje samo Ljudje bodo po odmerku postali goveda, je moral zaradi cepiva na osnovi govejih koz poslušati že Edward Jenner, ko je odkril cepivo proti črnim kozam. Črne koze so pustošile po Evropi že stoletja.
Ošpice: "Ljudje se ne bojijo bolezni, bojijo se cepiv" "Precepljenost zadnje generacije je bila okoli 92-odstotna, predtem pa je bila precepljenost okrog 94-odstotna. Zato tudi ne pričakujemo večjih izbruhov ošpic. Vendar če se bo tako nadaljevalo, bi ...
Bi bilo smotrno povečati globe za neutemeljeno necepljenje? Cepljenje je najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep za preprečevanje nalezljivih bolezni, vključno z ošpicami, znova poudarjajo na pristojnem ministrstvu, kjer so zaradi upada precepljenosti ...
Osnovnošolec zbolel za oslovskim kašljem Na osnovni šoli v Ljubljani je učenec 9. razreda zbolel za oslovskim kašljem, je poročal portal Siol.
Slovenskim srčnim bolnikom že vgrajujejo najmanjše srčne spodbujevalnike na svetu V ljubljanskem kliničnem centru (UKCL) so vstavili prve srčne spodbujevalnike, pri katerih kirurški rez ni potreben.
Sezonska gripa vsako leto po svetu zahteva do 646.000 življenj Ameriški strokovnjaki so ugotovili, da zaradi sezonske gripe vsako leto po svetu umre od 291.000 do 646.000 ljudi, kar je precej več, kot so mislili do zdaj.
Omejitev obiskov na gastroenterologiji zaradi nevarne bakterije Na oddelku za gastroenterologijo interne klinike ljubljanskega UKC-ja so zaradi bakterije, ki je odporna proti več antibiotikom, omejili obiske na eno zdravo osebo za 15 minut.
Integrirana oskrba je podlaga za prilagajanje zdravstvenega sistema bolniku V okviru integrirane oskrbe sta v ospredju bolnik in njegovo dejavno sodelovanje pri zdravljenju bolezni, ki je prilagojeno posameznikovemu načinu življenja.
Videoigra kot zdravilo za hiperaktivne, neosredotočene otroke Klinična študija je pokazala, da lahko namenske videoigre izboljšajo stanje pri otrocih z motnjo aktivnosti in pozornosti. Med igro otroci rešujejo probleme, ki terjajo osredotočenost.
Katere zdravstvene podatke o zaposlenih lahko pridobivajo delodajalci? Nekateri delodajalci, kot so ugotovili pri informacijskem pooblaščencu, zaradi bolniških odsotnosti zbirajo zdravstvene podatke zaposlenih, kot so diagnoze, vrste bolezni in poškodb itd., čeprav gre ...
Z umetno roženico vrnili vid slepemu Na očesni kliniki UKC Ljubljana so uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Pacient je bil skoraj popolnoma slep, zdaj pa brez očal bere časopise.
Slovenski znanstveniki odkrili gen, ki povzroča prezgodnje staranje V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) so predstavili gen za prezgodnje staranje, ki so ga odkrili slovenski znanstveniki in raziskovalci Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko ...
Slovenija je med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz okužbe s HIV-om Pravočasno testiranje na HIV in takojšnje zdravljenje pomeni boljše izide zdravljenja, ob evropskem tednu testiranja na HIV sporočajo z ministrstva za zdravje.
Rak trebušne slinavke: relativno redek, a še vedno precej smrtonosen Čeprav se rak trebušne slinavke ne pojavlja prav pogosto, vseeno velja za enega od rakov z najslabšo prognozo - predvsem zato, ker je le petina bolnikov ob postavitvi diagnoze primerna za kirurško ...
Dečku zamenjali 80 odstotkov kože, polne ran in brazgotin Nemški strokovnjaki so devetletnemu dečku, ki se bori s hudo kožno boleznijo bulozna epidermoliza, 80 odstotkov poškodovane kože zamenjali z genetsko spremenjeno kožo, izdelano v laboratoriju.
Za rakom prostate na leto zboli 1.500 Slovencev Tudi v letošnjem novembru bo potekala preventivna akcija z imenom Movember, ki je namenjena ozaveščanju o raku prostate, bolezni, za katero letno v povprečju umre 376 Slovencev.
NIJZ opozarja: Če potujete na Kosovo, se cepite proti ošpicam Zaradi izbruha ošpic na Kosovu in nevarnosti širjenja bolezni NIJZ vsem, ki bodo v prihodnjih dneh potovali na Kosovo, svetuje, naj preverijo, ali so zaščiteni proti tej bolezni.
Na Kosovu izbruhnila epidemija ošpic Na Kosovu je izbruhnila epidemija ošpic. Samo v glavnem mestu Priština naj bi bilo z virusom, zaradi katerega je v državi nedavno umrl otrok, okuženih okoli sto ljudi.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Kazalo