Dnevne novice
Zdravnik
Novela zakona med drugim določa tudi, da lahko zdravstveni delavci, ki so zaposleni v javnem sektorju, delajo do osem ur tedensko pri zasebniku. Po treh letih bi ta omejitev veljala tudi za delo pri drugih javnih zavodih. Foto: Pixabay

Dodaj v

Referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo

Zakon ureja koncesije v zdravstvu
6. november 2017 ob 11:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pobudnikom referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ne bo uspelo zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma, je potrdil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, saj so zbrali malo več kot 10.000 podpisov.

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki jo je DZ sprejel 19. septembra, je posegla v koncesije v zdravstvu, ki jih bodo po novem lahko podelili le na podlagi javnega razpisa za obdobje 15 let z možnostjo podaljšanja še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže, ne bo pa predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa. Novela predvideva koncesijski akt in koncesijsko pogodbo.

Med drugim določa tudi, da lahko zdravstveni delavci, ki so zaposleni v javnem sektorju, delajo do osem ur tedensko pri zasebniku. Po treh letih bi ta omejitev veljala tudi za delo pri drugih javnih zavodih.

Vse to je zmotilo Društvo za zdravje naroda oz. predsednika Jožefa Ivana Ocvirka, ki je konec septembra v DZ vložil pobudo za začetek postopkov za referendum, rok za zbiranje podpisov pa se izteka danes. Ker so zbrali zgolj nekaj več kot 10.000 podpisov, morali bi jih pa 40.000, je tako že jasno, da refrenduma o zdravstveni dejavnosti ne bo.

Zakon bodo izpodbijali na ustavnem sodišču
Ocvirk je še napovedal, da bodo novelo izpodbijali na ustavnem sodišču. Kritičen je tudi do ukrepanja ministrstva za zdravje pri zbiranju podpisov za referendum. Očita jim kršenje referendumske zakonodaje. Po njegovem mnenju jim tudi zaradi tega ni uspelo zbrati dovolj podpisov. Kot je dejal, na nekaterih upravnih enotah tudi niso začeli zbirati podpisov s 3. oktobrom, saj tam sploh niso vedeli za referendumsko pobudo. Glede tega je Ocvirk pisal predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu z željo, da bi podaljšali rok za zbiranje podpisov, a mu niso ugodili.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
aka29
# 06.11.2017 ob 12:41
Podpisov jim ni uspelo zbrati tudi zaradi medijske ignorance samega zbiranja. V primerjavi s pozornostjo, ki jo mediji namenjajo "Primčevim" podpisom, je bilo to zadnje zbiranje praktično prezrto.
SpicyWeiner
# 06.11.2017 ob 12:25
Med drugim določa tudi, da lahko zdravstveni delavci, ki so zaposleni v javnem sektorju, delajo do osem ur tedensko pri zasebniku.
Zakaj pa potem podobno ne velja tudi za vse ostale delavce v javnem sektorju? Zakaj npr. univerzitetni profesorji lahko čez dan predavajo tisti dve uri na fakulteti, nato pa pišejo različna pravna mnenja v različnih ekonomskih/pravnih/drugih inštitutih?

Na RTVju ste pa ta zakon predstavili tako, kot da gre samo za koncesije, pravih (novih) problemov, ki jih bo ta novi zakon ustvaril, se pa niti z eno besedo niste dotaknili.
No saj, kaj drugega vladnega trobila tako ali tako ni bilo za pričakovati.
SpicyWeiner
# 06.11.2017 ob 13:56
Neikius
Zanimivo, da najbolj problematičnega dela članek ne izpostavi. Zahteva po odgovornem nosilcu dejavnosti za vsako ambulanto namreč lahko podaljša čakalne dobe kar precej.


Saj bo že prepoved, oziroma omejitev dela pri drugem izvajalcu na max 8 ur tedensko konkretno povečala čakalne vrste. Ljudje se danes veselijo, ker zdravniki popoldne več ne bodo mogli delati, a se te isti ljudje ne zavedajo, da bodo sedaj te zdravniki, namesto da bi popoldne izvajali preglede pri koncesionarjih, pač ostali doma, ker so kazni za več kot 8ur na teden enostavno bolano visoke. In ljudje so s tem dejansko zadovoljni, čeprav je že vsakemu, ki ima IQ več kot 50 jasno, da se na tak način čakalnih dob pač ne da skrajšati.
axx
# 06.11.2017 ob 13:55
Kakšen referendum? Po mojem mnenju je ne glede na vsebino težava pri tej pobudi obveščenost.
Neikius
# 06.11.2017 ob 13:48
Drugače pa spet udrihanje čez zdravnike, kdo vam je pa branil, da se izobrazite za zdravnika? Precej drugih delavcev zasluži več z PRECEJ MANJ izobrazbe. Ljudje pozabljate, da se za zdravnika šolaš vsaj 10 let, torej si šele nekje pri 30. "izobražen" za svoje delo. Zakaj zdravniki delajo več kot 8 ur? Ker imamo kronično pomanjkanje zdravnikov, ali ker so pohlepni? Namesto da bi se borili proti korupciji (v davčne oaze odtekajo MILJARDE), tepete po ljudeh, ki se trudijo, samo zato ker zaslužijo malo več. Namesto, da bi se borili za boljše plače za vse, poskušate uničiti tisto kar je mogoče celo zmerno uspešno.

Tipičen slovenec... uniči vse kar je dobro, samo zato ker gre njemu slabše. Bravo.
tu in tam
# 06.11.2017 ob 13:05
@SpicyWeiner
>>Med drugim določa tudi, da lahko zdravstveni delavci,
>>ki so zaposleni v javnem sektorju, delajo do osem ur
>>tedensko pri zasebniku...
... hkrati pa ta omejitev za tega istega delavca NE valja, če hoče več kot 8 ur delati v javnem zavodu.
Torej zdravnik XY, ki je zaposlen v javnem zavodu, ne sme delati več kot 8 ur/teden v zasebnem zavodu, lahko pa dodatno dela več kot 8ur/teden v javnem zavodu.
Ne glede na to, da ima recimo zasebni zavod koncesijo in da bi v javnem zavodu opravljal storitve za samoplačnike.

To je verjetno prva zadeva, ki bo šla na ustavno sodišče. In po mojem laičnem mnenju je takšno selektivno omejevanje dela zelo v nasprotju z ustavo. Ker prepoveduje delo samo zdravnikom (ne pa recimo profesorjem,...) pa še to samo nekaterim zdravnikom (ki so zaposleni v javnem zavodu) pa še tem prepoveduje samo delo v privat zavodu, ne pa tudi v javnem.

In podobnih cvetk je v zakonu kar nekaj.
Grešnica
# 06.11.2017 ob 12:14
Novela zakona je socialistično skrpucalo, ki ohranja nadaljnji kolaps zdravstvenega sistema na račun zagotavljanja pogojev:

- za sistemsko korupcijo (nabavni material še vedno preplačujemo, dobavitelji pa so bili do nedavnega v lastniškem deležu časnika Mladina)
- za nizko kakovost javnih uslug in previsoko ceno
- za nelojalno konkurenco (tuji vs. domači zasebniki)
- za nadaljevanje monopola državne zavarovalnice, ki s kvotami zavira izvajanje nujnih uslug
- za dvojno plačevanje storitev (3. zdrav. steber), pri čemer jih uporabnik izkoristi samo 1x - in sicer v zasebnem sektorju

Cene storitev bodo tako še naprej nedorečene, uporabniki pa prisiljeni v roparski monopol, ker nihče noče razjasniti, koliko smo dolžni plačevati za "solidarnost" (otroci, študentje, nujna med. pomoč) in koliko za osebno košarico.
labodjejezero
# 06.11.2017 ob 14:12
premalo podpisov je bilo zagotovo zbranih, zaradi neobveščenosti javnosti. Jasno, ko beli dan.
designprologo
# 06.11.2017 ob 19:59
@SANDALOVINA:
Če so koncesije rešitev, zakaj imamo v zobozdravstvu gromozanske čakalne vrste?


Ljudje, vidi se da večina nima nobenega pojma!

Glavarina povprečna 1700-1900 ljudi!
Letni normativ 47339 točk za 1 program!
*račun*:
47339/1700= manj kot 30 točk za pacienta/leto...
...kar znese:
* 1 obisk zobozdravnika za eno srednjo amalgamsko zalivko!

KAJ VAM ŠE NI JASNO?
Številke ne lažejo
*št.pac na zobozdravnika je preveliko!
*št.točk na glavarino je premalo!

Zdaj pa pišite dalje pravljice o hudobnih zdravnikih in privatizaciji!
KAROLINA
# 06.11.2017 ob 16:31
Groza, kar se zdravstva tiče:
- na novo delno protetiko preko napotnice moram čakati 4 leta, samoplačniško 1300 Evrov pa en teden
- za 1. pregled pri ortopedu preko napotnice pod "hitro" moram čakati 5 mesecev
- znancu zasebni zobar ponudil storitev brez računa, s tem da bo kot stranka plačal manj, s čimer se je seveda strinjal, a zmotno, kajti zasebnik je ob tem dogovoru v žep pospravil še 250 evrov, pacient le 50. Nikoli več brez računa. Opomin vsem.
Inšpektorji pa svoje obhode delajo po tržnica, kakšnih planinskih stajah, kakšnih zanikrnih lokalčkih itd. itd.
tu in tam
# 06.11.2017 ob 20:41
@Sandalovina
Pa kaj tebi ni jasno?
Privatni (al pa javni) zavod dobi od ZZZSja pogodbo, po kateri mora na leto opraviti toliko-in-toliko storitev.
Če se v ambulanti ne držijo pogodbe, so kazni visoke. (če naredijo več, pa ZZZS ne plača).

>> Tudi zakon ne bo veliko spremenil, če bodo
>>zdravniki namerno ustvarjali čakalne vrste.
Pa povej že, kako zdravniki delajo čakalne vrste?
Opravijo toliko (pa še malo več) storitev, kot jim narekuje pgodba s plačnikom (ZZZS).
RAZOČARAN
# 06.11.2017 ob 16:38
Kaj SDS ni pomagala pri zbiranju podpisov ? čudno !
Shaka Zulu
# 06.11.2017 ob 14:30
Nima smisla. Tole bo cepnilo na ustavnem ali na evropskem sodišču. Pa še marsikaj zraven. Problem je, ker se bo vleklo, saj se dr*ek zavija v celofan in če bo sploh kdo hotel/znal izpostaviti problem tak kot dejansko je. Odgovornim se ne mudi. .Imajo svoje kanale za dostop do zdravstva.

.
NNNP
# 06.11.2017 ob 13:04
Slovenci imajo takšno zdravstvo kot si ga zaslužijo.
tu in tam
# 06.11.2017 ob 20:20
@KAROLINA
>>Hvala za nasvet, ortopeda čakam že 4 mesece in
>>zdaj bom počakala še 1 mesec. Upoštevala bom nasvet kdaj drugič.
>>...
>>Kljub vsemu pa nič ne opravičuje takšnih čakalnih vrst.
Točno tako. Bodi tečna na zavarovalnici, ki ji mesečno plačuješ, pa ne dobiš storitve.
Pa ne se pustit odpravit z "tako pač je".
Če pri svojem avto-kasku poznaš vse svoje pravice in težiš zavarovalnici za vsako prasko na parkirišču, se lahko enako vestno pobrigaš tudi za svoje zdravje.

Kar pogumno v svoje računovodstvo, pa vprašaj, kateri zavarovalnici plačuješ vsak mesec ob plači, potem pa tam težit.
NNNP
# 06.11.2017 ob 19:48
Zbiranje podpisov za referendum je popolna izguba časa. Tudi če bi uspeli zbrati dovolj podpisov, ni nobene možnost, da bi referendum uspel. Ne pri nas. Mi nismo Švica.
tu in tam
# 06.11.2017 ob 19:03
@Sandalovina
Ja, zdravnik reče "namenoma ne bom izpolnil pogodbe z ZZZSjem, bom naredil manj posegov, da bom lahko popoldne služil".
Ker ZZZS ne kontrolira takih stvari, misliš?

Kazni ZZZSja:
* napaćno napisan ordinacijski čas na vratih: 400€
* delo več kot 8ur/teden pri zasebniku: 4.000€
* trenutno je v teku ena tožba zaradi napačno napisanega bolniškega lista: 15.000€
* napačno izpolnjeni listi za temperaturo hladilnika za cepiva: 1.200€
* ...
V glavnem same birokratske zadeve. Saj drugega ne znajo na ZZZSju.
In ti misliš, da bi nedoseganje števila sotritev iz pogodb ostalo nekaznovano? :-)
To je pa ja najlažje kontrolirat.
Emsho
# 06.11.2017 ob 17:13
Ok, super...zdej naj se pa eden pritožuje in če ni oddal podpisa, ga neham poslušat. Če zakon obstane, bodo čez 5 let čakalne vrste dvakrat daljše kot sedaj, zdravnikov pa 30% manj...
SpicyWeiner
# 06.11.2017 ob 15:01
Radio
Po mojem je vlada najbolj zaskrbljena, da je zakon šel skozi. Ker njih bodo ljudje požrl, ko pridejo posledice zakona na plano.


Nihče v vladi ne bo zaskrbljen. Ne Milojka, ki je lansirala ta zakon ven z očitnim namenom blokiranja vsega kar je zasebno. In niti ne Mirko, ki je kot ustavni pravnik dopustil sprejetje takega zakona, ki je v mnogih členih v nasprotju z ustavo.
Radio
# 06.11.2017 ob 14:42
Po mojem je vlada najbolj zaskrbljena, da je zakon šel skozi. Ker njih bodo ljudje požrl, ko pridejo posledice zakona na plano. Seveda bodo tudi zdravniki krivi, kot vedno, ne glede na to, da so nasprotovali zakonu, ampak oni so že navajeni, da so krivi za vsako stvar.
themetun
# 06.11.2017 ob 14:35
Namesto da zdravniki vsak teden naredijo XY nadur, naj raje zaposlijo mlade zdravnike, ki ne dobijo službe. Ampak ne, Slovenci smo radi dobrodelni in 10 let vlagamo v študij zdravnika, ki natodela v tujini.
Neikius
# 06.11.2017 ob 13:44
Zanimivo, da najbolj problematičnega dela članek ne izpostavi. Zahteva po odgovornem nosilcu dejavnosti za vsako ambulanto namreč lahko podaljša čakalne dobe kar precej.
Radio
# 06.11.2017 ob 20:46
@sandolovina:

Saj je kul, zdravstvo je tako zaradi tebe in tebi podobnih. In bolj ko boste krivili zdravnike, ki po vseh kazalcih delajo nadpovprečno veliko in dobro v primerjavi s povprečjem EU, globlje boste tonili. Meni vas je žal, ampak pameti pa ne znam deliti. Jz in moja družina si hvalabogu lahko privoščimo zdravljenje v tujini, ker tu javnega zdravstva ne bomo več imeli. In to ni grožnja, saj je zadeva že zakoličena in se je ne da spremeniti.
Radio
# 06.11.2017 ob 19:01
@sandalovina:

Aja zdravniki umetno ustvarjajo vrste, sem pozabil. No, saj ta zakon bo te težave odpravil, torej je vse ok.
tu in tam
# 06.11.2017 ob 18:17
@KAROLINA
>>Groza, kar se zdravstva tiče:
>>- na novo delno protetiko preko napotnice moram
>>čakati 4 leta, samoplačniško 1300 Evrov pa en teden
>>- za 1. pregled pri ortopedu preko napotnice
>>pod "hitro" moram čakati 5 mesecev

Vprašaj na zavarovalnici, kjer imaš zavarovano zdravje, zakaj moraš tako dolgo čakati.
Oni so pravi naslov za tvoje težave, saj njim plačuješ zavarovanje.
kristjan31
# 06.11.2017 ob 15:28
Sami koruptivneži, proti katerim pa slovenska policija in predvsem slovenski kriminalisti ne naredijo NIČ. Čemu vlečejo tej kriminalisti tako visoke plače??? Za lepo videt?
designprologo
# 06.11.2017 ob 13:28
Komaj čakam, da po 15 letnem trajanju koncesije, zdravnik ne bo šel nazaj v TOZD-e, ampak si bo odprl povsem samoplačniško ambulanto, s svojimi pacienti, ki mu zaupajo...
...in ščasoma bo dobrih v socialističnem sistemu vedno manj!
lojal
# 06.11.2017 ob 13:06
Nobenemu ministru do zdaj ni uspelo vsaj malo omajati zdravniško trdnjavo, Gantarju pa še najmanj, čeprav je ob vsakršnem predlogu najbolj glasen. So pač nedotakljivi in nenasitni, ljudje pa si ne upajo povedati naglas, ker jih je strah.
Radio
# 07.11.2017 ob 20:50
Zanimivo, kako vidiš politično hierarhijo. Omenjaš ministre, ki ne morejo nič narediti, ne da bi prej to požegnala koalicija, ki pa obenem vidi vzor za zdravstveni sistem v Sovjetski Zvezi. Kako konkretno so RSKji dajali takt? Kako? S čarobno palico? Takt daje prizadeta zakonodaja, ki jo sprejema koalicija in splošni dogovor, ki ga spet potrjuje koalicija.

Kar pa se tiče rederenduma, ne vem v čem je problem, saj ga itak ne bo in imeli bomo en lep zakon, ki se ga Hruščev ne bi sramoval. Ti praviš, da je to vzpostavljanje reda, jaz pravim, da je to mini genocid nad bolniko. Čas pa bo pokazal kdo je imel prav.
Radio
# 07.11.2017 ob 09:52
@KovacevaKobila:

Ne bi pa komentiral dejstev iz tujine, a :)?
Mirko Tipka
# 07.11.2017 ob 08:17
spet so tu komentatorji, ki niso dovolj podučeni, da bi vedeli, kaj je socializem in kaj ne. Samo tole vas spomnem:

Ko dajem revnim hrano, mi pravijo svetnik;
ko sprašujem, zakaj revni nimajo hrane, mi pravijo komunist.


vem, da vsi tega ne boste razumeli, vendar poskusite.

Res pa je, da je naše zdravstvo v korupciji, vendar za to ni kriv sistem, vendar ljudje, ki ga vodijo - z imenom in priimkom. In še to: tisti, ki veliko govori, malo naredi.
tu in tam
# 06.11.2017 ob 19:10
@Radio
>>@sandalovina:
>>Aja zdravniki umetno ustvarjajo vrste, sem pozabil.
>>No, saj ta zakon bo te težave odpravil, torej je vse ok.

Ja, po sandalovinovo bo zakon preprečil delo zdravnikov v zasebnih ambulantah -> posledično se bodo vrste pri samoplačniskih ambulantah povečale -> posledično bo več pacientov šlo v javni zavod -> posledično se bodo vrste v javnem zavodu skrajšale
Ups...
Radio
# 06.11.2017 ob 17:24
@sandalovina:

Pa saj je zakon sprejet, ki bo sesul koncesionarje. Zdaj boš lahko še bolj užival v sistemu, ki ti je tako pri srcu in se boš veselil skrajšanja čakalnih dob. Če pa se to ne zgodi pa te ne bom poslušal, ker si podpiral zakon.
Blažek
# 06.11.2017 ob 12:16
Slovenec - bolj kri ščije, bolj fajn mu je.

Socializem ubija!
NNNP
# 07.11.2017 ob 21:18
Tu in tam in Radio, žal vama ne bo uspelo. To je Jelovica! Argumenti jako slabo prodirajo prodirajo v tisto tkivo, ko pa tja zaidejo, začne delovati bujna domišljija. Zaključki do katerih pridejo so neverjetni. Še enkrat: pohvala obema za potrpežljivost in vztrajnost pri pojasnjevanju zablod našega zdravstva.
Radio
# 07.11.2017 ob 17:21
Opa, dobaviteljski PR je v minusaški ofenzivi. Kar pogumno, na jadranu je še dovolj prostora za nove jahte :)
Radio
# 07.11.2017 ob 10:17
@KovacevaKobila:

Kako pa se reče obravnavanju lakote kot priložnosti za ustvarjanje profita?

Sicer pa profita v javnem zdravstvu v Sloveniji ne manjka. Od dobaviteljev, do prejemanja plače tudi če nič ne delaš, nepotističnega zaposlovanja fikusov... same dobrobiti za bolnike, ni kaj.

Sicer pa nimam nič proti, če se uzakoni, da mora biti zdravstvo neprofitna dejavnost. Zakaj pa ne.
Radio
# 07.11.2017 ob 10:01
@petrap:

Saj pol pa je itak vse v redu. Narod je spregledal, sistem bo super. Veselimo se.

Glede na to s kakšno lahkoto ocenjuješ mene in mi pripisuješ lastnosti, ki mi ne bi mogle biti bolj tuje, pa se bojim, da te bo realnost streznila, ker je tvoje razumevanje zdravstva podobno razumevanju mene. Narod nas je pa glede referenduma res spregledal. Vprašaj 10 naključno mimoidočih, če so sploh slišali za zakon, če znajo našteti 3 stvari iz njega, in če so sploh vedeli, da je potekalo zbiranje podpisov za referendum. Narod ni mogel spregledati, ker še niti ni odprl oči. In ko jih bo odprl bo narod spregledal, da imajo marsikje boljši in bolj solidaren zdravstveni sistem, ki nima zveze s tem kar imamo tukaj.
KovacevaKobila
# 07.11.2017 ob 09:39
Vidim, da sem koncesionarskemu PR oddelku stopil na žulj. Me veseli.

Kot prvo: za čakalne dobe se pritoži pri zavarovalnici, ki ji vsak mesec plačueš zavarovanje.

Pritoževal se bom nad tistimi, ki umetno ustvarjajo čakalne dobe, da bi čim več ljudi plačevalo za zdravniške usluge. In to so/ste v prvi vrsti koncesionarji.

v Z Evropi boš težko našel nekaj takega, kot so naši "javni" zavodi. Tam je vse več al manj privatno, pa z koncesijo.

Naši javni zavodi so pred osamosvojitvijo funkcionirali, od vdora 'zasebnega' v zdravstveni sistem naprej pa imamo polomijo. Kateri del 'partnerstva' je tisti, ki je zdravstvo spravil na intenzivni oddelek, je jasno.

Osebno mislim, da je zasebno zdravstvo civilizacijska greznica. Obravnavanju bolezni kot priložnosti za ustvarjanje profita se reče mrhovinarstvo.

Ampak hej, če že uvažamo vsak drek iz Zahoda, bi bil vesel, če bi že enkrat postali pravi zasebniki. Vesel bi bil, če bi se že enkrat v celoti odklopili od javnega sistema. Navsezadnje sami pravite, da je gnil. Vesel bi bil, če bi končno razvezali (lastni) mošnjiček, odprli (lastno) ordinacijo in se krvavo borili za (lastne) stranke.

Na veliko žalost davkoplačevalcev pa je eksistenca, ki vam jo omogoča nenehno parazitiranje javnega sistema, neprimerno ugodnejša.
Radio
# 07.11.2017 ob 08:30
@petrap:

a kdo lepi minuse? Ljudje, ki se vam bodo smejali, ko propade zdravstveni sistem. Sem si pa zapomnil, da si rekla, da je zakon korak v pravo smer. Ti bom serviral tvoj citat v prihodnosti. Ga boš lahko dala v CV skupaj z ostalimi izkušnjami iz zdravstva.
KAROLINA
# 06.11.2017 ob 19:35
tu in tam
Hvala za nasvet, ortopeda čakam že 4 mesece in zdaj bom počakala še 1 mesec. Upoštevala bom nasvet kdaj drugič.
Pa da popravim še en lapsus : znanec me je opozoril,da se lani z zobarjem ni pogodil, kot je sprva predvideval, saj je v banki vzel kredit in je moral zato imeti račun.
Kljub vsemu pa nič ne opravičuje takšnih čakalnih vrst.
Radio
# 06.11.2017 ob 19:34
Imel bom čisto malo zadoščenja, ko bo podpornikom zakona le-ta eksplodiral v obraz. V bistvu pa mi ne bo vseeno, ker bodo bolniki zaradi tega zakona umirali. No, podporniki zakona se tokeat ne bodo mogli skriti za odgovornost nekoga drugega. Bodo kar sami imeli trupla na vesti.
petrap
# 07.11.2017 ob 20:22
@radio
Ne, ni vse v redu v slovenskem zdravstvu. Daleč od tega.
O stanju v slovenskem zdravstvu ne mislim ravno tako kot razlaga ministrica in še na pamet mi ne pade, da bi se utrujala s tem, kar o našem zdravstvu menijo v WHO. Jaz namreč, tako kot vsi, ki tu na forumu kaj pišete, delim usodo tega vse bolj žalostnega stanja v slovenskem zdravstvu.
O našem zdravstvenem sistemu menim, da sploh ni sistem. Saj sploh ni v stanju sam sebe držatii v ravnotežju, na kakršnem koli nivoju že, nivoju, omejenem z materialnimi in drugimi resursi. Po teoriji sistemov gre torej v resnici za antisistem.
A ko že tako vztrajno vlečeš zdravnike ven iz tega bednega stanja in poskušaš relativizirati njihovo odgovornost za današnje stanje v slovenskem zdravstvu, ti predlagam, da si v mali dvorani, v stavbi kjer domuje Ministrstvo za zdravje, ogledaš na zidovih obešene slike. Na njh boš videl najodgovornejše ljudi za sedanje stanje v slovenskem zdravstvu. Razen dveh izjem - sami zdravniki.
Odločilne sotvorce sedanjega sistema zatem lahko poiščeš še v Zdravniški zbornici in v raznih razširjenih strokovnih kolegijih, ki so ves čas dajali takt pri delovanju ministrstva. Zopet sami zdravniki. Tudi na vodilnem položaju ZZZS je bil dolga leta zdravnik.
No, v posamezne podsisteme zdravstvenega resorja v zadnjem času posega tudi FIDES, diktirajoč ministrici in vladi pogoje, pod katerimi so pripravljeni delovati v sistemu zdravniki. Občutek imam, da bi zdravniki radi delali izven sistema, torej ne samo da bi radi bili plačani izven sistema plač v javnem sektorju, ampak da bi tudi delali izven sistema.
To je okvir, v kateremu se je v preteklosti dogajal in se še vedno dogaja "zdravstveni sistem". Zato to razloge za to bedno stanje v slovenskem zdravstvu najprej razčistite zdravniki med seboj, če se že čutite za to poklicani.
In zdaj se bi se zdravniki, ki vas bojda nihče ne posluša, radi poslužili referenduma, da bi s pomočjo ljudstva sesuli novelo zakona, ki poskuša vsaj malo obstoječi "sistem" postaviti na realna tla.
In ko se je izkazalo, da pri tem niste najbolj uspešni, vlečete zdaj ven razlage o nepoučenem ljudstvu, ki ne ve kaj je zanje dobro.
Ne bodite domišljavi in tako zelo zagledani zgolj v lastno pamet, da zaradi tega ne vidite tuje. Poskusite lastno pamet oplemeniti še z malce modrosti, ki jo pri vas že dolgo pogrešamo.
tu in tam
# 07.11.2017 ob 12:41
@Sandalovina
>>se sploh ne zavedajo, da niso oni ti, ki
>>so poklicani, da ocenjujejo svoje delo,
>>ampak pacienti.
Le čevlje sodi naj kopitar.

>>Javno zdravstvo je nujno, da se lahko
>>zdravijo vsi, ki zdravljenje potrebujejo,
>>žal, zdravnikov to ne zanima, zanima
>>jih le dobiček. To je tudi najbolj žalostno dejstvo.
Trgovine so nujne, da se lahko nahranijo vsi, ki hrano poterbujejo. Žal trgovcev to ne zanima, zanima jih le dobiček. Tudi to je žalostno dejstvo.
Radio
# 07.11.2017 ob 12:30
očitno javnega zdravstva ne poznajo na Danskem, Nizozemskem, v Švici, na Norveškem, na Švedskem, v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Angliji. Tam revni umirajo na cesti, samo v Sloveniji imamo javno zdravstvo, kjer vsi pridejo na vrsto brez pomembnih čakalnih dob in ne glede na ekonomski položaj :)

Pa jaz se tudi sprašujem, če tu na forumu ne deluje PR služba dobaviteljev, ker takšno izogibanje predstavitvi dejstev ne bi bilo mogoče pri normalnih ljudeh :)
petrap
# 07.11.2017 ob 09:16
@Radio
Nikar se ne boj glede prihodnosti zdravstvenega sistema. Ne bo propadel kar tako kot si morebiti domišljaš.
Postopoma, brez revolucionarnih sprememb bo zdravstveni sistem še najlažje šel skozi purgatorij in se bo pri tem očistil navlak, ki ga sedaj pri uspešnosti in učinkovitosti ovirajo. Upam, da se bo pri tem otresel tudi takih dušebrižnikov kot si ti in tebi podobni, ki jih morebiten propad zdravstvenega sistema menda zelo skrbi, v resnici pa ste polni egoizma in vam je očitno altruizem bolj tuj kot je bil zdravništvu kdajkoli.
Današnjim težavam v zdravstvenem sistemu, čakalnim vrstam in podobnemu se smejijo takšni kot si ti. Vaš smeh je sarkastičen, privoščljiv, ker vas bojda neumen narod ne razume, ko menda hočete reformirati zdravstveni sistem bolnikom v prid.
Motite se. Narod vas še kako dobro razume. Nepodpora za referendum je samo en dokaz za to.
Rekla sem in ponavljam: novela zakona je korak v pravo smer. Prekratek morda in še opotekajoč, a vsekakor v pravo smer. V tisto smer, kjer je pričakovati v središču delovanja zdravstvenega sistema predvsem bolnika, zdravnik pa bo le pomemben faktor v zdravstvenem sistemu in ne obrnjeno.
Radio
# 07.11.2017 ob 08:28
@KovacevaKobila:
Me veseli, da vas je resnica pošteno nasmejala. Smeh je pol zdravja in tega ne smete v Sloveniji nikakor izgubiti.

Če vam je že to bilo zabavno, vas vabim k novemu odmerku smeha, saj ste me sami prosili, da se vam javim, ko najdem par stvari, ki ste jih našteli. Pa začnimo:

1. Dvoživk ne moremo najti v zahodni Evropi, ker smo samo Slovenci tako primitivni, da ljudem, ki opravljajo delo in za to prejmejo plačilo pravimo dvoživke. Lahko pa naštejem par držav, kjer lahko zdravniki poleg dela v javni ordinaciji delajo še v zasebni: Avstrija, Nemčija, Švica, Velika Britanija, Italija. Kar se vrtenja palcev v javni službi tiče pa jih v zahodni Evropi očitno še bolj vrtijo, glede na to, da z 25 % več zdravnikov opravijo enako število storitev. Očitno so po vaše zdravniki v zahodni Evropi črnogorski močeradi.

2. Imate prav, ko pravite, da v zahodni Evropi ne moremo najti zdravnikov, ki želijo biti »izvzeti iz sistema plač«. To pa zato, ker so v Evropi zdravniki v sistemu plač javnih uslužbencev le še v Romuniji. In glej ga zlomka, v Romuniji je 50 % zdravnikov pobegnilo iz države med letoma 2009 in 2015. Kar se izsiljevanja zdravnikov tiče, pa tega v Sloveniji sploh še nismo doživeli. Poglej si kaj so zdravniki naredili na Češkem in Slovaškem (namig: kolektivna odpoved delovnega razmerja).

3. Kar se tiče šefov klinik, ki preplačujejo medicinsko opremo se pa strinjam. In ravno vi to korupcijo podpirate s tole zakonodajo, ki korupcijo še bolj omogoča, saj politizira zdravstvo. Šefe klinike vedno mora določiti svet zavoda, ki ima vedno večino izbrano s strani koalicijskih strank. Ti člani praviloma niso zdravniki. Zdravniki tako ne moremo vplivati na to kdo bo šef klinike. Ko pa zdravniki opozorimo na možnost korupcije, pa nas šefi klinik in svet zavoda sankcionirajo (poguglajte si primer Marka Noča). Torej, ko vam bo presedla kraja javnozdravstvenega denarja, se pridružite zdravnikom v boju proti tem.

4. Zdravniki v Sloveniji ne odgovarjajo za napake? Od kod ti ta podatek? Zdravniki so bili že velikokrat obsojeni v Sloveniji. Slovenija je ena redkih držav, ki kriminalizira zdravniški poklic. Če zdravnik naredi napako lahko gre v zapor. Če sodnik naredi napako (in uniči življenje) pa je to pač napaka, stvar, ki se zgodi v vsakem poklicu. Če prenesemo število smrti, ki jih povzročijo medicinske napake iz zahodne Evrope v Slovenijo, lahko sklepamo, da v Sloveniji zaradi tega umre med 400 in 800 ljudi na leto. Torej dajmo 500 zdravnikov v Sloveniji v zapor vsako leto? Prav dajmo jih. Pa pišimo evropski komisiji, da naj zahtevajo enako od ostalih držav.

5. Zdravniki povsod po razvitem svetu v javnem zdravstvu bolnikom »ponujajo« čakalne dobe. Npr. na Švedskem. Bolj kot se ovira prisotnost konkurence, daljše so čakalne dobe. In v vseh teh državah je razvito samoplačništvo, ker ljudje pogosto raje plačajo, da so takoj na vrsti. Ko pa zdravniki v Sloveniji predlagajo, da bi bolniki prosto izbirali kam se bodo šli zdraviti, ne da bi za to rabili plačati iz lastnega žepa (kar že ne rabijo, če se gredo zdraviti v tujino), pa takoj vik in krik. Ja ok, samo potem pa bo pač potrebno čakati v čakalnih vrstah.

6. Kot ste lahko videli takšnega šalabajzeraja, izsiljevanja, lenobe in socialnega parazitiranja s strani zdravnikov v Sloveniji res ni v nobeni normalni državi. Slovenski zdravniki so pravi amaterji glede tega v primerjavi z zdravniki iz tujine. Samo da v normalnih državah temu ne rečejo tako, ker imajo širšo intelektualno kapaciteto. No, saj število minusov, ki ste jih dobili za vaše besedilo me tolaži, da morda tudi Slovenija premore nekaj svetlobe na koncu mračnega tunela. Ampak bo potrebno očitno še veliko posiljevanja prebivalcev s strani politike, da do tja pridemo.
petrap
# 07.11.2017 ob 08:09
Uganite kdo tukaj lepi minuse
Sandalovina
# 06.11.2017 ob 18:47
Dr. Radio

Čakalne vrste bi lahko skrajšali, če jih ne bi zdravniki namerno ustvarjali, da dosežejo svoje. Jap.
Samo koncesionarji nas lahko "rešijo".
Lluka
# 06.11.2017 ob 12:04
Ocvirk je še napovedal, da bodo novelo izpodbijali na ustavnem sodišču

ČEmu že? Ali niso že ljudje dovolj jasno povedali z neoddajo podpisov?
Kazalo